Zlato priznanje Mojci Kučan, Jasni Rituper Hari in Timoteju Pukšiču

51. Srečanje mladih raziskovalcev Slovenije

Prlekija-on.net, četrtek, 18. maj 2017 ob 10:21
V ponedeljek, 15. 5. 2017, je potekalo že 51. Srečanje mladih raziskovalcev Slovenije. Gimnazija Murska Sobota in Srednja poklicna in tehniška šola Murska Sobota sta gostili najboljše osnovno- in srednješolske mlade raziskovalce Slovenije, ki so predstavili rezultate svojih raziskav na 20 različnih področjih. Med najuspešnejšimi sta bili letos tudi dve pomurski osnovni šoli, in sicer Osnovna šola Janeza Kuharja Razkrižje z raziskovalno nalogo na interdisciplinarnem področju in Osnovna šola Fokovci z raziskovalno nalogo na področju ekonomije. Obe nalogi sta kot najboljši na svojem področju bili odlikovani z zlatim priznanjem.

Učenki OŠ Fokovci, Mojca Kučan in Jasna Rituper Hari, sta pod mentorstvom Sonje Tot in Silvije Sambt naredili raziskavo o potrošniškem znanju in navadah slovenskih devetošolcev. V nalogi Potrošništvo - velesila modernega sveta oz. kakšni potrošniki smo slovenski devetošolci sta predstavili, kakšna je potrošniška pismenost slovenskih devetošolcev. Ugotovili sta, da je teoretično znanje o potrošništvu, ki ga pridobijo v šolah, sicer dobro, a pridobljenega znanja ne znajo učinkovito uporabiti pri reševanju konkretnih problemov. Da pa bi se znali obnašati kot odgovorni potrošniki (bi varčevali, vodili evidence o porabi denarja, bi znali preračunati končno ceno izdelka, bi znali kaj pomeni biti ekološko ozaveščen potrošnik ipd.), pa je pomembno, da so tudi sami udeleženi v resničnih situacijah, kar pa je naloga družine. Raziskava, narejena pri 589 devetošolcih, je pokazala, da imajo le-ti premalo priložnosti biti udeleženi v resničnih potrošniških situacijah (npr. ne odločajo samostojno o porabi svojih prihrankov, s starši ne sodelujejo pri nakupih), močan vpliv na njihove nakupovalne navade pa imajo mnenja vrstnikov in reklame. Zato sta učenki v nalogi podali tudi nove predloge za poučevanje teh vsebin v šolah.

Učenec Timotej Pukšič iz OŠ Razkrižje je pod mentorstvom Anite Danč Ismajlovič in Vida Ismajloviča raziskoval na temo Mladi in (ne)zdrav življenjski slog v Sloveniji in po svetu. Ugotovil je, da se je epidemija debelosti v Sloveniji začela umirjati, manj je tudi prekomerno hranjenih otrok. Še vedno je pa na dosegu otroških rok preveč rafinirane hrane in mladostniki jedo premalo polnovrednih živil. Spodbudna ugotovitev je, da v primerjavi s predhodnimi raziskavami mladostniki uživajo več sadja in zelenjave kot so v preteklosti. Z analizo šolskih jedilnikov je učenec ugotovil, da je slovenska šolska prehrana med anketiranimi državami na drugem mestu po kvaliteti, takoj za francosko. Kljub temu pa še obstajajo velike rezerve, saj se lahko priprava hrane od šole do šole v Sloveniji zelo razlikuje. Učenec vidi tu rešitev s strožjimi nadzori pri sami pripravi hrane in uporabi kvalitetnih živil. Za pridobivanje rezultatov iz tujine sta bila uporabljena spletna portala eTwinning in ePals.


Več v Kultura in izobraževanje