Rokodelski Markov sejem dobro obiskan

V Beltincih so ponovno obudili Markov sejem

Prlekija-on.net, četrtek, 27. april 2017 ob 15:56
Markov sejem v Beltincih

Markov sejem v Beltincih

Na god svetega Marka je bilo v središču Beltincev zelo živahno in veselo, kajti po mnogih letih je Turistično društvo Beltinci ponovno obudilo Markov sejem. Po zgodovinskih virih naj bi Beltinci 30. oktobra 1817 dobili trške pravice. V tistem času je bilo v Beltincih čez leto pet sejmov, med njimi je bil tudi Markov sejem. Beltinci so tistega leta s trškimi pravicami dobili sejemske pravice, pri čemer so bile sejemske pravice datumsko določene, kamor sodi tudi Markov sejem, ki je bil vedno ob godu sv. Marka. Tisti čas je bil Markov sejem zelo dobro obiskan, saj se je na njem prodajalo in kupovalo najrazličnejše kmetijske pridelke in rokodelske izdelke.

Tisti čas je na Markov sejem bila ponosna tudi beltinska grofica Marija Zichy. Po ustni legendi so pred sto leti na Ravenskem v župnijah Beltinci, Črenšovci in Turnišče delovali župniki, ki so vsi imeli ime Marko. Župniki iz župnij Goričkega, ko so šli na obisk k župnikom Markom so rekli grejo na Markovsko in do danes so se ti zapisni viri ohranili. Nekaj let je bil vedno Markov sejem pri župnijski cerkvi sv. Ladislava v Beltincih. Letos na god sv. Marka v torek, 25. aprila pa ko se je Markov sejem obudil je bil le-ta zelo živ in dobro obiskan in je bil v središču Beltincev pri trgovini Ledina Beltinci. Letošnji Markov sejem je bil zelo dobro obiskan, saj so na njem rokodelci ponujali rokodelske izdelke.

Kot uvod v sejem je nekaj ubranih pesmi z ljudskim prihodom zapel mešani pevski zbor Društva upokojencev Beltinci. Obiskovalci so se lahko sprehodili od stojnice do stojnice, med njimi je bil rokodelec Jože Mertük iz Beltincev, ki je ponujal ročno izdelane izdelke iz lesa. Med prodajalci na Markovem sejmu so bili še Medičarstvo Celec, čebelarstvo Zver iz Ižakovcev, izdelki iz slame, pleteni izdelki iz šibja. Na sejmu so bile tudi razne sadike Eko vrta Beltinci, trgovina Kalia Beltinci. iz Ljutomera je na sejem prišel Vladimir Primec, ki je ponujal stare dobro izdelke za vsakodnevno uporabo ali kot spominek. Na sejmu se je na stojnici predstavilo Društvo za varovanje okolja - Rec, so.p. – razprodaja Beltinci. Vsak obiskovalec pa je lahko poskusil slastni langaš, ki so ga pekle beltinske kuharice, ki delujejo znotraj Turističnega društva Beltinci.

Jože Žerdin


Več v Kultura in izobraževanje