Slovenija bo gostila VinoEuro2018, Evropsko prvenstvo vinarjev v nogometu

Slovenska reprezentanca najboljših vinarjev nogometašev bo v konkurenci osmih ekip, od 29. maja do 2. junija 2018, na domačih tleh branila naslov evropskih prvakov, ki ga je osvojila lani v Nemčiji

Prlekija-on.net, sreda, 10. maj 2017 ob 20:03
Vinska reprezentanca Slovenije je v prostorih ljubljanske Mestne hiše predstavila VinoEuro2018, Evropsko prvenstvo vinarjev v nogometu, ki ga bo Slovenija gostila prvič v zgodovini tega edinstvenega tekmovanja.

Slovenska reprezentanca najboljših vinarjev nogometašev bo v konkurenci osmih ekip, od 29. maja do 2. junija 2018, na domačih tleh branila naslov evropskih prvakov, ki ga je osvojila lani v Nemčiji.

Prvič se bo na prvenstvu pomerilo osem reprezentanc, saj se bodo dosedanjim udeleženkam prvenstev, Avstriji, Italiji, Nemčiji, Švici, Madžarski in Sloveniji, pridružili še Portugalska in Češka.

V Sloveniji bo VinoEuro2018 povezal kar tri občine, saj bodo tekme in spremljevalni dogodki potekali v Goriških Brdih, Mariboru in Ljubljani.

»Veseli me, da smo vinarji v teh letih iz našega sprva amaterskega druženja in veselja do nogometa uspeli s svojimi uspehi doma in v tujini opozoriti nase tako domačo kot tujo javnost. Ob športnih rezultatih smo tako s ponosom v tujini predstavljali tudi slovenska vina, kulinariko in čudovito destinacijo. Ponosen sem, da so potencial reprezentance in prvenstva prepoznali tudi v Mariboru, Goriških Brdih in Ljubljani. Zato se že sedaj skupaj s člani, podporniki in simpatizerji reprezentance ter odličnih slovenskih vin veselim domačega prvenstva, ki bo zagotovo največje, verjamem pa, da tudi najboljše doslej,« je svoje misli strnil Danilo Steyer, predsednik VinoEuro2018, Evropskega prvenstva vinarjev v nogometu, Slovenija 2018 in tudi dolgoletni kapetan slovenske ekipe.

Danilo Steyer:

Tokratno prvenstvo bo razdeljeno na skupinski in izločilni del, skupaj pa bodo gledalci lahko svoje favorite bodrili na osemnajstih tekmah. Gre seveda za pravi nogomet, ki se igra po običajnih mednarodnih pravilih in na igriščih najvišjega ranga.

Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković:

Ne preseneča, da je pozdrav naše reprezentance pred vsakim obračunom preprost in najbolj učinkovit, »Na zdravje!« Vinarji, ki lahko nastopajo v reprezentanci in ostali njeni člani, so prav vsi, vsak na svoj način aktivno vpeti v promocijo Slovenije. Pa naj gre za vinarstvo, kulinariko, turizem ali šport. Prav zato smatrajo bodoči dogodek za izdatno promocijo ne le vinske kulture in vinarstva ampak tudi kulinarike in Slovenije kot celovite turistične destinacije.

Podžupan Mestne občine Maribor Saša Pelko:

Seveda pa je na koncu za vse prave športnike še kako pomemben rezultat. Organiziranost naše reprezentance, ki se vsako leto večkrat zbere za skupen trening in nastope proti različnim ekipam. »In vino victoria« oziroma »V vinu je zmaga« kot slogan prvenstva tako na najboljši predstavlja glavni namen tudi za Slovensko enajsterico, ki je doslej na štirih prvenstvih kar trikrat dvignila zmagovalni pokal.

Direktorica občinske uprave občine Brda Anita Manfreda:

Edino zlato medaljo so jim vzeli Nemci, ki so postali prvaki leta 2014, ko je bilo tekmovanje v Švici. Prav WeinElf, kot Nemci imenujejo svojo vinsko enajsterico, pa je bila pred leti v mariborskem Ljudskem vrtu tudi tekmec na prvi uradni, seveda prijateljski, tekmi obeh reprezentanc.

V prihodnjih mesecih bodo organizatorji obelodanili tudi večino spremljevalnih aktivnosti, ki bodo temelj prvenstva in ob športu tudi glavni promocijski elementi organizatorjev ter sodelujočih občin. En od predlogov, ki je že vzbudil zanimanje, je tako organizacija Mednarodnega vinskega festivala, ki bi predstavil vina vseh sodelujočih držav.

Zgodovina Evropskih prvenstev vinarjev v nogometu:
2010, Italija, 1. neuradno srečanje in nogometni turnir evropskih reprezentanc
2011, Madžarska, 1. Evropsko prvenstvo, Slovenija postane prvi evropski prvak
2012, Avstrija, 2. Evropsko prvenstvo, Slovenija drugič osvoji evropsko krono
2014, Švica, 3. Evropsko prvenstvo, Slovenija osvoji četrto mesto
2016, Nemčija, 4. Evropsko prvenstvo, Winzer Euro 2016, Slovenija tretjič osvoji naslov evropskih prvakov
2018, Slovenija, 5. Evropsko prvenstvo, VinoEuro2018

Predstavitev Vinske reprezentance Slovenije
Vinska reprezentanca Slovenije, nogometaši:
Anej Simčič, Bojan Černe, Jure Štekar, Matjaž Simčič, Robi Fišer, Jure Veber, Tomaž Ščurek, Matej Vračko, Danilo Steyer, Mitja Sobočan, Matej Hlebec, Borut Praprotnik, Nejc Ščurek, Bogomir Valdhuber, Boštjan Žnuderl, Tim Lo Duca, Marko Toplak, Matej Rebernišek, Marko Cesar, Jožef Obrovnik, Tomaž Domenis, Robi Senekovič, Timi Kaloh, Janez Skočaj, Jure Stegne, Jan Kramberger, Albert Trost.

Vinska reprezentanca Slovenije šteje 34 članov. Predsednik Vinske reprezentance Slovenije je Danilo Steyer, trener Sebastijan Rojs, seznam preostalih igralcev, ki so po večini iz Štajerske in Goriških brd, pa ponuja vrsto velikih vinarskih imen, ki tudi na ta način izvrstno skrbijo za prepoznavnost Slovenije in njenih vin na pomembnih tujih trgih.

Med slovenskimi vinarji je veliko nogometnih navdušencev in igralcev, ki igrajo v rekreativnih ligah ali so celo igralci v profesionalnih nogometnih klubih. Slovenski vinarji vsako leto odigrajo številne prijateljske nogometne tekme, Slovenska vinska reprezentanca v nogometu pa je že leta trn v peti številnih nogometnih ekip.

Združenje Vinarjev - Vinska Reprezentanca Slovenije dviguje vinsko kulturo in promovira slovenska vina ter slovenski turizem skozi različne dogodke. Cilji Vinske reprezentance Slovenije so predstaviti Slovenijo kot turistično destinacijo, predvsem v povezavi z vinom in vinsko kulturo, izboljšati prepoznavnost Slovenije kot dežele odličnih vin, povezovanje med slovenskimi in tujimi vinarji, medsebojno sodelovanje in izmenjava tako na področju prodaje vin kot vinskega turizma ter ozaveščanje o vinski kulturi Slovenije, zgodovini in o zmerni in spoštljivi "uporabi" vina.


Več v Šport