Mednarodna izmenjava v okviru projekta Erasmus+ v znamenju zdravega načina prehranjevanja

Učenci OŠ Janka Ribiča Cezanjevci so na domovih gostili 24 tujih učencev iz Nemčije, Poljske, Italije, Madžarske in Litve

Prlekija-on.net, sreda, 19. april 2017 ob 08:17
Mednarodna izmenjava Erasmus+

Mednarodna izmenjava Erasmus+

Na Osnovni šoli Janka Ribiča Cezanjevci je med 2. in 8. aprilom potekala mednarodna izmenjava v okviru projekta Erasmus+. Učenci šole so na domovih gostili 24 tujih učencev iz Nemčije, Poljske, Italije, Madžarske in Litve. Svoje goste so učenci s svojimi starši sprejeli že v nedeljo, 2. 4. 2017, pred osnovno šolo v Cezanjevcih. Učence iz tujine in njihove mentorice so se udeležili mednarodne izmenjave v Cezanjevcih na temo »Festival der guten Küche – kein Essen wegwerfen«. Dvoletni projekt je v celotni namenjen temi zdrava prehrana, saj so se naši učenci podali na mednarodno raziskovanje o zdravem načinu prehranjevanja. Projekt poteka v nemškem jeziku, zato je tema projekta tudi »Internationale Essentdecker auf Spurensuche«.

V ponedeljek, 3. 4. 2017, so se vsi učenci in učitelji šole zbrali v telovadnici, da bi pozdravili svoje goste, 24 učencev in 9 učiteljic iz petih partnerskih držav. Najmlajši učenci so gostom zapeli v slovenskem jeziku, predstavili pa so se tudi s koreografijo na pesem Slovenija ima krila. Starejši učenci so poskrbeli za predstavitev šole in države v nemškem jeziku, predstavili pa so se seveda tudi naši gosti iz tujine. Zbrane sta nagovorili ravnateljica šole Brigita Hojnik in koordinatorica projekta Katja Nemec. V nadaljevanju dneva so si naši gostje ogledali šolo in nov vrtec, kjer so otroci vrtca skupaj z vzgojiteljicami pripravili kratek program.

Torek, 4. 4. 2017, je bil namenjen temi izmenjave: »Festival der guten Küche – kein Essen wegwerfen« oz. v slovenskem jeziku »Festival dobre kuhinje – nobene hrane ne vržemo vstran«. Vsaka država je vnaprej pripravila predstavitev na to temo. Učenci so govorili predvsem o težavah z odpadki hrane v gospodinjstvih in kako lahko vsak posameznik prispeva k spremembam. Po malici smo se z gosti podali na sprehod do mesta Ljutomer, kjer nas je zelo lepo sprejela županja mesta, mag. Olga Karba. Po sprejemu so si učenci po skupinah ogledali nekatere znamenitosti našega majhnega, a zelo lepega mesta. Popoldne je bilo velikonočno obarvano, saj so učiteljice in mentorice za učence pripravile delavnice, kjer so spoznavali tehnike krašenja pirhov, pletenja vrbovih vej in poslikave predpasnikov; slednje so naši in tuji učenci prejeli za spomin na nepozaben teden.

V sredo, 5. 4. 2017, je bilo v ospredju spoznavanje naše čudovite države Slovenije. Učenci šole in njihovi tuji gosti so si v lepem sončnem vremenu ogledali Postojnsko jamo ter glavno mesto Ljubljano. Manjkati ni smelo niti kosilo. Okrepčali smo se namreč v restavraciji Erasmus, ki nosi ime našega mednarodnega projekta. Naši gostje so vsi bili nad videnim tako navdušeni, da so obljubili, da se nekega dne spet vrnejo v Slovenijo.

Naslednji dan, v četrtek, 6. 4. 2017, smo nadaljevali tematsko obarvano, in sicer smo se podali na kuharske delavnice v Srednjo šolo za gostinstvo in turizem Radenci. Učenci so se pod budnim mentorstvom dijakov in učiteljev s srednje šole preizkusili v pripravi predjedi, glavne jedi in sladice. Seveda so potem tudi poskusili, kaj so skuhali. Na koncu so se posladkali še z medom in bezgovim sokom na Turistični kmetiji Šalamun v Banovcih. Ker pa je potrebno pridobljene kalorije nekje tudi porabiti, so na šoli v Cezanjevcih za vse pripravili športno obarvano popoldne pod vodstvom učitelja Damijana Šumaka in vzgojiteljice Jasne Lipovec.

In potem je nastopil zadnji dan, petek, 7. 4. 2017. Dan se je začel pekovsko, saj so učenci pripravili nekaj tipičnih lokalnih jedi, kvasenico, štruklje in zlivanko. Tisti, ki jim kuhanje ni dišalo, so se vključili v pouk in tako omogočili še ostalim učencem šole, da spoznajo naše goste. Popoldne je bilo namenjeno slovesu, saj so se učenci gostitelji, njihovi starši, naši gosti iz tujine, učitelji naše šole in ostali zaposleni šole zbrali v šolski telovadnici. Skupaj smo zapeli, zaplesali in se posladkali ob dobrotah, ki so jih v dopoldanskem času pripravili v šoli. Že v petek zvečer je sledilo slovo od prvih gostov, in sicer mentorice in učencev iz Litve. V soboto so sledili gostje iz Nemčije, Poljske, Madžarske in Italije. Ob slovesu so tekle tudi solze, vendar z obljubo, da se nekoč, nekje, ponovno srečamo. Čeprav so naši gostje pri nas bivali le en teden, so pri nas, na naši majhni šoli sredi čudovite prleške vasice Cezanjevci, pustili velik pečat. Sami pa so s sabo odnesli polno novih spominov in vtisov. Na poti domov jih je spremljal predvsem občutek domačnosti in enotnosti, ki smo jim ga nudili v tem tednu druženja.

Zapisala: Katja Nemec
Foto: Karla Ramšak, Jasna Lampreht, Karmen Rauter, Manja Gospodarič, Nataša Pušenjak, Katja Nemec


Več v Kultura in izobraževanje