22-letna Špela Casar iz Filovcev 11. Prekmurska vinska kraljica

Med slikovitimi vinogradi v Filovskem Gaju so imenovali 11. Prekmursko vinsko kraljico Špelo Casar

Prlekija-on.net, ponedeljek, 15. maj 2017 ob 20:00
11. Prekmurska vinska kraljica Špela Casar

11. Prekmurska vinska kraljica Špela Casar

Društvo Gaj – vinogradniško turistično društvo Filovci v občini Moravske Toplice je v zadnjih 17 letih svojega bogatega in uspešnega delovanja na področju ohranjanja stare vinske arhitekturne dediščine, šeg, običajev in navad pripravilo veliko število odmevnih prireditev s prihodom vinogradništva in pridobivanjem vin iz društvenega vinograda Vitis & Vita, ob kapelici kraljice družine v idiličnem Filovskem Gaju.

Da je vinogradniški breg Filovski gaj znan daleč naokrog po Sloveniji in v tujini ima veliko zaslug tudi rojak, upokojeni mariborski škof dr. Jožef Smej, kajti društvo je s pomočjo škofa od mariborske občine pred leti prejelo najstarejšo vinsko trto modro kavčino. Ker pa je dosedanji deseti Prekmurski vinski kraljici Tamari Casar pretekel mandat, se je Društvo Gaj – vinogradniško turistično društvo Filovci odločilo na izbor za imenovanje nove 11. Prekmurske vinske kraljice ter imenovalo svojo članico 22- letno Špelo Casar doma iz Filovcev, ki je ta izziv sprejela z velikim navdušenjem. Vinogradništvo in delo v vinogradu ji ni tuje, saj ima bogate izkušnje, kajti vse to so ji že v zibelko položili njen dedek Jože Horvat, ki je bil ustanovitelj in prvi predsednik Društva Gaj, ki jo je uvajal v delo v vinogradu in kleti, pa tudi sedaj njena starša oče Jože in mama Nada, ki aktivno delata v Društvo Gaj, ji svetujeta in pomagata pri delu v vinogradu med brajdami in v vinski kleti pri pridelovanju vina.

Sicer pa je bila Špela Casar pred strokovno komisijo, ki je ocenjevala njeno znanje, zelo uspešna in je prestala »test« za bodočo 11. Prekmursko vinsko kraljico. Špela namreč izhaja iz družine, kjer je vinogradništvo že dolga tradicija. Je kumunikativna, razgledana in prijazna, ima pozitiven odnos in obvlada znanje vinogradništva in vinarstva. Je članica Društva Gaj, zato je bila v soboto, 13. maja v Filovskem Gaju imenovana kot 11. Prekmurska vinska kraljica. Uradno kronanje pa bo na prireditvi praznik vina in perecev v Dobrovniku 29. julija pred Kulturnim domom v Dobrovniku. Njena naloga bo promocija prekmurskih vin in lepot Prekmurja, s poudarkom na vinih, kulinariki in vinogradniških običajih, saj naj bi prekmurska vinogradniška društva in njihova vina skrbno promovirala in dobro zastopala. Da bo njeno poslanstvo Prekmurske vinske kraljice bo prav gotovo potrebovala pomoč in podporo vseh vinogradnikov, ki jih bo zagotovo dobila.

