Za kuhanje je potreben kulinarični posluh

Regijsko tekmovanje za »Zlato kuhalnico 2017« v Radencih

Filip Matko Ficko, četrtek, 4. maj 2017 ob 18:40
Vsi zadovoljni ob zaključku tekmovanja

Vsi zadovoljni ob zaključku tekmovanja

Danes (4. maja) je bilo izvedeno prvo regijsko tekmovanje za »Zlato kuhalnico 2017« na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Radenci, ki ga je razpisala Turistična zveza Slovenije v sodelovanju s Turistično gostinsko zbornico Slovenije ter Društvom kuharjev in slaščičarjev Slovenije v tem šolskem letu. Današnjemu tekmovanju jih bo sledilo še šest. Po izvedenih sedmih regijskih tekmovanjih bo oktobra 2017 še državno tekmovanje v okviru 64. Gostinsko turističnega zbora Slovenije v Kranjski gori.

Na tekmovanju sodelujejo učenke in učenci osnovnih šol od šestega do vključno osmega razreda, ekipo posamezne šole pa sestavlja trojka, ki jo spremlja mentor. Organizator tekmovanja zagotavlja vsaki ekipi delovni prostor, štedilnik in vso potrebno posodo ter kuharsko orodje. Tako je bilo danes tudi v Radencih. Vsaka ekipa je v treh minutah predstavila svojo recepturo jedi, v desetih minutah pripravila in uredila vse potrebno na izžrebanem delovnem mestu, za pripravo in serviranje jedi je imela na voljo 60 minut ter nato še deset minut za čiščenje in pospravljanje delovnega mesta. Vsaka ekipa je morala pripraviti šest porcij jedi (ena porcija jedi za ocenjevalno komisijo, ena za razstavno mizo ter štiri za svojo ekipo z mentorjem). Letošnji izbrani jedi sta bili »kranjska klobasa kot osnovna sestavina glavne jedi« in »sladki skutini štruklji«.

Celotni potek dela posamezne tekmovalne ekipe podrobno spremlja ocenjevalna komisija v sestavi: predsednik komisije Srečko Koklič (Gostinsko turistična zbornica Slovenije), Zdenka Tompa (upokojena učiteljica), Doroteja Šadl (dijakinja SŠGT Radenci), Danilo Kozar (vodja kuhinje Terme 3000 Moravske Toplice), Dušan Zelko (strokovni učitelj SŠGT Radenci) in Boštjan Rožanc (vodja kuhinje hotela Radin Zdravilišča Radenci). Le-ta je presodila, da prejmeta »zlato priznanje« ter se na državno tekmovanje iz Radenec uvrstita ekipi: Osnovne šole Beltinci (Gaja Jerebic, Vanesa Pivar in Tristan Baligač z mentorico Majdo Gjerek) in Osnovne šole Gorišnica (Zala Geč, Barbara Prelog, Julija Sok in Žiga Kamnik z mentorico Tino Erhatič ter mentorjem Darkom Marinom). Vendar je treba priznati, da so veliko znanja in kuharskih spretnosti prikazale tudi ostale sodelujoče ekipe (srebrno priznanje so prejele ekipe: Osnovne šole Bogojina, Osnovne šole Franceta Prešerna Črenšovci, Osnovne šole Križevci, Osnovne šole Miklavž pri Ormožu in Osnovne šole Šalovci; bronasta priznanja pa ekipe: Dvojezične osnovne šole Dobrovnik, Osnovne šole dr. Franja Žgeča Dornava, Dvojezične osnovne šole Genterovci, Osnovne šole Juršinci in Osnovne šole Velika Nedelja), kajti, kot je za glasbenika potreben glasbeni posluh, je po mnenju znanega kuharskega mojstra Ivana Ivačiča potreben kuharski posluh.

V času praktičnega dela osnovnošolk in osnovnošolcev v kuhinji je ravnateljica SŠGT Radenci, Janja Prašnikar Neuvirt, mentoricam in mentorjem predstavila sodelovanje te srednje šole v mednarodnem projektu FLAGSHIP PRODUCTS (Interreg Slovenija - Avstrija) v letih 2014 - 2020, ki spremlja razvoj kulinaričnih in doživljajskih ponudb v povezavi z vodilnimi produkti (proizvodi !!!) v regijah avstrijske Vzhodne Štajerske ter v Sloveniji v Podravju in Pomurju: med, mleko, kruh, oljne buče, jabolka, mineralna voda, bezeg, hren in laški fižol.


Več v Kultura in izobraževanje