Kulinarična razstava gospodinj iz Bunčan

V sklopu kulinarične razstave so predstavili kmečko shrambo z domačimi dobrotami

Prlekija-on.net, torek, 16. maj 2017 ob 10:45
Kulinarična razstava v Bunčanih

Kulinarična razstava v Bunčanih

V sklopu letošnjega občinskega praznika občine Veržej so v nedeljo, 7. maja v vasi Bunčani gospodinje iz vasi Bunčan, ob pomoči nekaterih moških pripravili v dvorani vaško - gasilskega doma bogato kulinarično razstava. Tako je vas Bunčani po dveh letih zopet gostila občinsko kulinarično razstavo, ki je bila letos nekaj posebnega in enkratnega.

Prleška kulinarika se je skozi čas oblikovala in dopolnjevala v skladu z naravnimi danostmi in življenjskimi navadami ljudi v Prlekiji na Murskem polju. Vsak obiskovalec, ki pride v Prlekijo mora obvezno poskusiti meso iz tünke, zaseko, čebulo, vložene kumare, pečen kruh z zaseko in premazan s česnom, kislo juho, orehove in makove potice, jabolčni in sirov zavitek, krapce, kvasenice in postržjače, ajdove pogače, prleško gibanico in vrsto drugih kulinaričnih dobrot, ki jih pripravljajo pridne in marljive gospodinje, tudi tokat na kulinarični razstavi v Bunčanih.

Gospodinje so se tokrat še posebej potrudile in za razstavo, ki je bila povezana z nekdanjim in sedanjim časom v vasi Bunčani, saj so na ogled postavile več vrst drobnega peciva, kmečko tünko, domači kruh pečen v krušni peči in druge kulinarične dobrote. Letos pa so razstavo še popestrili, kajti v ospredje razstave so postavili kmečko shrambo, kjer so bile na ogled domače dobrote, ki so jih nekoč babice v Bunčanih shranjevale za domače potrebe. V kmečki kuhinji z lesno shrambo sta za kmečko mizo sedela gospodinja Anica Osterc in gospodar Jože Markovič, ki sta ponujala kmečke dobrote in prikazala staro leseno kmečko gospodinjsko orodje. Ob tej priložnosti so v Bunčanih kolo časa zavrteli za nekaj desetletij nazaj, ko so bile še stare kmečke shrambe na vsaki domačiji v Bunčanih. Pridne žene in dekleta iz vasi Bunčani pa so z rokami oblikovale ročna dela, predstavilo se je tudi Čebelarsko društvo Veržej s svojimi čebelarskimi pridelki in medenimi izdelki. Skratka ta dan je v Bunčanih na kulinarično razstavi dišalo po prleških dobrotah in vsakemu obiskovalcu je ob pogledu na lepo pripravljeno razstavo zastal dih in so se mu nedvomno cedile sline po dobrotah, saj so se gospodinje zelo potrudile, da je razstava lepo uspela in bila tudi dobro aranžirana.

Vsak obiskovalec, ki se je sprehodil skozi kulinarično razstavo je začutil, da so v vasi Bunčani dobre, pridne in marljive gospodinje, ki se ob delu na polju, v hlevu, rade sučejo tudi za štedilnikom, ko pripravljajo in pečejo prleške kulinarične dobrote. Razstavo je odprl župan občine Veržej Slavko Petovar, kateri je pohvalil vse, ki so sodelovali s svojimi izdelki na razstavi. Župnik župnije Veržej Jože Brečko pa je vse kulinarične dobrote tudi blagoslovil. Veselo druženje ob domači glasbi in pokušnji prleških dobrot se je tisti dan zavleklo pozno v noč.

Jože Žerdin


Več v Kultura in izobraževanje