Koncert akademskih glasbenikov Fourtissimo

V četrtek, 18. februarja 2010, ob 19.00 v Domu kulture Ljutomer

Prlekija-on.net, petek, 12. februar 2010 ob 17:46
Fourtissimo

Fourtissimo

Vabljeni na koncert akademskih glasbenikov, ki sestavljajo kvartet pozavn »Fourtissimo«, v četrtek, 18. februarja 2010, ob 19.00 v Dom kulture Ljutomer. Kvartet pozavn »Fourtissimo« so leta 2000, takrat še srednješolci na Srednji glasbeni in baletni šoli v Mariboru, ustanovili pozavnisti Andrej Karba, Jure Smej, Vid Žgajner in Mitja Kapun skupaj s svojim profesorjem Mihaelom Švaganom.
Veliko so nastopali, med drugim tudi na festivalu Glasbeni september v Mariboru, na tekmovanjih mladih glasbenikov pa so dosegali vidne rezultate: leta 2001 1. nagrado in 100 točk na državnem tekmovanju mladih glasbenikov Republike Slovenije komorne skupine s trobili- TEMSIG. V istem letu tudi 2. nagrado mesta Passau na 7. mednarodnem tekmovanju komornih skupin s trobili v Passauu v Nemčiji. V zasedbi Jureta Smeja, Vida Žgajnerja, Urbana Turjaka in Marka Slaviča je kvartet leta 2004 prejel 1. nagrado in zlato plaketo na državnem tekmovanju TEMSIG.

Pozneje so fantje drug za drugim odšli na študij, večina od njih v tujino, in njihove obveznosti so jim za nekaj časa onemogočale intenzivno delovanje. Leta 2009 so se ponovno zbrali in nadaljujejo skupno muziciranje, začeto v srednji šoli. Tokrat v zasedbi Andrej Karba, Jure Smej, Urban Turjak in Marko Slavič. Na njihovem repertoarju so priredbe skladb za kvartet pozavn različnih glasbenih obdobij in avtorjev. Njihovo muziciranje ponuja tako klasično kot tudi filmsko in zabavno glasbo. Kvartet koncertira predvsem po Sloveniji in s svojo virtuoznostjo bogati slovensko glasbeno ustvarjanje.

Andrej Karba, rojen leta 1983 v Mariboru, je začel svojo glasbeno pot na Glasbeni šoli Slavka Osterca v Ljutomeru pri učitelju (svojem očetu) Ignacu Karba. Šolanje je nadaljeval na Srednji glasbeni in baletni šoli (Umetniška gimnazija) v Mariboru pri profesorju Mihaelu Švaganu. Junija 2007 je z odliko diplomiral na Visoki šoli za glasbo v Freiburgu v Nemčiji (Hochschule für Musik Freiburg) pri priznanem profesorju in solistu Branimirju Slokarju. Od septembra 2008 študira na podiplomskem študiju (Soloklasse - Master of Arts in Specialized Music Performance) na Visoki šoli umetnosti v Bernu v Švici (Hochschule der Künste Bern), prav tako pri profesorju Branimirju Slokarju. Redno nastopa kot solist, v komornih skupinah in orkestrih, tako doma kot v tujini. V času šolanja je prejel več plaket in nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih.

Jure Smej, rojen leta 1985 v Mariboru. Nižjo glasbeno šolo je končal pod mentorstvom Alberta Kolbla, prof. in Stanka Vavha, prof. Šolanje je nadaljeval na Srednji glasbeni in baletni šoli (Umetniška gimnazija) pri Mihaelu Švaganu, prof. V tem obdobju je bil dobitnik številnih nagrad doma in v tujini, prav tako pa je na srednji glasbeni in baletni šoli prejel nagrado"dr. Roman Klasinc" za izjemne umetniške dosežke kot solist in član kvarteta Fourtissimo. Od leta 2004 je študiral na Visoki šoli za glasbo (Hochschule für Musik) v Freiburgu pri profesorju Branimirju Slokarju, kjer je prav tako dosegel vidne uspehe na velikih tekmovanjih. Leta 2009 je študij z odliko zaključil.

Urban Turjak, rojen 1987 v Mariboru. Pozavno se je začel učiti pri Albertu Kolblu, prof. na nižji Glasbeni šoli v Mariboru, nadaljeval pa pri profesorjih Bogdanu Vizjaku, Stanku Vavhu in nato na Srednji glasbeni in baletni šoli v programu Glasbene gimnazije pri Mihaelu Švaganu, prof. Izpopolnjeval se je tudi na mojstrskih tečajih pri različnih glasbenih pedagogih in dosegal visoke uvrstitve na tekmovanjih. Leta 2005 je dosegel 100 točk in posebno nagrado - koncert z orkestrom Slovenske filharmonije. Za uspešno glasbeno udejstvovanje in zastopanje je prejel diplomo dr. Romana Klasinca. Sedaj zaključuje študij pozavne na Visoki šoli za glasbo v Freiburgu (Hochschule für Musik freiburg) v Nemčiji pri profesorju Branimirju Slokarju.

Marko Slavič je začel igrati pozavno pri 12-ih letih, pred tem se je učil harmoniko. Za pozavno ga je navdušil g. Ignac Karba, ki ga je pozneje tudi usmeril na SGBŠ v Mariboru. Po prvem letu učenja tenor pozavne pri Stanku Vavhu, prof. se je odločil za bas pozavno pri Mihaelu Švaganu, prof. Po maturi je nadaljeval študij baspozavne na Visoki šoli za glasbo v Freiburgu (Hochschule für Musik Freiburg) pri Markusu Wüestu, prof. nato pa na Univerzi za umetnost v Berlinu (Universität der Künste Berlin) pri Stefanu Schulzu, prof., Andreasu Kleinu, prof. in Rainerju Vogtu, pri katerem je leta 2009 z odliko diplomiral. Obiskoval je več mojstrskih tečajev. Leta 2007 je bil član PMFO akademije v Sapporu na Japonskem.

Program:

1. Jubilee Ouverture, Jean-Francois Michel (*1957)

2. Concerto á 4, George Phillipp Telemann (1681-1767), arr. Alan Lumsden
  • Adagio
  • Allegro
  • Grave
  • Allegro
3. Fuge in g-moll, Johann Sebastian Bach (1685-1750), arr. Hiroyuki Odagiri

4. "DREAM" for 4 Trombones, Soichi Konagaya (*1949)           
  • I. "Fall Sleep"
  • II. "Strange Dream"
  • III. "Dream which is pursued by something"
  • IV. "From A Graceful Dream to An Awakening"
5. »James Bond-007« za kvartet pozavn arr. Beat Ryser
  • Allegro misterioso
  • Andante cantabile
  • Presto furioso
  • Moderato con anima
  • Allegro impetuoso
************ kratek odmor ************

6. Uvertura k operi "La Forza del Destino", Giuseppe Verdi (1813-1901), arr. Marcel Saurer

7. Intermezzo iz opere "Cavalleria Rusticana", Pietro Mascagni (1863-1945) , arr. Alan Fernie

8. Uvertura k operi "L' Impresario in angustie", Domenico Cimarosa (1749-1801) , arr. Alan Fernie

9. "La Traviata", Preludio, Giuseppe Verdi (1813-1901), arr. Alan Fernie

10. Uvertura k operi "Wilhelm Tell", Gioacchino Rossini (1792-1868), arr. Thomas Horch

Program povezuje: Petra Karba


Več v Kultura in izobraževanje