Na Cvenu so sejali koruzo

Obudili staro kmečko opravilo setev koruze

Prlekija-on.net, nedelja, 30. april 2017 ob 16:291
Setev koruze na Cvenu

Setev koruze na Cvenu

Letos mineva 17 let odkar so se marljivi in prizadevni člani Turističnega društva Cven odločili in vsako pomlad pred prvim majem sejejo koruzo. V prejšnjih letih so etnološko prireditev setev koruze na stari način prikazali s konjsko vprego in staro leseno sejalnico za koruzo. Na Cvenu se vsako leto za setev koruze odločajo predvsem z namenom, da ohranijo in obudijo staro, a že pozabljeno kmečko opravilo, kajti posejano koruzo potem v jeseni ročno potrgajo in spet pripravijo jesensko prireditev ročno ličkanje koruze.

Letošnja enološka prireditev setev koruze na stari način je potekala v soboto, 29. aprila na njivi ob prireditvenem prostoru na Grüntu na Cvenu. Kot so povedali člani Turističnega društva Cven so setev začeli s konjsko vprego, nekaj  let so koruzo sejali ročno, a letos so šli korak s časom naprej in prikaz setve koruze je potekal stojno in sicer s traktorjem in sejalnico za koruzo, katero so posejali na nekaj arski parceli. Pri setvi so sodelovali vsi člani Turističnega društva, a še preden so se lotili setve so lanskoletno posušeno koruzo ročno oluščili, kajti člani TD Cven imajo svojo koruzo, ki je vsako leto za setev nekaj shranijo in tako sejejo v kolobarju vsako leto na drugi njivi.

Za letošnjo enološko prireditev je bilo na Cvenu veliko zanimanja, saj se je prireditve udeležilo veliko število obiskovalcev, ki so si lahko po setvi ogledali razstavo stare kmetijske mehanizacije. Članice društva pa so v krušni peči na Grüntu pekle prleške kulinarične specialitete, kot so krapci, kvasenice in postržjače. Za ta kmečki praznik pa so na Cvenu odprli tudi leseno tünko, kjer so imeli v zaseki shranjeno meso in klobase od letošnjih zimskih kolin na Cvenu. Tako je na Cvenu ta dan zadišalo po dobrih kmečkih dobrotah, ko so svoj čas sodile na mizo ob takem kmečkem opravilu, kot je setev koruze. Obiskovalci pa so še lahko poskusili bio vino, ki ga člani Turističnega društva Cven pridelajo na brajdah na Grüntu. Dogodek so zaključili s postavitvijo majskega drevesa.

Jože Žerdin

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno