Banovci bodo dobili lepšo podobo

Občina Veržej je za rekonstrukcijo ceste skozi Banovce in ureditev pločnika s kolesarsko stezo pridobila 408 tisoč evrov nepovratnih sredstev

Prlekija-on.net, petek, 19. februar 2010 ob 15:05
Veržejski župan Slavko Petovar (levo) in direktor podjetja Nograd gradnje Drago Novak

Veržejski župan Slavko Petovar (levo) in direktor podjetja Nograd gradnje Drago Novak

Turizem postaja vse bolj pomembna in obetavna gospodarska panoga, tega se zavedajo tudi v občini Veržej. Na območju te občine namreč deluje termalno kopališče Banovci, v katerem je letno okoli 100 tisoč prenočitev, več 100 tisoč pa je letno tudi dnevnih kopalcev. Ker turista poleg tega, kar mu zagotavlja turistični ponudnik, zanimajo tudi urejene pešpoti in kolesarske steze, se je občina Veržej odločila izboljšati javno infrastrukturo v tem naselju.
V preteklosti so obnovili povezovalno cesto med Veržejem in Banovci ter na novo zgradili pločnik s kolesarsko stezo, v tem letu pa bodo obnovili še cesto skozi naselje Banovci v smeri Grlave, ob tej cesti pa bo prav tako zgrajen pločnik s kolesarsko stezo.

Projekt, ki zajema dela na razdalji nekaj več kot 1500 metrov, je občina Veržej prijavila na razpis za izbor operacij iz sredstev Evropske unije za kohezijsko politiko. In bila uspešna ter si skupno pridobila 408 tisoč evrov nepovratnih sredstev. "Evropska sredstva, ki so razpisana v finančni perspektivi 2007-2013 za območje razvoja regij, predvsem manjšim občinam omogočajo izvedbo bistveno večjih projektov, kot bi se jih lahko lotili sicer," je povedal veržejski župan Slavko Petovar. Skupna vrednost projekta znaša, z davkom na dodano vrednost, 576 tisoč evrov, razliko v višini 168 tisoč evrov pa bo iz svojega proračuna zagotovila občina Veržej. K temu je treba dodati še strošek nadzora, ki znaša nekaj manj kot šest tisoč evrov in ga v višini 85 odstotkov pokrije državni proračun. Na razpis za izvajalca del so prejeli kar devet ponudb, kot najugodnejše pa je bilo izbrano podjetje Nograd gradnje iz Črenšovcev. Ob podpisu pogodbe je direktor tega podjetja Drago Novak obljubil, da bodo dela končana v predvidenem roku, ki določa, da bodo investicijo izvajali med 1. junijem in 31. avgustom letos. Novak v imenu izvajalca tudi zagotavlja, da s svojim delom ne bodo oteževali dostopa turistom, ki bodo v poletnem času prihajali v Banovce, kljub vsemu pa sta z županom Petovarjem zaprosila za strpnost v času del.

Z ureditvijo javne infrastrukture v Banovcih bodo veliko pripomogli k izboljšanju prometne varnosti otrok, domačinov in turistov, boljša bo dostopnost turističnih kapacitet, obetajo si tudi povečanje števila turistov ter večjo privlačnost potencialnih investitorjev za vlaganja v turistične kapacitete, kar bi vplivalo na nadaljnji razvoj turizma na območju naselja Babinci in tudi celotne občine Veržej.


Več v Gospodarstvo