Zbor Prekmurske podružnice multiple skleroze

»Vajeti« za štiri leta prevzela Erika Mataj iz Murska Sobote

Filip Matko Ficko, torek, 25. april 2017 ob 10:31
O delu v 2016 poroča predsednik Franc Gobar

O delu v 2016 poroča predsednik Franc Gobar

Franc Gobar, doma iz Ljutomera, je kot dosedanji predsednik Prekmurske podružnice Združenja multiple skleroze Slovenije, s sedežem v Murski Soboti, sklical članice in člane k občnemu zboru v soboto, 22. aprila dopoldne. Gre za eno izmed 17-ih podružnic MS po Sloveniji. Zbrali so se v restavracijskih prostorih hotela Diana v Murski Soboti, kot gostji pa so med nje prišli: iz Združenja multiple skleroze Slovenije Nada Tomanič ter Martina Copot iz Območne enote Zavoda za zdravstveno in invalidsko zavarovanje v Murski Soboti.

Slednja je v samem uvodu pohvalila aktivnost v Prekmurski podružnici Združenja multiple skleroze (ZMS) ter opomnila na vse novosti pri zdravstvenem zavarovanju za invalidne osebe. A predstavnica ZMS je spomnila članstvo na programe združenja, ki jih moč koristiti v tekočem letu. O delu v letu 2016 je poročal Franc Gobar, ki je omenil, da je bilo včlanjenih 79 članic in članov, med letom sta umrla dva, a se je vpisalo pet novih. Aktivnih je bilo 58 posameznic in posameznikov. Dve članici sta v domovih za ostarele, a 27 članic in članov je težko gibljivih. Kar 49 članic in članov je invalidsko upokojenih, pa čeprav se uveljavlja nova zdravila in metode zdravljenja multiple skleroze. Tako se zdravstveno stanje članstva iz leta v leto poslabšuje, opažajo pa, da za to (tokrat še neozdravljivo !) boleznijo zbolevajo čedalje mlajši ljudje.

V okviru rehabilitacijskih programov v Zdravilišču Topolšica in Zdravilišču Laško je skupinsko ali individualno rehabilitacijo koristilo 41 članic in članov s tremi spremljevalci, dva člana sta potrebovala celotno nego. Program ohranjanja zdravja so koristili štirje.

Za področje poverjeništva ter obiskovanja članstva na domu so v Prekmurski podružnici zadolženi trije: na področju Upravne enote Murska Sobota Dragica Turha in Suzana Petek, na področju Upravne enote Lendava pa Anton Magdič. Opravili so kar 43 obiskov, udeležili pa se tudi izobraževanja poverjenikov v Zdravilišču Topolšica. Socialno pomoč se je v okviru znižanih kriterijev zagotovilo lahko le 13 članom, ob pomoči Rdečega križa Slovenije - Območnega združenja Murska Sobota pa je bilo razdeljenih 60 prehranskih paketov. S področja dveh upravnih enot (Murska Sobota in Lendava) finančna sredstva Prekmurski podružnici MS zagotavlja le devet občin od skupno devetnajstih.

V Tednu MS konec maja 2017 so se udeležili srečanja vseh slovenskih podružnic MS v Rakičanu, oktobra so pripravili piknik, ob zaključku leta pa še družabno srečanje v gostišču Mencigar na Krajni.

Anton Magdič je kot športni referent poročal o športnih dejavnostih v letu 2016: na tekmovanju v šahu posamezno je Erika Benčec osvojila 1. mesto; na balinanju v Mariboru je ženska ekipa osvojila 2. mesto, moška ekipa pa 1. mesto; na državnem tekmovanju v balinanju v Ljubljani je ženska ekipa osvojila 3. mesto, moška ekipa pa 2. mesto; prav na dan občnega zbora, torej 22.4.2017, je Erika Benčec na tekmovanju v Ljubljani osvojila naslov viceprvakinje v šahu !

Ker je dosedanjim organom, ki so vodili Prekmursko podružnico MS štiri leta, potekel mandat, so bili razrešeni. Izvoljeno je bilo novo vodstvo, ki ga sestavljajo: predsednica Prekmurske podružnice MS bo Erika Mataj, njena namestnica pa Suzana Petek; Erika Mataj bo istočasno tudi športna referentka; poverjenici bosta Dragica Turha in Suzana Petek: za delegata na skupščini Združenja multiple skleroze Slovenije pa bo Prekmursko podružnico MS zastopal Franc Gobar, njegova namestnica bo Katarina Magdič.

Ker se je iztekel mandat dosedanjemu predsedniku, je leta na zaključku izrekel zahvalo. Tako pravi Franc Gobar: »Izteka se moj mandat predsednika naše podružnice MS. S ponosom in zadovoljstvom se oziram na prehojeno pot in minulo delo, ob tem pa se vam želim zahvaliti, vsem in vsakemu posebej, za sodelovanje in podporo pri našem skupnem poslanstvu, ko smo se srečevali z izzivi in novimi možnostmi napredka v naši podružnici. Veliko skupnih korakov smo naredili, marsikaj postorili in navkljub trudu in spoštovanju vaših načel in hotenj, žal, tudi nekaterim željam nisem mogel ustreči. Družba (država) je sicer dolžna v skladu z ustavo in zakoni nuditi populaciji, obolelih za multiplo sklerozo, ustrezne pogoje za premagovanje težav in pomoč v vsakdanjem življenju, vendar se razmere iz leta v leto bistveno ne izboljšujejo. Ta nagovor izkoriščam tudi za to, da se zahvalim vsem tistim sponzorjem in donatorjem, ljudem dobrega srca, ki jim je naša drugačnost predmet zanimanja in sprejemanja. Predvsem pa se želim zahvaliti vam, članice in člani, za uspešno sodelovanje, za vaš trud in prispevek k bogatenju in izboljšavi našega vsakdanjega življenja, k uspešnemu ohranjanju našega zdravja, za dvig prepoznavnosti podružnice MS v lokalnem okolju ter za pravo smer razvoja in napredka. Vse, kar moramo storiti, je to, da hodimo družno naprej po skupni poti. Verjamem v nove priložnosti, ki prinašajo številke izzive. Veseli me, da sem imel priložnost predsedovati podružnici MS in sodelovati z vami. Želim vam zdravja, da bi v času, ki prihaja, znali poiskati trenutke za zadovoljstvo in srečo ter za vse tisto, kar nas krepi in plemeniti.«

Foto: Jože Kuzma


Več v Kultura in izobraževanje