Taksist izigrava zakonodajo

Pravna služba občine Ljutomer bo preverila, ali lahko taksistu ob kršitvah odvzamejo dovoljenje za opravljanje službe

Prlekija-on.net, sobota, 20. februar 2010 ob 00:2016
Taxi

Taxi

V ljutomerski občini ureja Odlok o ureditvi cestnega prometa tudi parkiranje taksijev. Namenjena so jim mesta na parkirišču nekdanje tržnice v Ljutomeru, vendar se po navedbah taksista Milana Filipiča pojavljajo kršitve. Na sedežu občine Ljutomer so se taksisti skupaj s predstavniki območne obrtno-podjetniške zbornice Ljutomer junija lani sestali s predstavniki ljutomerske občinske uprave, ker pa dogovorjeno ni bilo realizirano, so se v širši zasedbi, pridružili so se namreč predstavniki Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS), policisti in prometni inšpektor, sestali v prostorih območne obrtno-podjetniške zbornice Ljutomer.

V uvodu je Filipič, ki se počuti izigranega in naj bi ga drugi taksisti poskušali "nagnati" iz Ljutomera, povedal, da eden izmed taksi prevoznikov ne upošteva pravil in parkira na mestih, ki niso rezervirana za taksi vozila. Omenil je, da ta taksist parkira tudi na avtobusni postaji in na Glavnem trgu v Ljutomeru, kjer je modra cona, ob tem umakne napis Taksi ter ga ponovno namesti, ko si že pridobi potnika za prevoz. Filipič je dejal, da "kršitelj" čaka stranke v gostinskih lokalih v središču mesta, izpostavil je bife na avtobusni postaji, kjer ima dogovorjeno, da mu natakarji priskrbijo stranke. "Napisa Taksi ni dovoljeno snemati, ko je taksi v obratovanju," je dodal Filipič, ki je izpostavil, da so povsod po Sloveniji prostori za taksiste rezervirani na avtobusni postaji, le v Ljutomeru ni tako. "Sedaj smo odmaknjeni dobrih 100 metrov in nas potniki ne opazijo."

"Načeloma je dovoljeno napis odstraniti, ker ta vozila niso namenjena zgolj za opravljanje gospodarske dejavnosti, pač pa se uporabljajo tudi za osebne namene," je obrazložil prometni inšpektor Igor Kočar. "Če taksist čaka na stranko, bi moral imeti nameščen napis." Inšpektor Kočar je prepričan, da v tem primeru ne prihaja do kršitve zakonodaje, "temveč taksist zakonodajo izigrava". Zakonodaja namreč določa, da se napis lahko odstrani z avtomobila, ko taksist počiva. "Druge možnosti kot poostren nadzor ni," meni Igor Pipan iz OZS. Jaroslav Chomicki, ki ima sedež dejavnosti na Ptuju in prevoze opravlja tudi v Ljutomeru, je prepričan, "da so kršitve tega taksista pač odraz njegovega odnosa". Dodal je, da je taksiste težko omejevati, saj so zaradi potreb strank prisiljeni stati z vozili na različnih mestih, ki pa jih občinski odloki ne predvidevajo.

"V tem primeru mi težko pomagamo. Delovnopravna zakonodaja ni v naši pristojnosti," je obrazložil pomočnik komandirja Policijske postaje Ljutomer Alen Žunič, ki je skupaj z vodjem policijskega okoliša Ljutomer Venčeslavom Lihtenvalnerjem poudaril, da težav s taksisti nimajo, prav tako ne zaznavajo, da bi kršili cestnoprometne predpise. "Redarstvo nadzira parkiranje, toda če taksist odstrani tablico, mu kršitve ne moremo očitati," je dejala medobčinska inšpektorica Olga Lukman, podžupan občine Ljutomer Franc Slokan pa je ob zaključku dodal, da bo občinska pravna služba preverila, ali se lahko ob navedenih kršitvah taksistu odvzame dovoljenje za opravljanje taksi službe v občini Ljutomer.


Več v Črna kronika