Prepevalo je skoraj 600 mladih pevk in pevcev

Na srečanju Čriček poje 2017 nastopilo 16 otroških in mladinskih zborov, ki so s srcem in ponosom prepevali domače slovenske pesmi

Prlekija-on.net, petek, 7. april 2017 ob 08:29
Čriček poje 2017

Čriček poje 2017

Podobno kot že 26 let, sta velika avla in jedilnica radgonske osnovne šole tudi letos bili skoraj premajhni, da bi sprejeli vse tiste, ki so želeli prisluhniti nastopom mladih pevk in pevcev, kateri so se predstavili z enkratnim petjem. V organizaciji Območne izpostave JSKD, pod vodstvom Simone Pirc Katalinič, in OŠ Gornja Radgona, je namreč bila na sporedu tradicionalna območna revija otroških in mladinskih pevskih zborov občin Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici "Čriček poje 2017". In na enem mestu se je slišalo enkratno petje iz okoli 600 mladih grl učencev in varovancev vseh sedmih osnovnih šol in tudi vrtcev iz štirih omenjenih občin, in sicer sestavljenih iz kar 16 zborov. V času petja, katero so zaradi prevelike gneče razdelili na dva dela, je gotovo mnogim staršem, dedkom in babicam, stricem in tetam, mnogim znanim in neznanim obiskovalcem in gostom, bilo nekako toplo in prijetno pri srcu.

Kako tudi ne, ko pa so otroci, skupaj s svojimi zborovodkinjami in zborovodji ter spremljevalci na inštrumentih, pripravili enkraten spored, mladi pevci in pevke, ki so sestavljali 16 zborov pa so zapeli kar 48 pesmi mnogih domačih in tujih skladateljev, pesnikov in glasbenikov, pa ljudskih pesmi ipd. Ob mnogih mladih pevcih in pevkah, ki so s svojim ubranim petjem dejansko navdušili pa nikakor ne gre pozabiti niti na spremljevalce na Orffovih inštrumentih, klavirju, kitarah..., ki so bili tudi sovrstniki mladih pevcev in pevk, zraven pa so bili tudi mnogi odrasli strokovni spremljevalci z različnimi inštrumenti. Nikakor pa ne smemo pozabiti niti na zborovodkinje in edinega zborovodjo, ki so najbolj zaslužni, ne le za lepo petje, temveč marsikje že za obstoj zborov, in brez katerih bi tovrstne prireditve težko pripravili. Vsekakor pa kaže omeniti tudi odlično moderiranje Vere Granfol, prof., ki je vse skupaj povezala s prijetnimi literarnimi vložki. Na letošnji reviji otroških in mladinskih pevskih zborov na radgonskem območju je udeležence pozdravil ravnatelj OŠ Gornja Radgona Dušan Zagorc, ki je revijo gostil sedemindvajsetič in kot je sam dejal zadnjič. Pohvalil je vse ustvarjalce odličnega petja z besedami, da "kdor lepo poje tudi misli lepo", ter izrazil zadovoljstvo, da zborovsko petje na območju UE Gornja Radgona, ne usiha. Vsem zborovodkinjam in zborovodji, pa sta priznanja in rože podeljevali predsednica sveta OI JSKD Gornja Radgona Slavica Kovačič in omenjeni ravnatelj OŠ Gornja Radgona, Dušan Zagorc.

Na sami reviji, ki je bila uspešna v vsakem pogledu, smo med drugim slišali, kako nas pesem plemeniti in bogati, in da kljub domnevno prenatrpanem šolskem urniku mora ostati čas tudi za redno zborovsko petje na šolah. Imamo zelo dobre otroške in mladinske zbore, kakovostne in usposobljene zborovodkinje. Žal pa je vse nekako premalo poguma in tudi olimpijskega duha, kjer je važno sodelovati. Lahko pa bi samo še dodali, da je žal pri nas še vedno preveč mačehovskega odnosa do mladih pevcev in nasploh zborovskega petja, ter da še tega ne bi imeli, če marsikatera izmed omenjenih zborovodkinj in še kdo, predvsem v prostem času ne bi veliko delali z otroci, in to tudi v njihovem prostem času. Za zborovsko petje je potrebno nameniti tudi več sredstev, kajti to ni navadna interesna dejavnost v šoli, temveč je tukaj potrebno veliko odrekanj in vsega drugega. Ne glede na vse, na radgonskem območju so lahko ponosni, da imajo toliko pevskih zborov, kar jim ne bi uspelo brez zborovodij, pa tudi brez ostalih strokovnih sodelavcev, ravnateljev in pomočnikov ravnateljev, predvsem pa brez otrok in njihovih staršev.

