V Ljutomeru joga za vse generacije

Udeleženke so se tekom srečanja sprostile in posvetile sebi, ob koncu srečanja pa je potekal prijeten pogovor

Prlekija-on.net, sobota, 1. april 2017 ob 13:08
V Večgeneracijskem centru Pomurja – enota Ljutomer so nedavno pripravili brezplačno delavnico joge. Pri izvedbi je pomagala Maša Rus. Udeleženke so se tekom srečanja sprostile in posvetile sebi. Ob koncu srečanja je potekal prijeten pogovor.

Naslednje brezplačno druženje: Sproščujoč večer z jogo bo 7. aprila ob 17:30 uri. Prijave zbirajo na 0820 09650 in na elektronskem naslovu: msljutomer@gmail.com . Prosimo s seboj vzemite podlogo za vadbo oz. če je nimate, jo ob prijavi rezervirajte.
V prihajajočih mesecih pa bodo pripravili tudi jogo za otroke.

Zakaj vaditi Jogo v vsakdanjem življenju?
Dandanes smo ljudje bolj kot kadarkoli v zgodovini človeštva podvrženi stresu in napetostim, ki jih ni lahko obvladovati. Ena izmed poti, kako uravnovesiti naše celotno bitje na vseh ravneh obstoja ter tako doseči mir in zadovoljstvo, je joga. Joga lahko vsakomur ponuja prav tisti košček, ki mu manjka. Strmimo k popolnosti in večji kvaliteti življenja. Za nekoga to pomeni zdravo telo, za drugega umirjene misli, vitalnost in notranjo lepoto.
Joga je tudi eden najbolj celovitih in univerzalnih sistemov oziroma pogledov na svet, človeka in ostala živa bitja ter celoten kozmos, ki uči, da je vse našteto neločljivo povezano ter da lahko samo skozi spoznanje in doživetje te celovitosti potešimo svoj notranji nemir ter željo po znanju in trajni sreči. Preko telesnih položajev (asan), dihalnih vaj (pranajam), sproščanja, meditacije in pozitivnega načina mišljenja nas vodi k telesnemu zdravju, umiritvi duha in spoznavanju samega sebe. V vsakdanjem življenju je celovita (holistična) in postopna sistematična metoda, ki prinaša telesno, duševno, socialno in duhovno zdravje.
Joga  lahko vadi vsakdo, ne glede na starost ali razgibanost. Takšen način vadbe vtkemo v svoj vsakdan, brez napora in nepotrebnega odrekanja. Pomaga nam ohranjati izvirnost in učinkovitost izvornega in prastarega nauka joge, vendar je hkrati prilagojena potrebam sodobnega človeka.
Joga ima veliko pozitivnih učinkov tako na telo kot tudi na duha: pripomore k zdravemu telesu, ta pa k zdravi dušo, obvladovanje misli, razvoj moralnih in etičnih vrednot, poglobljena možnost meditacije, zavedanje in obvladovanje telesa, obvladovanje lastne energije (zaradi tega resnični jogiji izgledajo stari 30 let, ko pa v resnici štejejo tudi 70, 80 let), izboljša koncentracijo in spomin, zvišuje koordinacijo celega telesa, sprošča napetosti v telesu, pomaga do umirjenega uma, znižuje stres, izboljša razpoloženje, gradi notranjo moč in samozavest, učinkuje proti depresiji in anksioznosti, pomaga pri odvisnostih in gradi notranje zavedanje.

Kaj je Joga?
Jóga je družina starodavnih hindujskih duhovnih urjenj, pri kateri z dihalnimi vajami, telesnimi položaji oz. asanami in mentalnim osredotočanjem dosežemo telesno in duševno uravnovešenost. Izvira iz Indije, kjer ostaja močna življenjska tradicija in predstavlja pot k razsvetljenju.
Joga je najstarejši sistem človeškega razvoja, ki obsega telo, um in duha. Čeprav se današnje poučevanje joge bolj usmerja v telesni aspekt, je bistvo joge združitev s kozmosom, z univerzalno energijo, katere del smo. Joga je celovita znanost o življenju, ki jo ni mogoče raziskati do popolnost. Pomaga nam videti bolj jasno in razumeti bolj globoko nas same in svet v katerem živimo. Z jogo postajamo gospodarji svoje usode, ko k življenju pristopimo s polnim zavedanjem.
Vadba povezuje jogijske položaje (asana), dihanje (pranayama) in umirjanje ter osredotočanje uma. Prepoznavamo svoje fizične in umske potenciale, medtem ko urimo pozornost, moč, gibčnost in sproščanje. Vadeče se spodbuja naj spoštujejo svoje lastne zmogljivosti, zato položaje prilagajamo, uporabljamo pripomočke in oblikujemo variacije položajev, ki so varen izziv cone udobja posameznika.
Joge ne tvorijo le telesni položaji ali asane. Asane so sicer večini ljudi najbolj znani popularni elementi joge, vendar je bistvo asan predvsem to, da pripravijo naše fizično telo na bolj poglobljeno urjenje joge. Joga je na zahtevnejši stopnji znanost o telesu, duhu in duši. Da bi to dosegli, moramo z določenimi vajami pripraviti naše fizično telo, uriti zmožnost koncentracije in disciplinirati naš duh.
Vadba joge je v prilagojeni obliki primerna tudi za otroke praktično vseh starosti. Pri ukvarjanju z jogo ni pomembno kateri (ali nobeni) veroizpovedi pripadamo, joga nas bo podprla v vsakem pozitivnem načinu življenja in razmišljanja, saj je prav joga izvor univerzalnih pozitivnih načel, kot so: nenasilje, razumevanje, pomoč, odpuščanje, dajanje… In prav uresničevanje teh načel bo naredilo nas same srečnejše in naš svet boljši.

S pravilno vadbo izvorne joge vrnemo v svoje življenje sprostitev,
zadovoljstvo, notranji mir, radost in telesno gibljivost.

Cilj vseh tehnik joge, je duhovni razvoj, razsvetljenje oziroma globoko spoznanje življenjskih resnic. Zaradi množice tehnik urjenja so nastale številne jogijske šole in njihovi učitelji, ki jih označuje skupen izraz Guru.

Vabljeni pa tudi sicer, da se udeležite vsebinsko raznolikih in brezplačnih aktivnosti in/ali se jim pridružite v času uradnih ur na Ormoški cesti 22, v Ljutomeru. Veseli bodo tudi novih idej in pobud.

Projekt podpira Evropski socialni sklad, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter lokalne skupnosti.

Večgeneracijski center Pomurja – enota Ljutomer
Fotografije: Petra Cvetko


Več v Šport