V okolici Radencev raziskovali biotsko raznolikost reke Mure

Reka Mura spada med biotsko najbolj raznovrstna območja v Sloveniji, zato so se pri DOPPS in drugih sorodnih organizacijah odločili, da na naravoslovnem izletu ob Muri predstavijo del tega bogastva v okolici Radencev

Prlekija-on.net, ponedeljek, 8. maj 2017 ob 09:566
Naravoslovni izlet ob Muri

Naravoslovni izlet ob Muri

Reka Mura s prodišči, rečnimi rokavi, mrtvicami, poplavnim gozdom in tradicionalno kmetijsko kulturno krajino spada med biotsko najbolj raznovrstna območja v Sloveniji. Zato so se člani Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS), Inštituta Lutra, Slovenskega odonatološkega društva in društva Mavrica odločili, da na naravoslovnem izletu ob Muri predstavijo del tega bogastva v okolici Radencev.

Velimir Turk je povedal, da je Pomurje geološko zelo aktivno območje, o čemer pričajo številni mineralni vrelci ob Muri in v Ščavniški dolini. Zato geologi močno odsvetujejo velike prostorske posege, kot je načrtovana gradnja hidroelektrarne v Hraste-Moti. Željko Šalamun je v poplavnem gozdu predstavil najpogostejše in najbolj značilne vrste ob Muri. Slišali ali opazovali so pogorelčka, belovratega muharja, črno žolno, črnoglavko, idr. S pomočjo Maje Vrhovnik so določali vodne organizme v eni izmed mrtvic ob Muri, Tatjana Gregorc pa jim je na gozdni poti pokazala sledove in iztrebke različnih vrst sesalcev ter značilnosti vidrinega kožuha.

Na izletu se žal niso mogli izogniti onesnaženju Boračevskega potoka iz čistilne naprave za hotelom Radin, za kar si turistični kraj Radenci in Občina Radenci zaslužita okoljsko grajo.


Več v Narava