Delovanje UDBE na območju današnje občine Sveti Jurij ob Ščavnici v obdobju 1945 – 1950

Predavanje ddr. Ivana Rihtariča pri Svetem Juriju ob Ščavnici, kjer je predstavil vsebino svoje druge doktorske disertacije

Prlekija-on.net, nedelja, 26. marec 2017 ob 09:08
Ivan Rihtarič

Ivan Rihtarič

V četrtek, 23. marca, je pri Svetem Juriju ob Ščavnici ddr. Ivan Rihtarič pred polno dvorano predstavil vsebino svoje druge doktorske disertacije, ki nosi naslov »Okraj Gornja Radgona 1945-1950«. Nalogo je zagovarjal jeseni lanskega leta na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru. Mentor naloge je bil redni profesor dr. Matjaž Klemenčič.

V raziskavi se je ukvarjal s političnim, gospodarskim in kulturnim življenjem Okraja Gornja Radgona, ki je po vojni obsegal ozemlje današnjih občin oz. njihovih delov: Sveta Ana, Benedikt, Apače, Gornja Radgona, Radenci, Sveti Jurij ob Ščavnici in Cerkvenjak. Posebej je izpostavljeno delovanje Uprave državne varnosti (UDV) oz. bolj pogosto uporabljena oznaka UDBA. V svoji predstavitvi je predstavil družbene razmere v obravnavanem obdobju na ozemlju Gornje-radgonskega okraja, s poudarkom na dogajanju na območju dela današnje Občine Sveti Jurij ob Ščavnici. Nastop je končal s poimenskim razkritjem sodelavcev UDBE, ki so prihajali iz te občine.

Ddr. Ivan Rihtarič je ob tem izjavil, da nima nobenih zadržkov pri razkrivanju sodelavcev te organizacije in njihovem delovanju, saj celotno njegovo znanstveno delo temelji na verodostojnih zgodovinskih virih, med katerimi je tudi blizu 20.000 dokumentov, ki pričajo o delovanju UDBE v tem obdobju. To je njegov drugi doktorat. Leta 2002 je doktoriral na Univerzi v Celovcu z nalogo, ki je nosila naslov »Štajerc in Nemcem prijazni Slovenci v 1. svetovni vojni.« Naslednji cilj dr. Ivana Rihtariča je izdaja knjige, v kateri si bodo lahko zainteresirani podrobneje prebrali o obravnavni tematiki.

Vsekakor je njegovo delo pomemben prispevek k objektivnejši zgodovinski sliki dogajanja v prelomnem obdobju po koncu 2. svetovne vojne v pokrajini na desni strani reke Mure. Prireditev je organiziralo Kulturno društvo za zaščito naravne in kulturne dediščine Sveti Jurij ob Ščavnici.


Več v Kultura in izobraževanje