Revija, katero je ocenjevala strokovna spremljevalka Danica Pirečnik, je potrdila, da je priljubljenost petja že od nekdaj v slovenskih srcih doma in da smo po duši in navadi narod, ki rad prepeva, je zagotovo znano tudi izven naših meja. Prav zato, torej da se tradicija petja ohranja predvsem otroških in mladinskih zborov v šolah, se med drugim organizirajo tudi takšna in drugačna srečanja mladih pevk in pevcev. Za petje moraš imeti veliko posluha, volje in odrekanja, predvsem pa podpore. In prav vsi ti mladi številno pevci so dokaz, da z vztrajnostjo in veseljem, petje ne bo pozabljeno.

Kakorkoli že, s po tremi skladbami so se predstavili: Otroški pevski zbor Vrtca Manka Golarja Gornja Radgona (Zborobodkinja Nataša Benko, pri klavirju:Sabina Steyer Debeljak, Orehove lupinice: Julija Jerič, Žana Belak, Julija Petrovič, ropotulja: Leni Gomboši, triangel: Neža Kret Vonta, basovski ksilofon: Kai Rugole, boben: Luka Budja, činele: Žan Hvalec); OPZ Vrtca Sonček Sv. Jurij ob Ščavnici (Zborovodkinja: Mateja Maguša, pri klavirju: Tom Hajšek, solistki: Sofia Dreven in Kaja Arnuš); OPZ »Mehurčki« Vrtca Radenci – Radenski mehurčki (Zborovodkinja: Fani Vrhovšek Ulamec, pri klavirju: Leja Ropoša); OPZ »Mlinčki« OŠ in Vrtca Apače (Zborovodkinja: Daniela Urbanič, pri klavirju: Andrejka Kurbus); OPZ »Črički« OŠ Gornja Radgona -1. razred (Zborovodkinja: Sanja Sovec, pri klavirju: Kristjan Borovšak); OPZ OŠ Gornja Radgona - 2. in 3. razred (Zborvodkinja: Janja Šinko, pri klavirju: Kristjan Borovšak, solistke: Daša Maučec, Polona Klemenčič, Mara Zorman); OPZ  OŠ Kapela (Zborovodkinja: Karina Matjašič, pri klavirju: Predrag Bjelajac, solista: Zala Koren, Amadej Filipčič); OPZ OŠ Gornja Radgona - 4., 5. razred (Zborovodkinja: Janja Šinko, pri klavirju: Lea Ropoša, solistka: Stella Borovšak); OPZ zbor OŠ Kajetana Koviča Radenci (Zborovodkinja: Karina Matjašič, pri klavirju: Predrag Bjelajac, solistka: Eva Tompa); OPZ OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici (Zborovodkinja: Nada Špišić, pri klavirju: Tom Hajšek; OPZ OŠ dr. Antona Trstenjaka Negova (Zborovodkinja: Klavdija Štuhec, pri klavirju: Olga Kous); OPZ OŠ Apače in Podružnične OŠ Stogovci (Zborovodkinja: Andrejka Kurbus, pri klavirju: Melanie Tavčar, solista: Julija Ornik, Tijas Dresler); Mladinski pevski zbor OŠ Kapela (Zborovodkinja: Karina Matjašič, pri klavirju: Predrag Bjelajac); MPZ Glasbene šole Gornja Radgona (Zborovodkinja: Nataša Trobentar – Majcen, pri klavirju: Suzana Djokić); MPZ OŠ Kajetana Koviča Radenci (Zborovodkinja: Karina Matjašič, pri klavirju: Predrag Bjelajac); MPZ OŠ Gornja Radgona (Zborovodja: Kristjan Borovšak, pri klavirju: Kristjan Borovšak).


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje