V Ljutomeru bomo lahko zopet slišali zbor iz tujine, ki bo v Sloveniji nastopil prvič

Ne zamudite! Glasba povezuje - A zene összeköt

Prlekija-on.net, nedelja, 23. april 2017 ob 18:14
V ponedeljek, 24. aprila, bo ob 20. uri v ljutomerski župnijski cerkvi nastopil romunski zbor, ki se bo pri nas ustavil v okviru svoje madžarsko-slovenske turneje. V prleško prestolnico prihajajo na povabilo Komornega zbora Orfej, ki je v Romuniji gostoval oktobra 2014.

Zbor Alla Breve, ki deluje od leta 1993, šteje v polnem sestavu trideset pevk in pevcev. Pod taktirko dirigenta Lászla Kovácsa so prejeli številna priznanja na tekmovanjih v Romuniji, posebej pa so se izkazali na Mednarodnem tekmovanju v Pécsu na Madžarskem, kjer so osvojili tretje mesto.

Od kod prihajajo?
Odorheiu Secuiesc [odorˌheju sekuˈjesk], po madžarsko Székelyudvarhely [seːkɛjudvɒrhɛj], leži v osrednjem delu Romunije in šteje 35.000 prebivalcev. Od nas je oddaljen nekaj manj kot tisoč kilometrov. Navigacijska naprava sicer izračuna, da bomo za potovanje do tja potrebovali kakšnih deset ur vožnje, ampak kmalu po prestopu madžarsko-romunske meje ugotovimo, da tudi tehnika ni nezmotljiva. Cilj se namreč začne čudežno odmikati. Ustvarjalci romunskih navigacijskih zemljevidov očitno niso kaj dosti upoštevali (nizkega) standarda romunskih cest. V resnici so Orfejevci, sicer z avtobusom, do Székelyudvarhelya z nekaj krajšimi postanki potovali kar dobrih dvajset ur!

Skoraj 96 odstotkov prebivalcev mesta Székelyudvarhely je madžarske narodnosti. Razlog se skriva v sicer izjemno bogati, a tudi tragični zgodovini teh krajev. Vse od leta 1334, ko kraj prvič omenjajo pisni viri, sta mesto in pokrajina spadala pod madžarsko oblast. Šele po prvi svetovni vojni je na podlagi Trianonske mirovne pogodbe Transilvanija pripadla Romuniji. Tako je bilo vse do leta 1940, ko so Transilvanijo na podlagi tako imenovane Dunajske arbitraže ponovno priključili Madžarski, po koncu druge svetovne vojne in sovjetski okupaciji pa je v letu 1947 ponovno prišla pod romunsko oblast. Med letoma 1952 in 1968 je bilo mesto z okolico priključeno pokrajini Magyar-Mures, v kateri je imelo večinsko madžarsko prebivalstvo določeno politično in kulturno avtonomijo. Po dogodkih leta 1968 pa so bili ti kraji priključeni večinsko romunski pokrajini Harghita, znotraj katere se še danes borijo za svoje osnovne jezikovne, kulturne in politične pravice.

Delovanje pevskega zbora Alla Breve ima tako pomembno vlogo tudi pri ohranjanju narodne identitete in zavesti mladih Madžarov, saj jih spodbuja k spoznavanju ljudskega izročila prednikov.

Romunski Madžari v Ljutomeru
Gostje bodo v Prlekijo prispeli v nedeljo zvečer. V ponedeljek si bodo ogledali Ljutomer in spoznali zgodovino mesta in Prlekije. Nekaj pred poldnevom jih bo sprejela županja Ljutomera, gospa mag. Olga Karba. Po sprejemu pri županji se bodo v Enoteki Ljutomer na kratko razvajali z žlahtno prleško kapljico. Osrednji dogodek njihovega obiska bo ponedeljkov koncert v cerkvi v Ljutomeru, na katerem se bodo predstavili z domačim zborom Orfej.


Več v Kultura in izobraževanje