Blažka Harkai državna prvakinja...skoraj dvakrat

Državna prvenstva v Cerknici za posameznike in dvojice

Filip Matko Ficko, petek, 31. marec 2017 ob 10:33
Državno prvenstvo v namiznem tenisu, foto: Mitja Županek

Državno prvenstvo v namiznem tenisu, foto: Mitja Županek

Minulo soboto in nedeljo se je začela serija državnih prvenstev za posameznike in dvojice. Tokrat so bili na sporedu mlajše kadetinje in kadeti (U-13) ter članice in člani do 21 let. V Cerknico je bilo prijavljenih kar 92 igralk in igralcev iz 21 slovenskih klubov pri mlajših, med njimi tudi 6 iz treh pomurskih klubov pri mlajših kadetih. in Iz 23 slovenskih klubov je bilo 68 članic in članov ter dva igralca iz tujine, pa tudi peterica iz pomurskih klubov.

Državna prvakinja v dvojicah je postala Blažka Harkai (Kema Puconci) s soigralko Saro Tokič (Letrika), nečakinjo slavnega Bojana Tokiča. Bili sta postavljeni kot drugi nosilki prvenstva in v finalu premagali prvi nosilki Kadiš - Kobetič (Fužinar - Mengeš). Lep rezultat sta med dvojicami pri fantih dosegla kot tretja nosilca s tretjim mestom Jan Lipič in Jure Smodiš (Kema). Eva Horvat (Sobota) in Dajana Gošnjak Stojko (Ljutomer) sta v četrtfinalu izgubili proti Stanjko - Cafuta (Vesna- Muta) ter dosegli 5. do 8. mesto. Rok Kapun (Ljutomer) je s soigralcem iz Logatca Timom Vituličem po zmagi v prvem kolu in v drugem kolu s porazom proti Žavbi - Kocijančič (Arrigoni) zasedel od 17.- do 32. mesta. Med posameznicami je Blažka Harkai kot peta nosilka prvenstva z neverjetno igro dosegla uspeh kariere, saj je že v četrtfinalu s 3 : 0 premagala lansko državno prvakinjo in prvo nosilko prvenstva Leo Kadiš (Fužinar) in potem v polfinalu še Laro Belaj (Cirkovci) s 3:0 in šele v finalu proti drugi nosilki turnirja Tari Kobetič (Mengeš) doživela zelo tesen poraz z 2 : 3. Imela je veliko priložnost osvojitve naslova saj je v petem odločilnem nizu imela že vodstvo 9:5 in zaključno žogico pri 11:10. Pred prvenstvom je Blažka zasedala peto mesto in je sedaj po prvenstvu skočila na tretje mesto na slovenski rang listi za mlajše kadetinje. Lep uspeh je dosegla tudi Dajan Gošnjak Stojko (Ljutomer) in se z uvrstitvijo med osem najboljših povzpela na visoko šesto mesto po dveh odprtih turnirjih in državnem prvenstvu na slovenski rang listi. Obe sta v svojih kvalifikacijskih skupinah s tremi zmagami zasedli prvo mesto. Komaj 10 let stara Eva Horvat (Sobota) je v kvalifikacijski skupini zasedla drugo mesto in se z eno zmago na glavnem turnirju uvrstila med 16 najboljših. V osmini finala je pošteno namučila četrto nosilko prvenstva Laro Belaj (Cirkovci) in s tesnim porazom 2:3 dokazala, da bi z dobrim delom tudi v prihodnje lahko v naslednjih letih dosegala lepe rezultate. Pri fantih je naslov prvaka dosegel Mihael Kocijančič (Arrigoni) ), ki je bil v polfinalu boljši od Jureta Smodiša (Kema). Z doseženima dvema tretjima mestoma je Jure lahko zelo zadovoljen, kot tudi trener Keme Mirko Unger z vsemi rezultati prvenstva. Jan Lipič (Kema) je v četrtfinalu doživel poraz od prvega nosilca prvenstva Jokiča (Mengeš), a si je že v kvalifikacijski skupini, kjer je zmagal, rahlo zvil gleženj in potem pozneje v izločilnih dvobojih še enkrat ter vseeno odigral z bolečinami še nekaj tekem. Rok Kapun (Ljutomer) je v svoji skupini zasedel drugo mesto in se uvrstil v glavno tabelo med 32 najboljših, kajti v prvem kolu je izgubil z Aljažem Fortuno (Vesna).

Pri članih do 21. let je naslov prvaka osvojil članski državni reprezentant Darko Jorgič (Krka), pri članicah pa Ana Tofant (Mengeš), prav tako članska reprezentantka. V dvojicah sta naslov osvojila pri članih Jorgič - Kožulj (Krka-tujina) in nekoliko presenetljivo pri članicah še kadetinja Lea Paulin (Arrigoni) s soigralko Aleksandro Vovk. Od pomurskih igralcev in igralk je lep rezultat dosegla s tretjim mestom v dvojicah še mladinka Nuša Vogrinčič (Kema) s soigralko iz Mute Živo Staniša. Pri članih se je Damjan Zelko (Sobota) v četrtfinalu zelo dobro upiral drugemu nosilcu prvenstva Deniju Kožulju (tujina) kot tudi v dvojicah z Luko Norčičem v četrtfinalu proti drugima nosilcema Šfiligoju in Cvetku, a je tokrat malo zmanjkalo za večje presenečenje. Mladinec Luka Norčič (Kema) je v svoji kvalifikacijski skupini po krogu treh igralcev z istim številom zmag in porazov zasedel prvo mesto in se v glavnem žrebu v osmini finala proti Aljažu Frelihu (Mengeš) poslovil od kakšnega večjega presenečenja, kot ga je naredil na letošnjem članskem državnem prvenstvu v Puconcih. Pri članicah sta se igralki Keme Maša Harkai in Nuša Vogrinčič z drugima mestoma v kvalifikacijah posameznic uvrstili na glavni turnir in obe izgubili v prvem kolu, kot tudi dvojica Harkai-Kovačec pri dvojicah. Ana Kovačec, še kadetinja (Kema), pa je v svoji kvalifikacijski skupini zasedla 4. mesto in se ni uvrstila na glavni del tekmovanja.


Več v Šport