13. Grossmannov festival bo potekal med 11. in 15. julijem

Častni gost 13. Grossmannovega festivala bo George A. Romero, obeta pa se najbolj spektakularnem shod živih mrtvecev

Prlekija-on.net, četrtek, 20. april 2017 ob 19:27
Organizatorji Grossmannovega festivala so danes najavili, da bo častni gost letošnjega 13. festivala fantastičnega filma in vina, ki bo v Ljutomeru potekal od 11. do 15. julija, največji in najvplivnejši sodobni režiser grozljivk - George A. Romero.

Njegov vpliv na sodobno kinematografijo je neprecenljiv. V zgodovino se je zapisal že s svojim prvencem Noč živih mrtvecev (1968), ki je povzročil revolucijo v žanrskem filmu. Z njim je žanr nepovratno vstopil v moderno dobo in za sabo pustil vse stare grozljivke, ki so odtlej postale staromodne, nenevarne in celo naivne. Enega najbolj dobičkonosnih neodvisnih filmov v zgodovini kinematografije je celo Ameriška kongresna knjižnica označila kot »kulturno, zgodovinsko in estetsko pomembnega«, kar je čast, ki ga filmi tega žanra doživijo le redko. Z nadaljevanjema Zora živih mrtvecev (1978) in Dan živih mrtvecev (1985) tvori eno najvplivnejših filmskih trilogij nasploh. Le ozrite se po sodobni medijski krajini, živim mrličem oz. zombijem le stežka uidete. Postali so dominanten kulturni strah in obenem osrednja politična metafora za izrabljanje in otopelost množic. Vse to je zasluga Romerovih filmov.

V Ljutomeru si bo možno veličasten žanrski mejnik gledati v prisotnosti avtorja
Noč živih mrtvecev je lani bila digitalno restavrirana s strani newyorškega Muzeja moderne umetnosti (MoMA) in organizacije The Film Foundation, ki jo je ustanovil Martin Scorsese. Po vrsti posebnih projekcij na prestižnih festivalih, kot sta Berlinale in Benetke, ki pa se jih George Romero ni udeležil, si boste ta veličasten žanrski mejnik lahko ogledali v Ljutomeru v prisotnosti avtorja. Ob tej priložnosti boste lahko na velikem platnu videli tudi izbrano retrospektivo njegovih del, prav tako pa ga boste lahko ujeli na posebnem javnem pogovoru ter se mu priklonili na zaključni prireditvi festivala.

Letošnja 13. edicija festivala bo potekala med 11. in 15. julijem v Ljutomeru. Organizatorji obljubljajo, da vas bodo razvajali z naborom najboljših aktualnih žanrskih filmov iz vseh delov sveta in kultnimi retrospektivami, ob katerih se vam bodo ježile kocine.

Obeta se najbolj spektakularnem shod živih mrtvecev
Kot se spodobi za tako tematsko obarvano jubilejno edicijo festivala, bodo pripravili tudi delavnico maskiranja in posebnih učinkov, ki jo bo tokrat vodil nihče drug kot legendarni Sergio Stivaletti. Največji evropski mojster maske in posebnih učinkov je v svoji karieri sodeloval pri več kot 50 filmih, med katerimi so tudi najpomembnejši filmi režiserjev kot so Dario Argento, Michele Soavi, Lamberto Bava in Gabriele Salvatores. Je tudi ustanovitelj edinstvene šole za posebne učinke Fantastic Forge, ki deluje v Rimu. Več informacij o prijavi na to posebno delavnico, ki je ne velja zamuditi, bodo sporočili kmalu. Rezultate delavnice boste lahko videli na, kot obljubljajo, doslej najbolj spektakularnem shodu živih mrtvecev ali 'Zombie Walku', ki bo potekal na zaključni dan festivala in na katerega ste vabljeni vsi. Ob tem se boste lahko udeležili tudi številnih drugih filmskih delavnic (tudi otroških), strokovnih predavanj in predstavitev knjig ter se zabavali ob vsakodnevnih glasbenih dogodkih, vse to ob spremljavi vrhunskih vinskih degustacij, s katerimi boste izbrali tudi najboljše tekmovalno vino festivala. In brez skrbi, brezplačno kampiranje je zagotovljeno!

O vseh podrobnostih ostalega programa in gostih bodo organizatorji sproti obveščali na spletni strani.

V predprodaji pa si lahko na Eventimu že zagotovite vstopnico za vse filmske predstave.


Več v Glasba in film