Radenčani so obiskali prijateljsko občino

Svetniki z županom v Vojvodini, v Občini Nova Crnja

Filip Matko Ficko, petek, 19. maj 2017 ob 08:04
Udeleženci strokovne ekskurzije Občine Radenci

Udeleženci strokovne ekskurzije Občine Radenci

Po podpisu 18. novembra 2014 listine o sodelovanju med Občino Radenci in Občino Nova Crnja v Srednjebanatskem upravnem okraju je večina članov občinskega sveta Občine Radenci pod vodstvom župana Janeza Rihtariča 16. maja letos prvič obiskala to prijateljsko občino v Republiki Srbiji.

Po nočni vožnji je sledil prehod meje med Republiko Madžarsko in Republiko Srbijo ter najprej obisk ergele iz leta 1993 (vzrejališča konj pasme lipicanec) v kraju Kelebija, katere zemljišče je samo 500 metrov oddaljeno od meje. Po vožnji s kočijami, v katere sta vprežena v paru prava lipicanca, je bil v programu ogled celotnega vzrejališča: hlevov s konji, muzeja o konjih in kočijah ter vseh spremljajočih objektov, tudi gostišča. Ergela je v zasebni lasti, prav tako naslednji obiskani objekt. Po obisku ergele je namreč bil na vrsti obisk Vinogradniškega kompleksa iz leta 2008 v okolici Palića. Ime vinogradništvu »je posodil« subotiški pevec starogradskih pesmi Zvonko Bogdan. Za udeležence ekskurzije je bila organizirana tudi degustacija treh vinskih vzorcev, čeprav proizvajajo in nudijo za prodajo devet vrst kvalitetnih vin. Ekskuzija Radenčanov se je nadaljevala z obiskom okolice Palićkega jezera, osem kilometrov oddaljenega od Subotice, ki je največje naravno jezero v Srbiji in bi naj po legendi bilo ostanek nekdanjega Panonskega morja.

In sedaj v Občino Nova Crnja ! V Občini Nova Crnja živi v šestih večjih naseljih (Aleksandrovo, Vojvoda Stepa, Nova Crnja, Radojevo, Srpska Crnja in Toba) po podatkih iz leta 2002 skupno 12.705 prebivalcev (od teh je po podatkih iz leta 2004 zaposlenih 1.706) na 237 kvadratnih kilometrih. Po narodnosti so to Srbi, Madžari, Romi in drugi. Kmetijskih obdelovalnih površin je preko 24 tisoč hektarov, 211 hektarov pa je gozdov. Pred prihodom v Srbsko Crnjo je ob cesti Radenčane pričakal in pozdravil urednik revije »Agrar« iz Zrenjanina Božidar Drinić, ki že vrsto let vodi ekskurzije iz Srbije v Slovenijo, tudi v Radence. V imenu službeno odsotnega predsednika Občine Nova Crnja, Pera Milankova, je 15-člansko delegacijo Občine Radenci v Srbski Crnji sprejela in pozdravila direktorica tamkajšnje Ljudske knjižnice »Djura Jakšić« v Srpski Crnji Anica Garić s peterico najbližjih sodelavcev. Po pozdravnih nagovorih je v gostišču »Grofov merak« župan Občine Radenci, Janez Rihtarič, izročil darilo gostiteljem, udeleženci ekskurzije pa so si »na hitro« ogledali poslopje bližnjega dvorca, ki ga je leta 1943 po načrtih arhitekta - ruskega ujetnika dal zgraditi nemški general Franz Neuhausen, a je danes v lasti bogatašinje iz sosednje Romunije, kajti v Srbski Crnji je mejni prehod s sosednjo Romunijo. Radenčani so vožnjo nadaljevali do Zrenjanina, kamor jih je spremljal kot vodič novinar Božidar Drinić. Po namestitvi v hotelu Vojvodina v samem središču Zrenjanina je zvečer sledila večerja v gostišču »Njam - njam«, kjer so ob bogato obloženi mizi ves večer igrali tudi starogradski muzikanti »Bojke violina«.

Drugi dan ekskurzije je dopoldne sledil ogled specialnega naravnega rezervata Carska Bara, ki je še neke vrste pragozdno močvirno področje s kar 240 vrstami ptic. Po enem delu tega rezervata so se Radenčani popeljali s posebno ladjico, nato pa pot nadaljevali do Novega Sada, glavnega mesta Avtonomne pokrajine Vojvodina. Sledil je ogled 84. mednarodnega kmetijskega sejma v Novem Sadu. Kosilo so Radenčani opravili v »turističnem raju«, imenovanem »Otok ribičev«, v gostišču »Alaska Terasa« (poleg le-te je še »Alaska barka« in restavracija »Ribarac - Ribič«). Po kosilu je bil organiziran še ogled znamenite trdnjave Petrovaradin, nato pa povratek preko Fruške gore in Hrvaške proti domu.


Več v Kultura in izobraževanje