Sto gnezdilnic za smrdokavro, zlatovranko in ptice pevke

Anton Mlasko iz Benedikta v Slovenskih goricah prejel priznanje »Aviana 2016«

Prlekija-on.net, sobota, 22. april 2017 ob 08:151
Anton Mlasko

Anton Mlasko

Na letnem zboru članov Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS), so med drugim podeljevali tudi priznanja "Aviana 2016". Omenjeno prestižno priznanje se podeli vsako leto eni osebi ali organizaciji, ki je v prejšnjem letu naredila največ za varstvo in ohranjanje ptic v Sloveniji. In na predlog Pomurske sekcije DOPPS, je »Aviana 2016« prejel Anton Mlasko iz Benedikta v Slovenskih goricah. Anton Mlasko je predsednik Zgodovinskega društva Atlantida raj slave iz Benedikta. Območje je bogato z arheološkimi ostanki, veliko je prazgodovinskih in rimskih gomilnih grobišč. Največja najdba v preteklosti so bile pa Negovske čelade, najdene v Ženjaku, kraju, kjer živi Anton Mlasko. Čelade časovno pripadajo obdobju od 5. do 2. stol. pr. n. š. (železna doba, halštat). Mlasko se osebno zelo zavzema za ohranitev kulturne in naravne dediščine, kamor spada tudi skrb za ogrožene vrste ptic. Ko je izvedel, da je zlatovranka, kot značilna vrsta ptic tega območja, izumrla v Sloveniji in je bila predvsem v Slovenskih goricah zelo pogosta gnezdilka, je začel z akcijo.

V letu 2016 je tako Mlasko dal pobudo, finančno podprl in organiziral akcijo izdelave in postavitve več kot 100 gnezdilnic za smrdokavro, zlatovranko in druge manjše ptice pevke na območju občine Benedikt. Navezal je stik s člani Pomurske sekcije DOPPS in odločili so se, da mu pri tem pomagajo. "Med marcem in avgustom 2016 smo skupaj na območju potokov Drvanja in Ročica postavili 31 gnezdilnic za smrdokavro in 37 za zlatovranko. Med nameščanjem gnezdilnic smo se na dotičnih lokacijah z domačini veliko pogovarjali o teh dveh vrstah ptic in si pridobili podatke o njuni trenutni in pretekli razširjenosti", so zapisali v obrazložitvi za prestižno priznanje.

Septembra 2016 je Anton Mlasko na lastno pobudo izvedel fotonatečaj na Osnovni šoli Benedikt. Na natečaju na temo fotografija iz narave, je sodelovalo 26 učencev. Na manjši slovesnosti je Mlasko vsem udeležencem podelil nagrade v obliki unikatne ptičje krmilnice. Trem najboljšim pa je podaril daljnoglede. Ob koncu podelitev nagrad so vsem prisotnim predstavili kratki naravovarstveni film Upkaš. V letu 2016 je Anton Mlasko omogočil, da je Pomurska sekcija DOPPS v prostorih TIC Benedikt izvedla pet predavanj na temo ornitologije in naravovarstva. Udeleženci so bili učenci OŠ Benedikt, od 5. do 9. razreda. "Z njegovo pomočjo in s pomočjo petih učencev OŠ Benedikt smo v mesecu decembru člani Pomurske sekcije DOPPS v prostorih TIC Benedikt skupaj izvedli delavnico, na kateri smo izdelali 15 ptičjih krmilnic za ptice pevke, ki smo jih pozneje namenili za predstavitve društva na predbožičnih stojnicah v Pomurju. Za nagrado za opravljeno delo je domač učitelj biologije sodelujoče učence po koncu delavnice odpeljal na ornitološki izlet na jezero Komarnik pri Lormanju", poudarjajo na Pomurski sekciji DOPPS.

Anton Mlasko sicer ima zelo dobro razvit čut za staro in čut za pomen ohranjanja narave ter kulturne krajine Slovenskih goric. Kot domačin pozna veliko ljudi, je izreden lobist, vnet zagovornik in hkrati implementator različnih aktivnosti za dosego zastavljenih ciljev ohranjanja kulturne in naravne dediščine Slovenskih goric. Tako mu je uspelo tudi povezati člane DOPPS, domačine in OŠ Benedikt. Za izdelavo in postavitev gnezdilnic je namenil lastna sredstva. Ob tem je nagovarjal svoje prijatelje in znance mizarje, ki so potem tudi sami začeli izdelovati gnezdilnice ter jih nameščati v svoji okolici. S svojo aktivnostjo je zaslužen za ozaveščanje odraslih in osnovnošolcev. "Za vse to smo Antonu Mlasku zelo hvaležni in upamo, da bomo v prihodnje še naprej del skupne zgodbe," dodajajo na DOPPS, ki je sicer neprofitna nevladna organizacija, ustanovljena leta 1979, ki deluje v javnem interesu ohranjanja narave, varstva okolja in na področju raziskovalne dejavnosti.


Več v Narava