Na svečanem vinogradniškem dogodku ob imenovanju 11. Prekmurske vinske kraljice se je zbralo veliko število vinogradnikov in ljubiteljev vin, lastniki vinskih zidanic v Filovskem Graju in požrtovalni člani Društva Gaj Filovci, med njimi so bili predsedniki koordinacijskih društev Prekmurja, vinogradniki iz sosednje države Madžarske, župan občine Moravske Toplice Alojz Glavač, župan občine Dobrovnik Marjan Kardinar – tudi v vlogi viteza vina slovenskega reda vitezov vina, kakor tudi vinski vitez Ernest Ebenšpanger. Novo 11. Prekmursko vinsko kraljico Prekmurja je imenoval predsednik koordinacije prekmurskih vinogradniških društev in predsednik Društva Gaj Jože Tratnjek. Ob tej priložnosti je po imenovanju Špela Casar med drugim spregovorila o sebi in vinogradništvu, ki ga ima zelo rada in ceni delo v vinogradu in vinski kleti. Dejala je "majhno in nasmejano dekletce, za domače glasno in navihano, za neznance pa tiho in umirjeno se je vedno rado sukalo po vinogradu. Čeprav je bilo več škode kot koristi je z radovednostjo opazovalo starše in dedka pri raznih opravilih in seveda tudi poskusilo, a kot vsak otrok se je hitro naveličalo in steklo k prijateljici, s katero sta tu in tam kaj ušpičili. Ker so se starši zavedali, da bodo najhitreje končali z delom, če dekletce nekako zaposlijo, je dobilo nalogo, da vsako uro priense pijačo, da ne bodo žejni in dekle je ubogalo, čeprav je vmes pozabilo in zamudilo. Ko je padel mrak in se je pokazala luna in zvezde je z iskricami v očeh opazovalo lučke v daljavi in veselo premlevalo, kako bo zjutraj prijateljem povedalo, da so se iz goric videle ladjice v morju, a to naivno dekletce je počasi odraslo v dekle željno znanja z visokimi cilji in pričakovanji. Šolo je obiskovalo z veseljem in se z ljubeznijo do potovanj, vina ter kulinarike vpisalo v Srednjo šolo za gostinstvo in turizem Radenci in dokončalo štiri letni program gastronomsko turistični tehnik. Kot bi mentorji čutili, oziroma vedeli, da dekle ta tema zanima, so ji dodelili naslov maturitetne naloge, ki se je glasila 50 let SŠGT Radenci, vina iz podravske vinorodne dežele. Ker je dekle želelo znanje ponoviti in dodati nekaj novega se je odločilo za študij velnesa na Višji strokovni šoli gostinstvo in turizem Maribor, vztrajalo in dokončalo. To dekle, ki je odraslo v našem gaju je namreč Špela Casar. Potrebno se je samo umiriti in ozreti okoli sebe in kaj hitro opazimo, da je Gaj res pravi raj" je zaključila svojo predstavitev.

Vsem skupaj, posebno še družini se je zahvalila, da so jo imenovali za prekmursko vinsko kraljico, ona pa je zbrala pogum in se je odločila za ta korak, ki pa bo za njo nov velik izziv. Pot do naziva 11. Prekmurske vinske kraljice, pa ni bila tako lahka, pojavili so se dvomi, kakor pri Špeli, kot pri vseh ostalih, premlevala je vprašanja, a bo bo to zmogla, a kaj če ji ne bo uspelo. Ta dogodek se bo prav gotovo za celo življenje zapisal v njeno srce in spomine, kajti večkrat od sreče in veselja se ji zarosilo oko, saj je svoj program zelo optimistično zastavila za naslednja leta, ko bo bdela na prestolu 11. Prekmurske vinske kraljice.

Po imenovanju so potem še k njej pristopili župan občine Dobrovnik Marjan Kardinar in vsi predsedniki Prekmurskih vinogradniških društev in ji čestitali za imenovanje. Nova Prekmurska vinska kraljica je v dar prejela spleteno košaro iz šibja, katero so ji podarili mojstri pletenja košar, v njo pa bo lahko že to jesen v vinogradu obirala grozdje ali pa jabolka iz sadovnjaka. Ob koncu imenovanja se je nova vinska kraljica sprehodila med obiskovalci in z njimi nazdravila z vinsko kapljico, ki so jo pridelali člani Društva Gaj v društvenem vinogradu. Za veseli del pa so poskrbeli domači pevci in ljudske pevke iz Filovcev, za zabavni del pa so pozno v noč igrali člani ansambla Langa iz Beltincev.

Jože Žerdin


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno