V zaselku Mali Sovjak so namenu predali novozgrajeno in obnovljeno cesto

Po otvoritvi ceste so blagoslovili tudi restavrirano kužno znamenje

Branko Košti, ponedeljek, 10. april 2017 ob 17:23
Odprtje obnovljene ceste v Malem Sovjaku

Odprtje obnovljene ceste v Malem Sovjaku

V občini Sveti Jurij ob Ščavnici se novogradnje in rekonstrukcije cest odvijajo skladno z Načrtom razvojnih programov, v katerem je v vasi Sovjak za letošnje leto načrtovana novogradnja in rekonstrukcija dveh odsekov cest. Del tega načrta je že realiziran, saj je bila v zaselku Mali Sovjak na novo zgrajena cesta, del že obstoječe asfaltne ceste pa je bil prevlečen z novo asfaltno prevleko.

Za prebivalce tega zaselka zelo pomembno investicijo, so svečano predali namenu v soboto, 9. aprila. Projekt je zbranim domačinom in gostom predstavil župan občine Sv. Jurij Miroslav Petrovič. Kot je povedal, predajajo namenu novozgrajeno cesto v dolžini 250 metrov, 250 metrov ceste pa je prevlečeno z novo asfaltno prevleko, torej je v zaselku posodobljene približno 500 metrov ceste. Sočasno je bila zgrajena meteorna kanalizacija, petdeset metrov betonskega podpornega zidu in na novo položeno vodovodno omrežje. Investicija v vrednosti približno 80.000,00 evrov, je bila v celoti financirana iz sredstev proračuna občine Sv. Jurij ob Ščavnici. Dela je izvedlo podjetje GVM Vajndorfer, nadzor pa je vršil Gradbeni inženiring Rudi Sever, kjer so tudi pripravili projektno dokumentacijo. Ob koncu se je župan zahvalil za pomoč in razumevanje, katerega so krajani izkazali med izvajanjem del.

Podžupan občine Sv. Jurij in občinski svetnik Ivan Fras, vaščan Sovjaka, je izrazil zadovoljstvo nad uspešno končano investicijo in se zahvalil občinskemu svetu ter županu za zavedanje pomembnosti te ceste, domačinom pa se je zahvalil za trud pri pripravi otvoritvene slovesnosti. Krajane je še seznanil, da bo v njihovi vasi letos zgrajen še odsek ceste v zaselku Hrenovica.

S prerezom traku so cesto svečano predali v promet župan Miroslav Petrovič, predstavnica izvajalca del Petra Vajndorfer, podžupan Ivan Fras in domačin Ivan Košar.

Po blagoslovu ceste, katerega je opravil župnik Boštjan Ošlaj, so se udeleženci v povorki podali do kužnega znamenja. Znamenje je bilo postavljeno leta 1627 v spomin žrtvam kuge in ga je že močno načel zob časa, zato so ga obnovili s finančno pomočjo občine in Kulturnega društva za zaščito naravne in kulturne dediščine, strokovni nadzor pa je izvajal Zavod za varstvo kulturne dediščine Maribor. Zgodovino obeležja je predstavil Ivan Fras, znamenje pa je blagoslovil župnik Boštjan Ošlaj.


Več v Gospodarstvo