Največ denarja za ceste in komunalno infrastrukturo

Občina Križevci bo letos za investicije namenila 3,2 milijona evrov

Prlekija-on.net, četrtek, 4. februar 2010 ob 07:031
Krožišče v Križevcih

Krožišče v Križevcih

Križevski občinski svetniki so po drugem branju brez večjih pripomb potrdili proračun občine za letošnje leto. V tej prleški občini, ki ima nekaj več kot 3600 prebivalcev, za letos predvidevajo 4,4 milijona evrov prihodkov in nekaj več kot 4,9 milijona evrov odhodkov. Primanjkljaj bodo pokrili z ostankom sredstev na občinskem računu konec lanskega leta.
Župan Branko Belec in zaposleni v občinski upravi so za letošnje leto predvideli za 3,2 milijona evrov za investicije; polovico teh sredstev bodo zagotovili iz občinskega proračuna, drugo polovico pa pričakujejo na podlagi razpisov iz državnega proračuna.

Za obnovo gasilskih domov - 121 tisoč evrov

V letošnjem letu bodo v ospredju ureditev križevskega vaškega jedra, za kar bodo potrebovali 400 tisoč evrov, rekonstrukcija lokalne ceste Lukavci-Noršinci in izgradnja pločnikov (473 tisoč evrov), sanacija javne poti Stara Nova vas-Dobrava (330 tisoč evrov) ter izgradnja fekalne kanalizacije v Ključarovcih (712 tisoč evrov) in kanalizacija Bučečovci II-Stara Nova vas (378 tisoč evrov).

Letos bodo v Križevcih namenili blizu 800 tisoč evrov za izobraževanje najmlajših. Pod to proračunsko postavko spadajo varstvo in vzgoja predšolskih otrok, subvencioniranje šolske prehrane in regresiranje prevozov učencev v osnovno šolo ter investicijsko vzdrževanje vrtca in šole. Za socialno varstvo imajo predvidenih 122 tisoč evrov, za zbirni center za ravnanje z odpadki v Puconcih bodo letos porabili blizu 47 tisoč evrov, dva tisočaka manj pa za sanacijo deponije odpadkov v Ljutomeru. Nekaj manj kot 200 tisoč evrov imajo predvidenih tudi za delovanje sistema za zaščito, reševanje in pomoč, od tega 121 tisoč evrov za obnovo gasilskih domov.

Manj za zavarovanje gasilcev

V času javne obravnave med prvim in drugim branjem so na občinski naslov prispeli trije predlogi za spremembo proračuna. Glasbena šola Slavka Osterca Ljutomer bi želela več sredstev za delovanje in finančni načrt šole predvideva za občino Križevci, iz katere otroci obiskujejo ljutomersko glasbeno šolo, letno dotacijo v višini 7606 evrov. Občina Križevci, ki ni ustanoviteljica omenjene glasbene šole, ji je v proračunu namenila 6572 evrov. Tako so v javni obravnavi proračuna iz ljutomerske glasbene šole zahtevali povišanje vsaj za rast življenjskih stroškov na 6677 evrov letno, vendar je Belec predlog zavrnil. "Če se bo med letom pokazalo, da ima ljutomerska glasbena šola finančne težave, se bo to upoštevalo pri pripravi rebalansa proračuna," je zavrnitev komentiral Belec, ki tudi ni sprejel predloga Gasilske zveze Križevci, ki je želela 1000 evrov za t. i. rizični sklad, namenjen za popravilo ali nadomestitev gasilsko reševalne opreme, poškodovane pri intervencijah. So pa ta sredstva zagotovili s prerazporeditvijo znotraj predvidene postavke, župan Belec se je namreč odločil zmanjšati postavko za varovanje gasilcev, ki sedaj znaša 3000 evrov, preostanek pa namenil za rizični sklad. "Upamo lahko le, da se ne bo nič pripetilo in da se ne bi zgodilo, da kateri gasilec ne bi bil zavarovan," je ob tem pripomnil predsednik občinskega finančnega odbora občine Jožef Slavič.

Športna zveza Križevci pa je predlagala prerazporeditev sredstev, saj je rokoborski klub Herkul prenehal program vadbe. Vodstvo občine je ta predlog upoštevalo in sredstva, ki so bila namenjena za ta kakovostni šport, bodo v letošnjem letu namenili za nabavo semaforja v križevski telovadnici.


Več v Gospodarstvo