Zakladi Pušče na Trgu kulture v Murski Soboti

Romi iz Pušče so predstavili svoje pripovedništvo, kulinariko, glasbo in ples

Prlekija-on.net, četrtek, 6. april 2017 ob 08:11
Zakladi Pušče

Zakladi Pušče

Ob letošnjem svetovnem dnevu Romov so Društvo za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot in društvo za socialni razvoj in pravilno družbo Preboj, Romsko Kulturno turistično društvo Pušča in mestna občina Murska Sobota pripravili prireditev z naslovom »zakladi Pušče«. Prireditev je bila v torek, 4. aprila na Trgu kulture v Murski Soboti, kjer je bilo zelo veselo in pestro, kajti predstavljen je bil projekt z naslovom »Zakladi Pušče«.

V krajevni skupnosti Pušča pri Murski Soboti so v zadnjem času na področju osveščanja Romov in ne Romov naredili velik napredek. Gre za edino krajevno skupnost na svetu, ki celovito povezuje vse Rome in društva, ki delujejo v romski krajevni skupnosti. Ob tem si Romi iz Pušče želijo, da bi bili še bolj prepoznavni in da bi se ime Pušča zapisalo na slovenski zemljevid s področja kulinarike, kulture, športa in politike.

Kulturno – kulinarična prireditev je bila pripravljena v okviru projekta »Khetan tu te me« - stičišče kultur. Rdeča nit in namen projekta je povečanje zaposljivosti in socialne vključenosti Romov ob pomoči kreativne uporabe romske kulturne dediščine. Na osnovi tradicionalne romske kulinarike, Romi iz Pušče razvijajo nove, kreativne jedi s pridihom sodobnih trendov kulinarike. Prebivalci Pušče se namreč usposabljajo za predstavljanje romskega kulturnega izročila in tako sta nastali nova glasbena skupina Romano glauso - romski glas in nova folklorna skupina. Obujajo se pripovedke in legende naselja Pušča, s katerimi se seznanjajo otroci v vrtcih. Kot poudarjajo na Pušči se Romi povezujejo ne glede na različno dejavnost na področju romske kulture in razvijajo nov etnološki - turistični produkt, ki bo prek predstavljanja dediščine in organizacije prireditev v romskem naselju Pušča privabil obiskovalce in jim omogočil pristno izkušnjo romskega načina življenja.

Operacijo »Khetan tu te me - stičišče kultur« sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Republika Slovenija, ki se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, s poudarkom aktivnega vključevanja s spodbujanjem enakih možnosti, izboljšanja zaposljivosti, preprečevanje zdrsa v revščino, oziroma socialno izključenost in zmanjšanje neenakosti v zdravju.

V središču Murske Sobote so Romi iz Pušče vsem obiskovalcem pokazali in predstavili svoje programe, dejavnosti in cilje za prihodnje. V imenu mestne občine Murska Sobota je zbrane nagovoril podžupan Zoran Hoblaj. Med ponudbo romske kulinarike so obiskovalci lahko poskusili pravi romski golaž. V bogatem kulturnem programu so med drugim nastopili vrtec Romano, romska folklora iz druge osnovne šole Murska Sobota, romska glasbena skupina Romano Glauso s Pušče, dramska skupina Mokoš iz Bakovcev, romska glasbena skupina Gitano band, Nina Brasseur - udeleženka šova Slovenija ima talent, romska glasbena skupina pod vodstvom Miša Kontreca, zaslišala pa se je tudi romska glasba v izvedbi pevca Duška Horvata - Vajte. Obiskovalci so si ob tej priložnosti še lahko ogledali nekaj romskih zgodovinskih pripomočkov s katerimi so se svoj čas Romi na Pušči preživljali.

Jože Žerdin


Več v Kultura in izobraževanje