V Rakičanu poteka XII. mednarodna znanstvena konferenca »Ekologija za boljši jutri«

Na konferenci sodelujejo strokovnjaki iz Slovenije in tujine in sicer iz Avstrije, Srbije, BIH, Hrvaške in Cipra

Prlekija-on.net, četrtek, 30. marec 2017 ob 09:08
Znanstvena konferenca »Ekologija za boljši jutri«

Znanstvena konferenca »Ekologija za boljši jutri«

RIS Dvorec Rakičan letos organizira že XII. Mednarodno znanstveno konferenco »Ekologija za boljši jutri« z osrednjim naslovom »Okoljevarstveni izzivi danes in jutri«, ki poteka od 29. do 31.03.2017 v prostorih RIS Dvorca Rakičan. Konferenca nagovarja različne strokovnjake, predvsem s področja pedagoške prakse, katerih skupna tematika je okoljska vzgoja in sodobni ekološki izzivi v procesu izobraževanja. Na konferenci sodelujejo strokovnjaki iz Slovenije in tujine in sicer iz Avstrije, Srbije, BIH, Hrvaške in Cipra.

Direktor RIS Dvorca Rakičan, mag. Robert Celec, je izpostavil, da letošnjo konferenco v primerjavi s prešnjim letom zaznamuje dodaten porast števila prispevkov na konferenci in tako letošnja konferenca predstavlja rekord v dvanajstih letih izvajanja konference. Skupno bo namreč predstavljenih 107 prispevkov, od tega 24 znanstvenih, 81 strokovnih ter 2 plakata, pri čemer je skupno število avtorjev doseglo najvišjo število do sedaj in sicer 130 avtorjev. Poleg kvantitete se je bistveno povečala kvaliteta prispevkov in raznovrstnost le teh. Izdana bosta strokovni bilten v e-obliki, kjer bodo zbrani strokovni prispevki ter povzetki plakatov. Poseben dvig znanstvene ravni se dosega z izdajo znanstvene monografije z naslovom »Razvoj ekološke odgovornosti / Development of Ecological Responsibility« pri tuji založbi VERLAG DR. KOVAČ, Fachverlag für Wissenschaftliche Literatur.

Doc. dr. Robert Repnik, predsednik organizacijskega odbora, poudarja nadgradnjo strokovnega in znanstvenega karakterja konference, kjer se na konferenci omogoča dvosmerna komunikacija med strokovnim in znanstvenim delom konference. Znanstvenost konference je z vidika doc. dr. Repnika pomembna zato, ker strokovnjaki prihajajo do znanstvenih odkritij in spoznanj, ki jih je potrebno razširjati med strokovno javnost. Poudarja pomen prenosa znanja in odkritij na znanstvenem področju med vse deležnike ter s tem tudi misel na prihodnost in naslednje generacije. Prav tako izpostavlja dve pomembni lastnosti konference, mednarodnost in znanstvenost, kjer na visokem nivoju omogočamo izmenjavo izkušenj med državami. Ekologija je namreč področje, kjer si moramo izmenjati znanje in izkušnje tudi s strokovnjaki iz tujine, da bo omogočen prenos in pretok znanja ter primerov dobrih praks.

Predsednik znanstvenega odbora, red. prof. dr. Samo Fošnarič, predstavi tematske sklope v okviru konference, ki so: Ekološke vsebine in trendi v vzgojno izobraževalnih programih, Trajnostni izzivi sodobnega sveta, Zelena ekonomija in eko-socialno podjetništvo in Agroekologija. Vidi velik napredek pri organizaciji omenjene konference, predvsem na raziskovalnem in znanstvenem področju prenosa znanja in izkušenj. Tako znanstveni kot strokovni prispevki pridobivajo na kvaliteti in se dotikajo aktualnih tem na področju ekologije. Na konferenci sodeluje veliko število avtorjev s pedagoškega področja torej ljudi, ki delujejo v praksi in znanje delijo na naslednje generacije in skrbijo za ozaveščanje na področju ekologije.

V RIS Dvorcu Rakičan na letni ravni že tradicionalno organizirajo tri mednarodne znanstvene konference. Takoj v začetku julija bodo izvedli mednarodno znanstveno konferenco »Izzivi in težave sodobne družbe«, konec novembra pa se bo v Dvorcu Rakičan odvijala mednarodna znanstvena konferenca »Prehrana, gibanje in zdravje«.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje