Več stoletna tradicija izdelovanja pirhov v Dobrovniku

V Dobrovniku so pripravili prvo mednarodno razstavo pirhov

Prlekija-on.net, sobota, 8. april 2017 ob 09:46
Mednarodna razstava pirhov v Dobrovniku

Mednarodna razstava pirhov v Dobrovniku

Prekmurski pirhi v batik tehniki imajo v dvojezičnem kraju Dobrovnik več kot stoletno tradicijo izdelovanja pirhov. Ta tehnika se je v Dobrovniku ohranila vse do današnjih dni, kajti pri izdelovanju pirhov je povezano s preteklostjo in sedanjostjo. Sicer pa se dobrovniški pirhi izdelujejo v različnih postopkih izdelovanja – v tribarvni tehniki, kamor sodijo tudi jedkani pirhi. Nekateri pa izdelujejo pirhe, da po njih praskajo z ostrim nožem, iglo, britvijo ali dekoracijskim nožem. Drugi pa tudi pirhe krasijo z raznimi listi ali pa jih skuhajo v čebulni lupini. Ker pa je Dobrovnik znan po vsakoletni razstavi pirhov, ki se razstavljajo v času pred velikonočnimi prazniki, se je Kulturno društvo Petofi Sandor Dobrovnik ob pomoči madžarske narodno samoupravne skupnosti občine Dobrovnik odločilo in so tako letos prvič pripravili prvo mednarodno razstavo pirhov.

Prva mednarodna razstava pirhov je bila v avli Kulturnega doma v Dobrovniku v soboto, 1. aprila, pri čemer je bila razstava odprta še v nedeljo, 2. aprila. Odprta razstava pirhov je imela simbolični pomen, kajti v Dobrovniku s pirhi ljudje živijo že več kot sto let in se ta tradicija prenaša iz roda v rod, pri čemer je za izdelovanje pirhov veliko zanimanja tudi pri mladih. O pomenu prve mednarodne razstave pirhov sta ob odprtju nekaj besed namenili predsednica madžarske samoupravne narodne skupnosti občine Dobrovnik Ana Car in etnologinja dr. Maria Kepene Bihar.

Na prvi mednarodni razstavi pirhov v Dobrovniku je svoje umetniške rokodelske spretnosti v izdelovanju pirhov razstavljalo 55 rokodelcev v 2000 različnih oblik in tehnik izdelovanja pirhov. Za obiskovalce so bili razstavljeni pirhi v štirih tehnikah nekaj posebnega in nepozabnega. Poleg rokodelcev iz Dobrovnika in njene okolice so se na prvi mednarodni razstavi še predstavili učenci DOŠ Dobrovnik, iz Bele Krajine, Hrvaške iz Gornjega Kraljevca, Romunije iz pokrajine Transilvanije in Madžarske. Obiskovalci dvodnevne prve mednarodne razstave pirhov so se lahko sprehodili od države do države in občudovali kaj lahko naredijo pridne roke rokodelcev. V času razstave pa je bil tudi praktični prikaz različnih tehnik izdelovanja pirhov. Ob tem naj povemo, da je bila to v Dobrovniku že 20. jubilejna društvena razstava pirhov.

Jože Žerdin


Več v Kultura in izobraževanje