Milojka Kolar Celarc odprla 2. Mednarodni sejem sodobne medicine MEDICAL 2017

Na sejmu MEDICAL 2017, ki bo odprt do sobote, 8. aprila, se predstavlja 150 razstavljavcev iz 13 držav na površini 7.500 m2

Prlekija-on.net, četrtek, 6. april 2017 ob 19:26
Milojka Kolar Celarc in Janez Erjavec ob bionskem človeku

Milojka Kolar Celarc in Janez Erjavec ob bionskem človeku

Ministrica za zdravje Republike Slovenije Milojka Kolar Celarc je na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni nagovorila prisotne in odprla 2. Mednarodni sejem sodobne medicine MEDICAL 2017, ki vabi obiskovalce do sobote 8. aprila.

Prisotne je najprej pozdravil Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma. Poudaril je, da se sejem sodobne medicine MEDICAL dogaja v pravem trenutku in na pravem mestu, saj se nikoli v zgodovini ni toliko govorilo o zdravju, medicini in zdravstvenem sistemu kot prav v tem času. Poleg tega pa se Pomurski sejem z vsemi sejmi, ki jih organizira, želi približati skrbi za okolje, sonaravnem bivanju, pridelavi zdrave hrane in zdravem načinu življenja. Opozoril je na pomen partnerskega sodelovanja z združenjem proizvajalcev in distributerjev medicinskih pripomočkov SLO-MED, GZS PTZ,  ki so se mu na letošnjem 2. sejmu priključili še številnejši ponudniki medicinskega tehnološkega napredka, zdravstvene in vladne institucije, združenja medicinskega osebja, društva bolnikov in drugih, ki skrbijo za zdravje. Kot je dejal, podčrtuje mednarodno sodelovanje Britanska zbornica in Velika Britanija kot država partnerica, ki z britanskim zajtrkom in strokovno konferenco na temo preventive okužb v zdravstvu zaznamuje že začetek sejma. Kot novost letošnjega sejma je izpostavil predstavitev vsebin, ki so povezane z zdravim bivanjem in zdravo prehrano, ter inovacije s predstavitvijo prvega razvojnega projekta in koncepta bionskega človeka v Evropi za izobraževalne namene. Zahvalil se je vsem razstavljavcem, institucijam in posameznikom, ki so sooblikovali vsebine letošnjega sejma, strokovnih posvetov in predstavitev ter izrazil prepričanje, da so vsebine sejma dovolj zanimive za strokovno in laično publiko in da bodo razstavljavci in obiskovalci sejma zdravi in optimistični zapuščali sejem.

Milojka Kolar Celarc, ministrica za zdravje je najprej čestitala za organizacijo dogodka, ki v okviru Pomurskega sejma poteka že drugič in dokazuje vse večje zanimanje razstavljavcev in obiskovalcev. Dejala je, da so na Ministrstvu za zdravje v tem mandatu vložili velik napor v pripravo celovite analize sistema zdravstvenega varstva ter izvedbo Resolucije o nacionalnem planu zdravstvenega varstva 2016-2025, ki so ga poimenovali Skupaj za družbo zdravja. Skrb za lastno zdravje ter ustvarjanje pogojev za zdrav življenjski slog ter zdrave izbire je uvrščena med prednostna področja nacionalnega plana, ki zavezuje tako Ministrstvo za zdravje, izvajalce zdravstvene dejavnost kot tudi druge deležnike izven zdravstva. Kot je poudarila, je Slovenija država, kjer že beležimo uspehe sistematičnega dela in vlaganj na področju preventive, veliko pa je še priložnosti za izboljšanje. »Naj spomnim, da bi kar tretjino rakov lahko preprečili, če bi se držali relativno enostavnih priporočil za bolj zdravo življenje in se redno odzivali vabilom na preventivne programe. Ti so brezplačni in zato dostopni prav vsem prebivalcem. V kontekstu demografskih sprememb in staranja so  vlaganja v ohranjanje zdravja in v preventivo še pomembnejša,« je poudarila. Dodala je, da nas veliko dela čaka tudi še na področju zdravstvene pismenosti. Izrazila je veselje nad tem, da so eden od vsebinskih poudarkov sejma MEDICAL 2017 tudi inovacije in nove tehnologije v zdravstvu. Nove zdravstvene tehnologije, oprema, materiali in novi postopki namreč  pomenijo velike priložnosti za boljše zdravljenje, hkrati pa tudi izziv, saj moramo zagotavljati finančno vzdržnost sistema. Na ministrstvu so pripravili predlog nove zakonodaje, ki daje pomemben  poudarek prav spremembam financiranja sistema zdravstvenega varstva, ki bodo zagotovile več denarja za zdravstvo ter boljšo finančno stabilnost in vzdržnost. Pri tem je pomembna tudi optimizacija javnega naročanja in upoštevanje etičnega obnašanja, o čemer tudi govori letošnji sejem. Dejala je, da se na ministrstvu posebej posvečajo tudi kakovosti in varnosti zdravstvenih obravnav, bolnišničnim okužbam in preudarni rabi antibiotikov, to pa so tudi aktualne teme letošnjega sejma tako na globalni kot tudi na nacionalni ravni. »Na sejmu se bodo v prihodnjih dneh srečevali številni deležniki, proizvajalci medicinske opreme, izvajalci zdravstvene dejavnosti kot tudi strokovnjaki, predstavniki društev in zbornic. Ne dvomim, da bo sejemsko prizorišče polno zadovoljnih obiskovalcev, kjer bo vsak lahko našel nekaj zase. Naj bo druženje na sejmu prijetno in polno novih spoznanj,« je zaključila.

