V potoku Gibina opažene večje količine oljnih madežev

Gasilci PGD Ljutomer in Razkrižje so preprečili večjo ekološko katastrofo, danes nadaljujejo z intervencijo

Prlekija-on.net, sobota, 29. april 2017 ob 08:463
Onesnaženje Gibinskega potoka

Onesnaženje Gibinskega potoka

V petek, 28. aprila, ob 18.22 je bil v potoku Gibina v občini Razkrižje opažen oljni madež. Gasilci PGD Ljutomer in Razkrižje so nastavili pivnike in čreva, da preprečijo nadaljnje onesnaževanje. Z intervencijo nadaljujejo v sooto. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Kot je povedal župan Občine Razkrižje, Stanko Ivanušič, ki je akcijo sprožil sam osebno, takoj po klicu enega od domačinov in skrbel za širšo koordinacijo med obema društvoma, policijo, ki je zbrala podatke in domačini, je zaenkrat neznani povzročitelj hote ali nehote v potok spustil večje količine snovi naftnega izvora.

Najprej so bili aktivirani gasilci PGD Ljutomer, ki so s 15-člansko ekipo in štirimi vozili bili na terenu ob 18.40. Priključilo se jim je še dodatno pet gasilcev PGD Razkrižje s čolnom. Na več mestih so na gladino potoka namestili plavajoče lovilce olj in nafte. Do 20.30 ure so del madežev uspeli odstraniti. Ker so madeži zaustavljeni je z vodjem akcije bilo dogovorjeno, da z očiščevalno akcijo nadaljujejo v soboto ob 8. uri, ko naj bi bili za tehnično pomoč zaprošeni tudi mariborski gasilci.

Akcijo je vodil poveljnik PGD Ljutomer, Dušan Hunjadi, za koordinacijo so skrbeli še namestnik poveljnika PGD Ljutomer Zvonko Polanič, poveljnik PGD Razkrižje Janko Sever in predsednik PGD Razkrižje Izidor Novak s skupnim moštvom 20. izkušenih gasilcev.

Gibinski potok izvira na Hrvaškem, kjer ga je njegova pretežna dolžina in ima več manjših pritokov. Zadnjih 700 metrov pa teče po območju Slovenije, naselja Gibina.

Samo nekaj nadaljnjih posnetkov kaže požrtvovalno delo gasilcev, ki so morali tudi v mrzlo vodo, da bi preprečili večjo ekološko katastrofo, saj so se v potok v zadnjih letih vrnile tudi ribe, še je povedal župan. Fotografije pa vidno kažejo kako velika je bila onesnaženost potoka.

Župan se je ob tem zahvalil vsem gasilcem za njihovo posredovanje in za ves trud, ki so ga in ga še bodo vložili v preprečitev ekološke katastrofe, saj gre za enega od najlepših kotičkov Razkriškega kota. Potok na svojem spodnjem toku teče čez slap in poganja mlinsko koli nedavno obnovljenega potočnega mlina na Gibini.


Več v Črna kronika