Za okoljske projekte 12 milijonov evrov

Ljutomerska občina je sprejela program varstva okolja za obdobje do leta 2015

Prlekija-on.net, petek, 5. februar 2010 ob 10:133
Občina Ljutomer

Občina Ljutomer

Svetniki Občine Ljutomer so na minuli seji soglasno podprli občinski program varstva okolja, ki za obdobje do leta 2015 zajema 18 projektov, skupaj ocenjenih na več kot 12 milijonov evrov. Že v začetku lanskega leta so v občini najprej analizirali stanje okolja in ocenili trende ter organiziranost na področju varstva okolja.
Ustanovljen je bil projektni svet, po številnih sestankih s predstavniki podjetij, državnih organov, javnih služb ter z lokalnimi gospodarstveniki, na katerih so se seznanili s ključnimi problemi na njihovem področju, so maja in julija pripravili tematske delavnice. Teme so bile kakovost bivalnega okolja v občini Ljutomer, kmetijstvo in razvoj podeželja, skrb za varstvo okolja in ohranjanje narave ter upravljanje okolja v industriji, obrtnih in storitvenih dejavnostih.

Neokrnjena narava

V drugi polovici leta so bile ponovno narejene analize stanja in organiziranosti na področju varstva okolja, po usklajevalnih sestankih z akterji, ki bodo sodelovali pri izvajanju projektov, pa je bil decembra lani narejen dokončen program varstva okolja občine Ljutomer. "Marsikje se z varstvom okolja ukvarjajo predvsem tako, da probleme rešujejo sproti, ko nastajajo. V ljutomerski občini so razmišljali malo bolj dolgoročno," je povedala Mojca Hrabar iz družbe Oikos, ki je za potrebe občine pripravila program varovanja okolja. Hrabarjeva je ob tem še dejala, da je ljutomerska občina "dokaj zdravo življenjsko okolje, ki je tudi zelo prijetno, z dokaj neokrnjeno naravo. Mislim, da je to z vidika kvalitete bivanja za prebivalce zelo pomembno."

Osemnajst projektov, ki so se znašli v tem programu, je ovrednotenih na dobrih 12 milijonov evrov. V ospredju sta dograditev javnega vodovodnega sistema in vključitev v sistem regionalnega vodovodnega sistema Pomurskega vodovoda - sistem C, ki je ovrednoten na blizu sedem milijonov evrov. Med večjimi projekti na okoljevarstvenem področju, ki si jih je zadala v naslednjih šestih letih izvesti ljutomerska občina, sta še dograditev sistema za odvajanje odpadnih vod in priključevanje uporabnikov na čistilno napravo v Ljutomeru v višini 4,3 milijona evrov ter dokončanje sanacije odlagališča komunalnih odpadkov v Ljutomeru, kar je ovrednoteno na 388 tisoč evrov.

Od odobravanja do pomislekov

"Izdelava tega programa na lokalni ravni je primeren in ustrezen način razreševanja razvojnih vprašanj in pomeni zavezo, da se pri vseh razvojnih in prostorskih načrtovanjih upoštevajo okoljski cilji in celotna okoljska zakonodaja. Tak pristop pomeni dobro usmeritev v trajnostni razvoj. Program bo občini koristil kot pomoč pri usmerjanju dela uprave, boljše sodelovanje z izvajalci javnih gospodarskih služb in občani, omogočal možnosti pridobivanja finančne pomoči in je hkrati promocija ter pokazatelj ozaveščenega okoljskega delovanja," je prepričan predsednik odbora za varstvo okolja občine Ljutomer Bojan Pintarič (Zeleni Ljutomera).

"Sprejeli smo proračun, v katerem za te projekte v letu 2010 nimamo zagotovljenega denarja," je spomnil Alojz Štih (SLS). "Ko pride projekt okolje, vedno veliko govorimo in malo naredimo. Kdo bo izvajanje tega programa nadziral?" se je spraševal Tihomir Babič (Lista za razvoj mesta in vasi). "Vprašljiva je realnost rokov, ki so navedeni. Bojim se, da do predvidenega roka projekti ne bodo izpeljani," je dodal Boštjan Pihlar (LDS). "Nekaj sprejemamo, da bomo lahko rekli, da imamo," je prepričan Zvonko Kustec (SDS), ki je dodal, da ljutomerska občina nima 88 tisoč evrov za izvedbo projektov v tem letu. "Predlagam, da se občina vključi v razpise, na podlagi katerih bo za te programe dobila sredstva. Pripravljajo se namreč razpisi, kjer lahko dobimo 85 odstotkov nepovratnih sredstev," je razpravo nadaljeval Peter Beznec (Lista za razvoj mesta in vasi). "Gre za miselnost v naših glavah. Ne potrebujemo denarja. Potrebna je ozaveščenost ljudi," je menil Drago Škrlec (NSi).

Na številna vprašanja in razmišljanja je odgovoril župan Franc Jurša. Povedal je, da bo več sredstev za izvajanje teh programov v proračunu v prihodnjem letu, obljubil pa je, da bo v kratkem ustanovil posebno skupino, ki bo bdela nad realizacijo načrtovanih projektov.


Več v Gospodarstvo