Stanislav Rojko, župan Občine Gornja Radgona, je dejal, da uživa v privilegiju, da lahko kot župan pozdravi tako eminentno družbo. Kot ljubitelj narave večkrat izreče prispodobo, da je objemanje dreves in ljudi zdravilno. A po tem, ko laična skrb za zdravje ne zaleže več, je tu zdravstveni sistem, ki lahko zdravje edini povrne. Poudaril je, da imamo še vedno enega najbolj zanesljivih in najboljših zdravstvenih sistemov v Evropi in smo deležni zdravstvenih storitev, ki drugod po svetu niso samoumevne. Ena največjih prednosti sejma MEDICAL v Gornji Radgoni po njegovem mnenju je ravno ta, da se na njem povezujejo strokovna in laična javnost v skupni skrbi za zdravje. Za to poslanstvo sejma se je zahvalil vsem sodelujočim, hkrati pa Pomurskemu sejmu za strokovno organizacijo.

Mojca Šimnic Šolinc, predsednica Združenja SLO-MED je povedala, da smo minulo leto v Gornji Radgoni odpirali prvi sejem, bolje rečeno »sejemček« sodobne medicine. Pomurskemu sejmu se je zahvalila, da je prevzel odgovornost za organizacijo te prireditve, hkrati pa ponudil vsem sodelujočim priložnost, da jo z vsako ponovitvijo izboljšajo. Kot je dejala, je v Sloveniji veliko znanja, inovativnosti in novih izdelkov na področju zdravstva. Bolezni so zdravstveni industriji izziv, na katerega odgovarja z novimi rešitvami in izdelki. Hkrati pa se je potrebno zavedati, da lahko te rešitve pridejo k bolnikom le preko učinkovitega zdravstvenega sistema. In ravno povezovanje zdravstvenega sistema, bolnikov, razvojnikov in industrije je temeljno poslanstvo, ki si ga je že ob svoji ustanovitvi zastavilo Združenje proizvajalcev in distributerjev medicinskih pripomočkov SLO-MED, ki deluje v okviru GZS Podjetniško trgovske zbornice. Združenje SLO-MED je tudi član mednarodnega združenja MEDtech. V sodelovanju z njim in Pomurskim sejmom predstavlja na sejmu MEDICAL orodje M.E.A.T., ki je namenjeno ekonomsko učinkoviti ponudbi, hkrati pa so podpira etični kodeks v javnih naročilih in s tem večjo dostopnost bolnikov do ustreznih medicinskih izdelkov in storitev.

Prisotne je pozdravila tudi Sophie Honey, veleposlanica Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske. Dejala je, da ji je v čast, da lahko vse prisotne pozdravi na sejmu MEDICAL v Gornji Radgoni. Izrazila je veselje nad tem, da se je spoznala z ministrico za zdravje, s slovenskimi strokovnjaki in proizvajalci izdelkov za zdravstvo. Hudomušno je dodala, da jo veseli tudi to, da imamo tako kot v Veliki Britaniji tudi v Sloveniji kraljico in sicer Vinsko kraljico Slovenije, ki je prisostvovala odprtju prireditve. Pohvalno je spregovorila o slovenskem zdravstvenem sistemu, še posebej o sistemu primarnega zdravstvenega varstva, iz katerega se lahko veliko dobrega naučijo tudi britanski strokovnjaki ter predstavila strokovno ekipo, ki je organizirala Britanski poslovni zajtrk in strokovni posvet na temo preprečevanja okužb v zdravstvu. Ravno to je namreč po njenih besedah področje, na katerem želijo ob sejmu MEDICAL še posebej deliti svoje izkušnje, znanje, izdelke in storitve s slovenskim zdravstvom in gospodarstvom.

Za zdravstveno kulturni pridih otvoritvene slovesnosti je poskrbela vokalna skupina Žarek, ki že več let deluje v okviru Društva medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Pomurja.

Na sejmu MEDICAL 2017, ki bo odprt do sobote, 8. aprila, se predstavlja 150 razstavljavcev iz 13 držav na površini 7.500 m2. V skrb za zdravje, ki sta ga minulo leto pričela Pomurski sejem in Združenje proizvajalcev in distributerjev medicinskih pripomočkov SLO-MED, se je letos poleg še številčnejših ponudnikov medicinskega tehnološkega napredka vključilo tudi še več združenj medicinskega osebja, društev bolnikov, upokojencev in drugih, ki skrbijo za svoje zdravje in zdravje sočloveka. V sodelovanju z njimi MEDICAL ponuja izdelke, storitve in nasvete za boljše zdravje in počutje, znanje za preprečevanje bolezni, za lajšanje zdravstvenih težav ter zdravo, sonaravno bivanje in življenjski slog. Vabi z zdravimi delavnicami, vadbami in individualnimi svetovanji. Na njem pa lahko obiskovalci mimo čakalnih vrst opravijo tudi brezplačne meritve vseh najpomembnejših vitalnih parametrov.


Več v Gospodarstvo