8. april - Dan za spremembe

V okviru čistilne akcije najdena zobna proteza, ki na lastnika čaka v MCP-ju

Prlekija-on.net, nedelja, 9. april 2017 ob 19:523
Dan za spremembe - dan za sodelovanje

Dan za spremembe - dan za sodelovanje

Občina Ljutomer je ponovno v sodelovanju s Krajevnimi skupnostmi, nevladnimi organizacijami in institucijami uspešno organizirala čistilno akcijo na območju celotne lokalno skupnosti. Zbirališča udeležencev so bila na običajnih mestih, v glavnem pri gasilskih domovih. Mladinski center Prlekije-združenje NVO in Mladinski svet Ljutomer vključno z večgeneracijskim centrom je celotno letošnjo aktivnost nadgradil z vključitvijo v vseslovensko dogajanje, ki ga na nacionalni ravni koordinira Slovenska filantropija kot nosilna partnerka slovenske mreže prostovoljnih organizacij. Projektu so tokrat dali naslov Dan za spremembe - dan za sodelovanje. Posebej so poudarili, da se ne prepuščamo toku. Spreminjajmo tudi mi. In to s sodelovanjem. Ob tej priložnosti pozivajo državljane k številnim prostovoljnim akcijam tekom celega leta pri najrazličnejših organizacijah, možnosti sodelovanja pa si lahko ogledate na njihovi spletni strani prostovoljstvo.org.

V okviru omenjenega projekta se je del udeležencev "spopadel" s pobiranjem smeti, po manjših skupinah v več smeri od MCP-ja proti Ljutomeru, Cezanjevcem in Radomerju in to po glavni in gozdni cesti, drugi del udeležencev pa se je odpravil in prisostvoval osrednjemu pomurskemu dogodku na Pušči v realizaciji Večgeneracijskega centra Pomurja. Županjo mag. Olgo Karba je bilo z družino zaslediti med prvimi v akciji in sicer na enem od ljutomerskih zbirnem območju. Na zbirnem mestu MCP-ja se je tekom dneva skupaj zbralo čez 20 prostovoljcev, ki so od 7. do 9. ure sledili usposabljanju za prostovoljno angažiranje in so potem do 14. ure nabrali kar nekaj večjih vreč smeti ter nato bili deležni pogostitve.

Vzpodbudno je, da je osveščenost občanov glede onesnaževanja na mnogo višjem nivoju kot prejšnja leta, da je tako bilo v naravi odvrženih mnogo manj smeti in da večjih smeti (avtomobili, gospodinjski aparati, itd.) več niso zasledili. Kot tokratno zanimivost, pa velja omeniti, da se je ob glavni cesti Ljutomer-Spodnji Kamenščak našla zobna proteza. Ker gre za, v današnjem času za preprostega človeka, kar precej veliki finančni zalogaj za njeno izdelavo, predvidevajo, da ni bila odvržena temveč jo je lastnik iz takega ali drugačnega razloga "izgubil". Zato si jo lahko dvigne vsak delavnik na sedežu MCP-ja. Iz lastnih, MCP-jevih zanesljivih obveščevalnih podatkov, so osebi, ki jo pogreša že na sledi. Šlo bi naj za I.K. iz Godemarec, ter je že bil o najdi in možnosti dviga tudi obveščen.

Tekst: Drago Vaupotič
Foto: Rudolf Ludvik, Nina Stegmüller


Več v Narava