Lainščkov »Demon ljubezni« bo zavihtel čopiče

Radenci: 9. mednarodna likovna kolonija v DOSOR-ju

Filip Matko Ficko, petek, 12. maj 2017 ob 22:20
Prešerno nasmejani Feri Lainšček

Prešerno nasmejani Feri Lainšček

V DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, se je 12. maja pričela že 9. mednarodna likovna kolonija. Na njej je letos osem sodelujočih: Keiko Miyazaki Vahčič iz Ehime na Japonskem, ki živi in ustvarja v Sloveniji; Seyoun Adel iz Bagdada v Iraku, živi in ustvarja v kraju Rodež pri Desklah na Primorskem; Albert Mesner iz Bistrice pri Pliberku v Avstriji; Dražen Pavlović iz Varaždina; Ana Cajnko iz Ljubljane; Jerneja Smolnikar, živi v Mislinji, ustvarja pa v svojem ateljeju v Doliču; Sara Kager, fotografinja iz Radenec ter Tatjana Mijatović iz Radenec.

Sodelujoče na letošnji likovni koloniji, ki bo trajala do nedelje, 14. maja (tedaj je predvidena tudi otvoritev razstave novonastalih umetniških del ob 17. uri v DOSOR-ju), je na tiskovni konferenci predstavil likovni kritik Mario Berdič iz Maribora. Iztočnica za letošnje ustvarjanje je delo »Demon ljubezni« izpod peresa pisatelja in pesnika Ferija Lainščka iz Murske Sobote, ki ga je vsem predstavila upokojena profesorica slovenskega jezika ter mentorica literarnega krožka v DOSOR-ju Bea Baboš Logar. Sam Feri Lainšček je prebral nekaj svojih del ter pripovedoval o svojem literarnem ustvarjanju, nato pa je Simona Domjan predstavila še pecivo: »Demonsko torto« in »demončke«, ki so jih v čast likovne kolonije pripravili v DOSOR-jevi kuhinji oziroma slaščičarka Jolanda Mauko.

Dogajanje v DOSOR-ju pa te tri dni likovne kolonije ne bodo popestrili le likovniki, pač pa tudi stanovalke in stanovalci tega doma, ki se bodo kot likovni ustvarjalci vključili v priložnostne likovne delavnice. In vse to dogajanje so omogočili: Vila Anna Mirana Jelena iz Radenec, Vina Steyer iz Plitvice, Zlatarstvo Janje Kapun iz Gornje Radgone, Otis in Elektromehanika Ouček iz Martjanec.


Več v Kultura in izobraževanje