Zastrupljenih najmanj pet psov, ena psička tudi poginila

Prebivalci Apač so vznemirjeni, saj so včeraj obravnavali več primerov zastrupitev psov, ki so na sprehodih ob lokalnih cestah zaužili klobase s strupom

Prlekija-on.net, sobota, 8. april 2017 ob 20:354
Zastrupljen kos mesa, ki ga je neznanec nastavil v Apačah, foto: pesmojprijatelj.si

Zastrupljen kos mesa, ki ga je neznanec nastavil v Apačah, foto: pesmojprijatelj.si

Včeraj smo že pisali o nastavljenem strupu v klobasah v naseljih Apače, Stogovci, Žiberci in Drobtinci. Obravnavali so več primerov zastrupitev psov, ki so na sprehodih ob lokalnih cestah zaužili klobase s strupom. Zastrupljenih je bilo najmanj pet psov, ena psička je zaradi tega tudi poginila.

Kot poroča portal Pes moj prijatelj, je med zastrupljenimi bila tudi psička Lajka. Hitri reakciji njenega skrbnika in požrtvovalnosti veterinarjev v Gornji Radgoni gre zahvala, da se je za Lajko vse srečno končalo. Zoper neznanega storilca je veterinarska ambulanta že podala prijavo.

Gre za kazniva dejanja, za katera je zagrožena tudi zaporna kazen
Zastrupljanje živali je sicer kot prekršek opredeljeno v zakonu o zaščiti živali, gre pa lahko tudi za kaznivo dejanje mučenja živali. Storilca se lahko kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do dveh let. Zelo pomembno je, da so ljudje vztrajni pri prijavah. "Zelo pomembno je, da je policija o takih dogodkih zaradi zavarovanja dokazov obveščena čim prej, saj se s tem povečuje možnost uspešnega zaključka preiskave kaznivih dejanj," je pred časom opozoril predstavnik mariborskih policistov Miran Šadl. Skrbnikom psov, ki so opazili, da je pes pojedel kakšno strupeno snov ali jo je le ugriznil, svetuje, naj jo primerno fotografirajo in obvestijo policijo. V primeru, da so se že pojavili znaki zastrupitve, pa je zaradi dokazovanja treba pridobiti analizo zaužite strupene snovi. Za uspešno dokazovanje je vsekakor treba storilca zalotiti na kraju kršitve oziroma pridobiti podatke o morebitnih pričah, ki bi potrdile, da je storilec nevarno snov na kraju tudi nastavil.

In če pride do zastrupitve?
Ob tem na portalu Pes moj prijatelj svetujejo, da psov na sprehodih v nobenem primeru ne puščate brez nadzora! Če se zgodi, da žival zaužije nastavljeno strupeno snov je pomembno vedeti, da so pri reševanju življenja največkrat lahko usodne že minute, zato je v teh primerih obvezen takojšen obisk pri veterinarju! Ljudje pogosto ne gredo za tem, da je pes zaužil strup, zato naj bodo skrajno pozorni, če se pes po sprehodu slabo počuti, če je bruhanje modro-zelene barve pa je čas za takojšnje ukrepanje! Vsako čakanje ima lahko usodne posledice!

Znaki zastrupitve se lahko pokažejo že v nekaj minutah - oteženo dihanje, nekoordinirana hoja, motnje v zavesti. Možne pa so tudi motnje vida, slinjenje, bljuvanje s krči, nekontrolirano izločanje, pojavi se lahko tudi driska. Za žival je tak strup v večini primerov usoden, saj napade dihalni center in posledično zadušitev. Tudi za to obstaja protistrup, vendar je čas res ključnega pomena. V trenutku, ko opazimo ali posumimo, da je pes zaužil takšen pripravek moramo resnično čimprej do veterinarja, pa še v tem primeru je uspeh zdravljenja vprašljiv, še pišejo.


Več v Črna kronika