Pohoda ob meji so se udeležili pohodniki treh držav

Spomladanskega pohoda Trideželnega parka Goričko-Raab-Őrség se je udeležilo okoli 90 pohodnikov iz Slovenije, Avstrije in Madžarske

Prlekija-on.net, sreda, 26. april 2017 ob 07:51
Pohoda se je udeležilo okoli 90 pohodnikov iz Slovenije, Avstrije in Madžarske

Pohoda se je udeležilo okoli 90 pohodnikov iz Slovenije, Avstrije in Madžarske

Okoli 90 pohodnikov iz Slovenije, Avstrije in Madžarske se je v nedeljo, 23. aprila, udeležilo spomladanskega pohoda Trideželnega parka Goričko-Raab-Őrség, ki ga že več let posvečamo svetovnemu dnevu zemlje. Stalnica pohoda je, da se vsako leto prične drugje in po drugi poti. Tokrat so se zbrali na Južnem Gradiščanskem, pri hotelu Das Eisenberg v kraju Eisenberg in v občini Sv. Martin.

Karl Kahr, poslovodja v Naravnem parku Raab jim je uvodoma razkril zgodovino, ki se v kraju začne pisati leta 1957, ko je tamkajšnja domačinka Lex v travniku opazila podobo križa brez trave. Znamenje so pričeli obiskovati romarji in kraj se je kmalu spremenil v zelo obiskovanega, kljub temu, da je bila nedaleč od njega zaprta in z vojsko zastražena meja proti Madžarski. Sledil je krajši premor in obnova romarskega središča v preoblikovanje v sprostitveni hotel s 4 zvezdicami na podeželju, kjer so zaposleni iz vseh treh držav in ponujajo gostom doživetje vseh treh parkov.

Po uvodnih nagovorih so se podali skozi vas proti meji z Madžarsko in se ustavili pri stražnem stolpu, ki ga je Franc Kern postavil na avstrijski strani meje, ko ga je odkupil od Madžarov. Ob njem je vzorčno postavljena tudi ograja, ki je zapirala mejo dolgih 40 let. Naprej jih je vodila pot mimo hiše jabolk in po dolini Seniškega potoka do Slovenske kmetije na Gornjem Seniku. Pohodnike sta ob zaključku pohoda pričakala Andreja Kovač in generalni konzul Slovenije v Monoštru Boris Jesih. Po malici so se vrnili na izhodišče mimo opuščenih in obnovljenih hiš, po makadamski poti skozi gozd in kulturno krajino brez prometa. Skupaj so prehodili 16 km.

Jože Žerdin


Več v Družabno