Zloglasni Casiraghi po izpustu iz zapora prebival v Ljutomeru

Od sobote zvečer je očitno Stephen Casiraghi, ki je pred 14 dnevi bil izpuščen na prostost, ponovno v rokah policije

Prlekija-on.net, nedelja, 26. marec 2017 ob 19:0214
Stephen Casiraghi je očitno ponovno v rokah policije

Stephen Casiraghi je očitno ponovno v rokah policije

Eden najbolj razvpitih slovenskih zapornikov Stephen Casiraghi, ki je prestajal zaporno kazen na Dobu zaradi različnih kaznivih dejanj, je bil v začetku marca izpuščen na prostost. Casiraghi je večino odraslega življenja preživel za rešetkami in je prestajal enotno kazen za 22 let in 11 mesecev zapora, ki bi se mu sicer iztekla avgusta leta 2019.

Med drugim je bil leta 2010 obsojen na 17 let in osem mesecev zapora zaradi ugrabitve in spolnega izživljanja nad avtoštoparko, kar je zagrešil takoj za tem, ko so ga predčasno izpustili s prestajanja 11-mesečne kazni zaradi napada na fotoreporterja. Leta 2011 so ga obsodili še na 14 mesecev zapora zaradi poskusa napada na paznika v ljubljanskih zaporih na Povšetovi, nato pa je dobil še pol leta zapora zaradi napada na pravosodnega policista in uničenja kopalnice v zaporu na Dobu.

Državo toži za 150 tisoč evrov
Lani septembra je vložil zahtevo za varstvo zakonitosti zaradi nepravilnega združevanja kazni. Po mnenju odvetnika bi moral prestati kazen 20 let in 5 mesecev, kar se je izteklo 6. septembra lani. Od takrat naj bi tako bil nezakonito na prestajanju zaporne kazni. Vrhovno sodišče je potrdilo očitke obrambe, da naj bi sodišče prve stopnje nezakonito združevalo Casiraghijeve kazni in pri tem upoštevalo novejšo različico kazenskega zakonika, ne pa tiste, ki je veljala v času njegovega zadnjega kaznivega dejanja in taklo je Casiraghi 9. marca letos odkorakal na prostost. Casiraghi sedaj v več postopkih toži državo za odškodnino, med drugim za 150 tisoč evrov, ker naj bi ga paznika med prestajanjem kazni v mariborskih zaporih 24. septembra leta 2011 brez razloga pretepla.

Dvakrat prespal v okolici Ljutomera
Od takrat, ko je na prostosti, je, kot je sam povedal na mariborskem sodišču, prebival v Ljutomeru oz. okolici, kjer je dvakrat prespal. Obiskal naj bi tudi sorodnike v Vogričevcih in Pršetincih. Policisti so ga v tem času nekajkrat legitimirali v bližini različnih trgovskih centrov. V Maribor na sodišče se je pripeljal z vlakom, nanj naj bi vstopil v Mekotnjaku. Po nekaj dneh, ki jih je po izpustu preživel v okolici Ljutomera, se je Casiraghi nato odpravil v druge kraje. Na vprašanje, kako se okolica odziva na njegovo prisotnost, je odgovoril, da ga večina niti ne pozna. Sicer trenutno službe nima, je nezaposlen ter od države dobiva socialno pomoč.

Ponovno v rokah policije
A kot kaže, je Casiraghi od sobote zvečer ponovno v rokah policije. Kot so pojasnili na Policijski upravi Ljubljana, so v soboto nekaj po 21. uri policisti opazili avtomobil znamke Renault Clio, na katerem sta bili različni registrski tablici. Po preverbi so ugotovili, da nobena od tablic ne pripada vozilu. Ko so voznika policisti želeli zaustaviti, je znake ignoriral in s pospešeno hitrostjo vozil naprej.

Med vožnjo na relaciji od Njegoševe ceste do Hrvatskega trga, Ilirske, Rozmanove in Maistrove ulice, Masarykove in Njegoševe ceste, Bohoričeve in Potrčeve ulice, ulice Pod ježami do Partizanske in Rojčeve ulice je voznik vozil predrzno in nevarno, s tako vožnjo pa je ogrožal pešce in nasproti vozeče voznike, ki so se morali tudi umikati z vozišča, da so preprečili trčenje, so sporočili.

Ustavil se je šele v Zeleni jami, kjer je vozilo parkiral, z vozila odstranil tablici in ju odvrgel, sam pa izginil med stanovanjskimi bloki. Po pregledu območja so policisti uspešno prijeli 48-letnega moškega, ki se je upiral, a so mu s pomočjo prisilnih sredstev odvzeli prostost. Najdeni sta bili tudi odvrženi tablici, za kateri so ugotovili, da sta bili nedavno ukradeni na območju Ljubljane, so še pojasnili policisti.

Po poročanju portala 24ur.com naj bi bil za volanom prav Stephen Casiraghi.

Policija prosi za pomoč
Policisti ob tem naprošajo vse priče, morebitne udeležence oz. oškodovance dogodka, da podatke sporočijo na najbližjo policijsko postajo oz. Policijsko postajo Ljubljana – Moste oziroma pokličejo na interventno številko 113 ali anonimni telefon 080 12 00.

Stephen Casiraghi - preimenoval se je po pokojnem drugem možu monaške princese Caroline - se je nekdaj sicer imenoval Hinko Krajačič, še prej pa Vinko Rakuša, rojen pa je bil v Murski Soboti.


Več v Črna kronika