Z darovano sveto mašo so se v Veržeju spomnili na rojaka dr. Franca Kovačiča

Spominska maša v čast duhovniku, teologu, filozofu, zgodovinarju in velikemu Prleku, ob njegovi 150-letnici rojstva je bila v župnijski cerkvi sv. Mihaela v Veržeju

Prlekija-on.net, četrtek, 23. marec 2017 ob 08:09
Maša v spomin dr. Franca Kovačiča

Maša v spomin dr. Franca Kovačiča

V župniji Veržej letos obeležujejo 150-letnico rojstva rojaka dr. Franca Kovačiča. Spominska maša v čast duhovniku, teologu, filozofu, zgodovinarju in velikemu Prleku, ob njegovi 150-letnici rojstva je bila v župnijski cerkvi sv. Mihaela v Veržeju. Sveto mašo je daroval murskosoboški škof ordinarij dr. Peter Štumpf. Pri somaševanju ob daritvenem oltarju so se zbrali predstojnik - inšpektor slovenskih salezijancev Janez Potočnik, Don Pascual Chavez, 9. Don Boskov naslednik in nekdanji vrhovni predstojnik salezijancev, domači veržejski salezijanci in številni zbrani salezijanci, ki so bili v Veržeju v Marijanišču na duhovnih vajah ter domači veržejski verniki.

Škof dr. Peter Štumpf je v svoji pridigi orisal življenjsko pot duhovnika dr. Franca Kovačiča. Poglobljeni študij v življenje in delo dr. Franca Kovačiča nam danes odkriva Kovačičevo močno vero v Boga, do katere je čutil dolžnost, da jo goji v sebi in v narodu ter zavest, da mu duhovniško poslanstvo ni dano za gospodarjenje, temveč za služenje svojim ljudem. Dr. Franc Kovačič je študiral bogoslovje v Zagrebu, kjer se je posvetil slovanskim jezikom ter slovstveni zgodovini. Davnega leta 1895 se je podal na študij v Rim, kjer je med drugim študiral zgodovino v vatikanski knjižnici in se poglobil v arhivske vire. Ko je leta 1897 končal doktorat iz filozofije, je kot teološki profesor postal urednik Voditelja v bogoslovnih vedah in se posvetil  organiziranju znanstvenega dela. Na osnovi njegovih cerkveno zgodovinskih del je napisal tudi obširno zgodovino lavantinske škofije, leta 1928, ob njeni 700-letnici.

Bil je velik častilec škofa Antona Martina Slomška. Ko je živel v Mariboru je opravljal različne funkcije in prejel številna priznanja. Ob izgradnji Marijanišča v Veržeju, leta 1912 je bil njen pobudnik in organizator. Dr. Franc Kovačič je deloval tudi kot diplomat, saj je bil predstavnik Jugoslovanske komisije na pariški mirovni konferenci. Kot izvedenec je po vrnitvi iz Pariza sodeloval tudi pri določitvi meje za Štajersko. Tudi po njegovi veliki zaslugi so Slovenci nanj lahko ponosni, da lahko govorijo in molijo v slovenskem jeziku. Ob koncu svete maše se je vsem zahvalil direktor Zavoda Marianum Veržej Peter Pučnik.

Jože Žerdin


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje