Velikonočna razstava v znamenju jedi iz žitaric in kaš

Društvo podeželskih žena Sv. Jurij ob Ščavnici je tudi letos pripravilo velikonočno razstavo

Branko Košti, torek, 11. april 2017 ob 16:10
Velikonočna razstava v Sv. Juriju ob Ščavnici

Velikonočna razstava v Sv. Juriju ob Ščavnici

Društvo podeželskih žena Sv. Jurij ob Ščavnici že skoraj četrt stoletja v času pričakovanja velikonočnih praznikov, pripravlja razstave kulinaričnih dobrot in ročnih del, katere izdelajo njihove članice, bodisi na skupnih delavnicah ali pa v zimskem času doma.

Letošnja razstava, ki so si jo obiskovalci v večnamenskem prostoru župnišča pri Sv. Juriju lahko ogledali v soboto, 8. in v nedeljo, 9. aprila, je bila že 24. po vrsti. Med razstavljenimi jedmi so letos prevladovale jedi iz žitaric in kaš.

Jedi so članice društva predstavile kot samostojne obroke, ali pa v kombinaciji z drugimi živili. Tako smo lahko videli in vonjali solato iz ajdove kaše in regrata, ajdovo kašo z zeljem, sarmo s proseno kašo, piščanca na oženjeni kaši, ajdovo kašo z gobami, puranje prsi polnjene s proseno kašo, ješprenove kroglice, polpete iz ajdove kaše, ješprenj z zelišči, ajdove palačinke z jabolki, ajdove štruklje (ajdinščak), rižev narastek z jabolki, pečeno proseno kašo s slivami ali jabolki, ajdovčke, ajdove kupčke, pečeno ajdovo kašo s skuto, ajdovo rolado, pecivo iz ajdove kaše, pirine vaflje, skutine culice s proseno kašo, ajdovo kremo v kozarcu, zavitek s piro in ajdove palačinke s proseno kašo in orehi.

Dobrote so poleg lepega izgleda vabile z zapeljivimi vonjavami, nekatere je bilo mogoče tudi okusiti in jih za simbolično ceno tudi kupiti. Za gospodinje in ljubiteljske kuharje pa je bila na voljo zloženka z recepti, da se lahko v pripravi teh jedi preizkusijo tudi doma.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje