Frankofonski festival glasbe v Ljutomeru

Francosko obarvan glasbeni večer so pričarali dijaki frankofoni s svojimi mentorji iz enajstih slovenskih šol

Prlekija-on.net, torek, 16. maj 2017 ob 13:36
Frankofonski festival glasbe

Frankofonski festival glasbe

V ljutomerskem Domu kulture so v sredo, 10. maja, preživeli izjemen francosko obarvan glasbeni večer, ki so ga pričarali dijaki frankofoni s svojimi mentorji iz enajstih slovenskih šol (GFML, OŠ Franca Lešnika Vuka Slivnica, Prva gimnazija Maribor, Gimnazija Jožeta Plečnika Ljubljana, OŠ Polzela, II. gimnazija Maribor, I. gimnazija Celje, OŠ Ludvika Pliberška Maribor, Gimnazija Nova Gorica, OŠ Dušana Flisa Hoče, Škofijska klasična gimnazija Ljubljana).

Gre za tradicionalni Festival frankofonske glasbe, ki je prejšnja leta potekal na II. gimnaziji v Mariboru, letošnjega, 6. po vrsti, pa je gostila Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer. Dogodek je bil podprt s strani Zavoda RS za šolstvo, Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter Francoskega Inštituta v Sloveniji.

Zvrstilo se je kar 17 odličnih pevskih točk v francoskem jeziku. Rdeča nit letošnjega festivala je bila »Ljubezen in prijateljstvo«. Na odru sta se tekom festivala večkrat pojavila Mali princ in lisica ter podelila s prisotnimi nekaj svojih življenjskih resnic, od katerih najpomembnejša je prav gotovo: »Bistvo je očem nevidno. Kdor hoče videti, mora gledati s srcem.« Tudi dijaki frankofoni s filmskega oddelka so se za ta večer posebej potrudili in posneli krajši film o prijateljstvu, njihovo glavno sporočilo pa je bilo, da svoje prave prijatelje spoznaš šele, ko ti je resnično hudo. Za sceno na odru so poskrbeli likovniki, izdelali so ogromen grafit na kartonski lepenki s francoskimi pojmi, povezanimi s pravim prijateljstvom.

Ob koncu so udeleženci in njihove mentorice prejeli simbolična darila s strani GFML ter Zavoda RS za šolstvo, Francoski inštitut pa bo finančno podprl izdelavo DVD-jev, ki jih bodo udeleženci prejeli naknadno za spomin. Sceno so prav gotovo popestrile tudi čudovite rdeče vrtnice na črnem klavirju, ki jih je pred zaključno pesmijo ravnatelj Zvonko Kustec podelil mentoricam.

Na koncu se je vsem odgovornim za dobro izpeljano prireditev zahvalila pobudnica in koordinatorica dogodka, profesorica francoščine na GFML, Lidija Kos Ulčar.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Kultura in izobraževanje