Tišina: Bogat kulturni večer v dvorani

Drugi del 16. Dneva spominov in tovarištva na Petanjcih

Filip Matko Ficko, nedelja, 7. maj 2017 ob 20:51
Moški pevski zbor Slava Klavora iz Maribora

Moški pevski zbor Slava Klavora iz Maribora

Kot smo že poročali na spletnih straneh »Prlekije«, je Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija s sedežem v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih v Občini Tišina, v sodelovanju s murskosoboško podružnico Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar, pripravila 5. maja popoldne slovesnost z naslovom Naši zakladi - »Zatočišče pregnanih« ob 500-letnici reformacije. V dvorani Raziskovalne postaje ZRC SAZU je bila odprta spominska razstava z naslovom »Reformacija v Prekmurju«, v Vrtu spominov in tovarištva pa je bila zasajena »Trubarjeva jablana«.

Drugi del slovesnosti Naši zakladi - »Zatočišče pregnanih« ob 500-letnici reformacije se je zaradi slabega vremena nadaljeval v kulturni dvorani na Tišini. V uvod bogatega kulturnega večera je zapel Moški pevski zbor Slava Klavora iz Maribora himno Vrta spominov in tovarištva na Petanjcih »Bosa pojdiva« slovenskega partizanskega pesnika Karla Destovnika Kajuha, nato pa še »Pesem o svobodi« Radovana Gobca. Sledil je pozdravni nagovor župana Občine Tišina Franca Horvata, pozdrav v imenu Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija pa je izrekel mag. Franc Kuzmič.

Nato je dve pesmi zapel Mladinski pevski zbor »Mavrica« Osnovne šole Tišina pod vodstvom zborovodkinje Alenke Brulc Šiplič. Mladim pevkam in pevcem je za govorniškim odrom sledil tokratni slavnostni govornik mag. Viktor Žakelj, predsednik Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar. V govoru je nanizal številne resnice iz zgodovine Slovencev od Trubarja naprej, opomnil na bližajočo 100-letnico (leta 2019 !) priključitve Prekmurja Sloveniji in ob tem predlagal postavitev spomenika dr. Matiju Slaviču sredi Murske Sobote, pa tudi na »sfiženje« idej in predlogov glede sprave v Sloveniji, ki nikakor ni mogoča, če ob tem nihče ne pomisli na zelo pomembno dejanje - odpuščanje. Slavnostni govornik je doživel enkratno odobravanje in bučen aplavz.

Nežno je zapela dijakinja Gimnazije Franca Miklošiča v Ljutomeru Katarina Šöbek ob spremljavi kitare, na katero je igral Nino Dotto, ki je bil ves čas povezovalec kulturnega programa. Temu duetu je sledil s svojim nagovorom vsem župan Občine Velike Lašče, Anton Zakrajšek, ki je podaril sliko Trubarjeve domačije na Rašici predsedniku UŠF Ernestu Ebenšpangerju. Župana iz Velikih Lašč so spremljale tudi učenke tamkajšnje Osnovne šole Primoža Trubarja Velike Lašče, ki so kot oktet zapele enega izmed gregorjanskih koralov ter uvod v katekizem 1550.

Še enkrat je nastopil Moški pevski zbor Slava Klavora iz Maribora ter zapel »Duhovno pesem« Jurija Dalmatina v priredbi Janeza Močnika, pesem Rudolfa Maistra »Rožmarin« v uglasbitvi Emila Adamiča, pesem »Slovenec sem« Jakoba Gomilška v uglasbitvi Gustava Ipavca ter pesem Milana Apiha »Nabrusimo kose« v priredbi Rada Simonitija.

Izvajalcem in govornikom se je za bogat kulturni program zahvalil predsednik UŠF Ernest Ebenšpanger ter vse povabil na občinsko dvorišče k prijetnemu druženju ob kotlu s Trubarjevo juho.


Več v Kultura in izobraževanje