Čebelarji ČD Peter Dajnko Gornja Radgona obeležili 65. jubilej

Šolski krožek garancija za prihodnost

Prlekija-on.net, sreda, 17. maj 2017 ob 09:18
Ob lepem sončnem dopoldnevu, ko se je videlo Pohorje in se je razprostiral pogled po zeleni Ščavniški dolini, je na čudoviti lokaciji, na Turistični kmetiji Hari v Spodnji Ščavnici, potekalo praznovanje 65-letnice Čebelarskega društva Peter Dajnko Gornja Radgona. Skromno praznovanje so podkrepili s kulturnim programom, ki so ga ob mentoricama-učiteljicama OŠ Gornja Radgona, Tamari Krajnc in Dragici Vereš, izvajali učenci 8. razreda omenjene šole. Na harmoniko je zaigrala Nives Hödl, na temo čebelarstvo pa so deklamirale Ana, Staša, Teja in Tija. Prireditvi so prisostvovali čebelarji iz društva, ter gostje iz ČD Sv. Jurij ob Ščavnici, ČD Negova, ČD Radenci, Slovenska medena kraljica Mateja Šoštarič ter podžupan Robi Žinkovič.

Obiskovalce prireditve je najprej pozdravil predsednik društva Igor Litrop, ki je predstavil zgodovino društva. Svoje izvajanje je pričel z besedami: »Spoštovani, gostje, člani in članice društva. Obeležujemo 65. obletnico delovanja Čebelarskega društva "Peter Dajnko" Gornja Radgona, ter 230. let od rojstva Petra Dajnka, po katerem naše društvo nosi ime. Društvo je bilo ustanovljeno, kot ČD Gornja Radgona, dne 8. julija 1951. Ustanovitelj in prvi predsednik društva je bil Anton Novak - sodnik iz Gornje Radgone. ČD Gornja Radgona se je dne 10.6.1996 preimenovalo v ČD "Peter Dajnko" Gornja Radgona. Društvo je sprva delovalo na področjih Krajevnih skupnosti: Gornja Radgona, Črešnjevci-Zbigovci, Apače, Stogovci, Sp. Ivanjci in Sp. Ščavnica. Leta 2011 pa se je nekaj članov društva, ki so prihajali iz novo ustanovljene Občine Apače odločilo, da odidejo svojo pot ter so ustanovili svoje čebelarsko društvo Apače. Od takrat društvo deluje na področjih KS Gornja Radgona, Črešnjevci-Zbigovci, Sp. Ivanjci in Sp. Ščavnica

Posebej je poudaril delovanje šolskega krožka na OŠ Gornja Radgona. Društvo sodeluje z izvajanji svojih aktivnosti na pomembnejših prireditvah v Občini Gornja Radgona, radi pa se odzovejo povabilom iz sosednjih občin. Društvo se tako predstavlja s svojimi aktivnostmi na Dnevu zemlje, Petrovem in Leopoldovem sejmu, martinovanju, Slovenskem tradicionalnem zajtrku, ipd. V društvu dajejo poudarek na izobraževanju, ter tako prirejajo predavanja v sklopu javne svetovalne službe, ki deluje pri ČZS ter skupaj z NVI skrbijo za zdravstveno varstvo čebel. Znanje si nabirajo tudi na strokovnih ekskurzijah, kjer se seznanjajo z novostmi s področja čebelarstva. ČD skozi vsa leta skrbi za čebelarski podmladek. Tako že od leta 1974 neprekinjeno deluje čebelarski krožek na OŠ Gornja Radgona, kjer je istega leta bil postavljen tudi šolski čebelnjak z 12 AŽ panji. Od začetka delovanja pa do leta 1999 sta vodila čebelarski krožek na OŠ Gornja Radgona Anton Novak in Slavica Trstenjak. Sedaj ga vodi tudi član društva Jože Matavž, dr.vet.med., ki skrbi tudi za šolski čebelnjak in mentorica Dragica Vereš.

Vsa leta delovanja so krožkarji OŠ Gornja Radgona zelo aktivni in skozi prisotni na vseh tekmovanjih mladih čebelarjev v Sloveniji, kjer so za osvojena mesta prejeli številna priznanja. S svojim pridelanim medom OŠ sodeluje na številnih ocenjevanjih kvalitete medu na sejmu Agra in ČZDP. Za kvaliteto medu so prejeli številna odlikovanja. Nekaj besed je predsednik društva namenil tudi Petru Dajnku, po katerem ima društvo ime, kjer je dejal: »Nazadnje naj namenim še nekaj besed našemu rojaku Petru Dajnku, filologu in nabožnemu pisatelju, ki se je rodil pred 230. leti na dan 23. aprila 1787 v Črešnjevcih pri Radgoni. Leta 1808 je v Mariboru dokončal gimnazijo; v škofijskem središču v Gradcu je 1814 doštudiral teologijo in nato kot kaplan do 1831 opravljal duhovniško službo v današnji avstrijski Radgoni (vmes krajši čas tudi v novoustanovljeni domači župniji pri Sv. Petru), kasneje pa bil do svoje smrti v letu 1873 župnik, dekan in okrajni šolski nadzornik v Veliki Nedelji, kjer je tudi pokopan«.

Da je čebelarsko društvo pomemben dejavnik v občini Gornja Radgona potrjuje dejstvo, da je župan občine Gornja Radgona leta 2002 dodelil društvu v brezplačen najem poslovni prostor za dobo 10 let. V tem poslovnem prostoru je društvo opravljalo dejavnosti, ki so pomembne za delovanje društva, kateremu pa so se zaradi prevelikih tekočih stroškov odpovedali. Članstvo v društvu je še vedno številčno, saj je v društvo včlanjenih 41 čebelarjev, ki imajo skupaj 500 čebeljih družin. Z 89 leti je najstarejši član društva Franc Rauter, ki še čebelari s tremi čebeljimi družinami. Najmlajši čebelar društva je z 22 leti Tadej Vajngerl in je tudi član upravnega odbora društva. Povprečna starost v društvu je 47 let. Predsednik se je zahvalil tudi osnovni šoli, tako tudi ravnatelju Dušanu Zagorcu, ki je vseskozi nudila prostora za velike prireditve, kot so 50 in 60 letnica društva. Spomnili so se tudi dolgoletnega, že pokojnega predsednika Stanka Korošca in njegove žene Marije, ki je pred sedanjim predsednikom Igorjem Litropom vodila društvo.

Slavnostno prireditev so zaključili s podeljevanjem društvenih zahval, katere je prejelo 20 posameznikov in ustanov.


Več v Kultura in izobraževanje