Zmagovalci 45. državnega kviza Mladi in kmetijstvo so mladi domačini iz Sv. Jurija ob Ščavnici

Največ znanja so pokazali Žan Gregorec, Rok Lančič in Tomaž Vrzel

Branko Košti, nedelja, 23. april 2017 ob 20:264
Zmagala je druga ekipa DPM Sv. Jurij ob Ščavnici

Zmagala je druga ekipa DPM Sv. Jurij ob Ščavnici

Med prireditve v počastitev 23. praznika Občine Sveti Jurij ob Ščavnici, je bilo uvrščeno tudi državno tekmovanje – kviz Mladi in kmetijstvo. Čast in obveznost izvedbe kviza so Sv. Juriju z zmago na lanskem kvizu priborile Nastja Gregorec, Sanja Petek in Klementina Vrbnjak, članice Društva podeželske mladine Sv. Jurij ob Ščavnici.

Na kvizu Mladi in kmetijstvo, katerega organizira Zveza slovenske podeželske mladine, sodelujejo 3-članske ekipe mladih s podeželja. Tekmovalci morajo biti člani društva, ki je včlanjeno v Zvezo slovenske podeželske mladine (ZSPM). Dve osebi tekmovalne ekipe na dan kviza ne smeta biti starejši od 20 let (lahko pa na dan kviza praznujeta 20. rojstni dan), za tretjo osebo tekmovalne ekipe pa ni starostne omejitve. Za lanskoletno zmagovalno ekipo državnega tekmovanja starostne omejitve ne veljajo. Tekmovalci lahko tekmujejo na občinski oz. lokalni ravni, regijski oz. območni in na državni ravni. Prvo uvrščena ekipa se uvrsti na tekmovanje višje ravni. Obvezna so regijska tekmovanja, samo zmagovalci teh lahko sodelujejo na državnem tekmovanju.

Na sobotnem, že 45. državnem kvizu Mladi in kmetijstvo so tekmovale ekipe DPM Vrsnik – Ledine, ki je zastopala Primorsko, Celjsko regijo so zastopali tekmovalci DPM Spodnje Savinjske doline, DPM Mirna Peč je predstavljala Dolenjsko regijo, za Gorenjsko regijo so se borili člani DPM Zgornjesavske doline, tekmovalci DPM Mežiške doline so bili zmagovalci Koroške regije. Iz Posavja so prišli mladi iz DPM Tržišče, regijo Ljubljana z Zasavjem so zastopali mladi DPM Kalček iz Ivančne Gorice, za Pomursko regijo pa sta tekmovali ekipi DPM Sv. Jurij ob Ščavnici. Prvo so sestavljale lanske zmagovale Nastja Gregorec, Sanja Petek in Klementina Vrbnjak, ki so branile lansko zmago, druga pa je tekmovala v sestavi Žan Gregorec, Rok Lančič in Tomaž Vrzel.

Lanske zmagovalke naslova niso uspele obraniti, a zmaga je kljub temu ostala doma. Z največ pokazanega znanja je zmagala druga ekipa DPM Sv. Jurij ob Ščavnici, katero so sestavljali Žan Gregorec, Rok Lančič in Tomaž Vrzel, drugo mesto je osvojila ekipa DPM Mirna Peč (Tomaž Vidic, Silva Opara in Gašper Žagar) tretje mesto pa je pripadlo ekipi DPM Mežiške doline (Barbara Veber, Sara Vastl in Luka Kordež).

Pokal prvouvrščeni ekipi ter priznanja in praktične nagrade vsem sodelujočim ekipam so podelili Rok Damijan, predsednik Zveze slovenske podeželske mladine, Cveto Zupančič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, župan Miroslav Petrovič in predsednica DPM Sv. Jurij ob Ščavnici Veronika Vrzel.

Foto: Branko Košti in Matic Munda


Več v Kultura in izobraževanje