Muzikoterapija – glasba skozi stoletja

Družabni večer Društva Zdravje in glasba Radenci

Filip Matko Ficko, sobota, 1. april 2017 ob 13:13
Muzikoterapija v Radencih

Muzikoterapija v Radencih

Društvo Zdravje in glasba Radenci je pripravilo nepozaben družabni večer v predprostoru domske knjižnice DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci. Bilo je to v četrtek, 30. marca. Uvodni pozdrav številnim zbranim je namenila dr. Irena Trojnar Budak, ki je pripravila tudi krajše predavanje o muzikoterapiji ter vlogi glasbe skozi stoletja. Njen soprog prof. glasbe Berislav Budak, ki je tudi predsednik Društva Zdravje in glasba Radenci, pa je izvedel koncert različnih melodij.

Tako je predavateljica iz strokovnega besedila »Glasba kot zdravilo, razvoj muzikoterapije« prof. Vide Celarec (muzikologinja, psihoterapevtka in muzikoterapevtka) pojasnila pomen muzikoterapije. Gre namreč za znanstveno uporabo glasbe za dosego naslednjih terapevtskih ciljev: obnoviti, obdržati in izboljšati duševno in telesno zdravje. Prvi svetovni kongres muzikoterapije je bil v Franciji že leta 1974, nato pa so se tovrstni kongresi vsako drugo leto nadaljevali na različnih koncih sveta. N ateh pomembnih srečanjih različnih strokovnjakov je prišlo do izmenjave strokovnih izkušenj na štirih področjih: klinična muzikoterapija, raziskave v muzikoterapiji, vloga muzikoterapevta (teamsko in individualno) ter glasba in terapija. V sedanjem času je muzikoterapija pomožna ali samostojna terapevtska oblika, ki se razvija ob sodelovanju splošnih zdravnikov, psihiatrov, psihologov, fiziologov, defektologov, glasbenikov in umetnostnih terapevtov, med katerimi imajo prav muzikoterapevti primarno vlogo.

Med odmori med predavanjem je prof. Berislav Budak z glasbo »napeljeval« poslušalke in poslušalce na večer francoske glasbe (šansoni, filmska glasba), izbor iz ameriške glasbe (Georg Gershwin, Cole Porter in broadwayski musicli) ter klasično glasbo (Nocturno, Valček in mazurke Frederica Chopina, Francosko suito Johanna Sebastiana Bacha ter Sanjarjenje Roberta Schumanna).

Po uradnem delu predavanja in predstavitvi različnih glasbenih zvrsti je sledilo družabno srečanje ob pecivu in osvežujočih pijačah, vsak izmed zainteresiranih pa je lahko dobil še podrobnejše informacije na svoja vprašanja.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje