Čebelarska družina Tigeli iz Krapja pridna kot čebele

Čebelarski muzej Tigeli, Krapje pri Veržeju je že devetič na široko odprl svoja vrata za obiskovalce

Prlekija-on.net, petek, 5. maj 2017 ob 11:123
Družina Tigeli

Družina Tigeli

Kako pomembna vez so človek, narava in čebele so lahko številni obiskovalci spoznali in videli v Čebelarskem muzeju Tigeli, iz Krapja pri Veržeju, kajti čebelarska družina Jože, Dragica in hčerka Tamara Tigeli, se je letos v okviru praznovanja občinskega praznika občine Veržej odločila in za dva dni odprla Čebelarski muzej, predvsem z namenom, da bi obiskovalci, ki imajo radi naravo, čebele in čebelarske izdelke in pridelke le-to še pobliže spoznali.

Čebelarski muzej Tigeli stoji sredi prleške ravnice na Murskem polju, streljaj od reke Mure v idiličnem naravnem okolju, kjer se čebelarska tradicija prenaša iz roda v rod. Za čebelarski muzej je značilen osmerokotni čebelnjak, ki izvira iz 19. stoletja, v njem je 84 panjev po sistemu Naiser, kajti ti panji se že nekaj desetletij ne uporabljajo več, marsikateri mladi čebelar pa jih sploh ne pozna. V čebelnjaku si je moč ogledati točila za med, ročne kadilnike, stiskalnico za vosek, preko 300 let star panj, razno čebelarsko literaturo, gobe za dimljenje čebel, modele za izdelovanje satnic in veliko drugih zanimivih čebelarskih pripomočkov. Z ohranjeno opremo predstavlja izjemno bogato kulturno dediščino. V njem so namreč shranjeni čebelarski pripomočki za točenje medu, kot so jih čebelarji uporabljali pri svojem delu, pri čemer so večinoma vsi narejeni iz lesa.

Ob sprehodu med muzejem in čebelnjaki so se na dnevu odprtih vat obiskovalci vseh koncev Slovenije in tujine lahko sprehodili med urejenimi zeliščnimi vrtovi in medovitimi rastlinami ter opazovali brenčanje čebel, tudi z ogledom čebelnjakov, ki so postavljeni ob Čebelarskem muzeju. V čebelarskem muzeju je veliko trajnic, kot so hermelika, rudbekija, orlica, perunika, maslenica in še veliko drugih rož…

Čebelarstvo Tigeli s pomočjo 80 čebeljih družin prideluje več vrst medu. Med njihovimi izdelki se na policah najde domači medeni liker, medeni liker iz smrekovih vršičkov, propolis in različne oblike sveč iz čebeljega voska. Vsi izdelki so na voljo v embalaži, primerni za darilo za različne priložnosti. Obiskovalce so po muzeju popeljali ter so lahko spoznavali čebelarstvo nekoč in danes. Po končanem ogledu so sledile degustacije medenih izdelkov, ki so bili nagrajeni na različnih ocenjevanjih medu, medenih likerjev ter peciva v katerem je bil dodatek kostanjevega medu.

Ob tej priložnosti je med drugimi razstavljenimi plaketami mogoče še zaslediti tudi pokal za državnega prvaka Slovenije 2015, ki ga je družina Tigeli prejela za akacijev med. Čebelarski muzej Tigeli je izročilo preteklosti, je ogledalo življenja, prleškega človeka, pridnega, vztrajnega, skromnega in delovnega.

Jože Žerdin


Več v Kultura in izobraževanje