Po 72. letih veličastno slavje na Poljani pri Prevaljah

Dr. Martin Premk: »Odpustimo lahko, pozabimo pa nikoli !«

Filip Matko Ficko, sobota, 13. maj 2017 ob 23:57
Množična prireditev na Poljani

Množična prireditev na Poljani

Kot vemo se s podpisom nemške kapitulacije ponoči z 8. na 9. maj 1945 niso zaključili oboroženi spopadi na tleh Jugoslavije oziroma Slovenije med zavezniškimi armadami ter vojsko Hitlerjeve Nemčije in njihovih pomagačev – kvizlingov. Na to opominja vsakoletna spominska prireditev na Poljani pri Prevaljah, ki je letos potekala v soboto, 13. maja.

Po 9. maju 1945 je na ozemlju Slovenije prišlo do ene največjih koncentracij vojaštva v različnih uniformah, kajti preko Balkana se je proti Nemčiji - tedanjemu Tretjemu reichu (rajhu) - »valila« glavnina nemške armadne skupine E z različnimi kvizlinškimi skupinami, ki se nikakor niso želele predati Jugoslovanski armadi ali bolgarski Rdeči armadi. Poveljnik nemških sil, general Aleksander Löhr, je v Topolšici podpisal kapitulacijo svojih enot ter se v glavnem te svoje obljube tudi držal. Niso pa tega upoštevali pripadniki kvizlinških enot, ki so jim enote slovenske partizanske vojske preprečile umik v Avstrijo. Zatorej so zadnji spopadi s temi vojaškimi enotami potekali še celo 15. maja na Poljani pri Prevaljah.

Tako je na tem istoimenskem področju danes »Spominski park svobode in miru« z veličastnim spomenikom, delo akademskega kiparja Stojana Batiča. In k temu obeležju je 13. maja, nekaj pred 11. uro, gardna enota Slovenske vojske položila venec predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Kmalu nato so prispeli pohodnice in pohodniki tradicionalnega »Pohoda miru«, nato pa še številni praporščaki veteranskih organizacij, med njimi je bilo največ praporov organizacij Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja, pozdrav številnim udeležencem prireditve pa je izrekel župan Občine Prevalje dr. Matija Tasič.

V kulturnem programu so sodelovali recitatorji, združena pevska zbora (Mešani pevski zbor Kristl Marković Mato iz Črne na Koroškem ter Moški zbor Mežiški knapi iz Mežice) pod vodstvom zborovodkinje Metke Dobnik, Pihalni orkester Rudnika Mežica pod vodstvom Dušana Štrikerja in Harmonikarski orkester Kulturnega društva Prežihov Voranc iz Raven na Koroškem pod vodstvom Alena Rožeja.

Slavnostni govornik vsem, med katerimi je bil tudi predsednik ZZB za vrednote NOB Slovenije Tit Turnšek, na prireditvi je bil zgodovinar dr. Martin Premk, ki je ponovno opozoril na prisotno prenarejanje zgodovine ter pri tem jasno razmejil: v 2. svetovni vojni je bila zavezniška vojska in ob tej na jugoslovanskih in slovenskih tleh partizanska vojska pod poveljstvom maršala Josipa Broza Tita, na drugi strani pa nemška (tudi italijanska in madžarska vojska v Sloveniji) vojska s svojimi »podrepniki« - kvizlinškimi vojaškimi formacijami. Zatorej po njegovem lahko vsem »zapeljanim« odpustimo, njihovo izdajstvo pa ne moremo in smemo nikoli pozabiti.

Naj dodamo, da so se prireditve na Poljani pri Prevaljah po tradiciji udeležili tudi članice in člani združenj Zveze borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja iz Pomurja (Lendava, Beltinci, Murska Sobota, Bodonci, Tišina in Radenci), bilo jih je 46, ki pa so na povratku obiskali v Kotljah še muzejsko hišo v spomin na pisatelja Lovra Kuharja - Prežihovega Voranca.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje