Letniki 1999 postavili že 98. gančki majoš

Tradicija postavljanja gančkega majoša poteka že vse od leta 1919

Prlekija-on.net, ponedeljek, 1. maj 2017 ob 09:13
98. gančki majoš

98. gančki majoš

V skladu z več desetletno tradicijo so tudi letos rekruti v Gančanih postavili 98. majoš. Tradicija postavljanja gančkega majoša poteka že vse od leta 1919, letos so ga postavljali fantje in punce rojeni leta 1999.

Običaj postavljanja majoša, ki je ime dobil po mesecu maju, sega v leto 1919. Mladi fantje so se srečno vrnili iz prve svetovne vojne ter na predvečer prvega maja na skrivaj v zahvalo za srečno in zdravo vrnitev postavili drog z okrašeno brezovo krošnjo v čast devici Mariji.

Fantje in dekleta, ki so dopolnili 18 let so nosili in spremljali majoš skozi naselje Gančani, kjer so jih pozdravljali domačini in jih pogostili. Pri tem so jih spremljali muzikantje, ki so poskrbeli za odlično vzdušje. Tudi letošnji je visok približno trideset metrov. Postavljanje pa poteka ročno na tradicionalen način, pri katerem sodeluje več kot petdeset domačinov.

Postavljanje in krašenje majoša je v Gančanih naloga generacije, ki v tistem letu postane polnoletna. Sodelovanje pri »majošu« pomeni za mlade prehod v odraslost, priprave in pletenje okraskov pa poteka že skozi celoten zimski in spomladanski čas.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno

Postavljanje mlaja v Orehovcih

V Orehovcih so postavili mlaj

nedelja, 28. april 2024 ob 09:15
Prljavo kazalište

Kdo bo letos zbudil Ormož?

petek, 26. april 2024 ob 14:46