Maturanti GFML na Glavnem trgu odplesali četvorko

Maturanti in maturantke Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer so na Glavnem trgu v Ljutomeru odplesali četvorko

Prlekija-on.net, petek, 19. maj 2017 ob 12:471
Četvorka v Ljutomeru 2017

Četvorka v Ljutomeru 2017

Okoli dvesto maturantov in maturantk Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, se je v petek, 19. maja, v Ljutomeru na Glavnem trgu točno opoldne, pridružilo več kot 50. krajem sedmih evropskih držav ter zaplesalo četvorko. Moto letošnje najbolj množične prireditve Maturantska četvorka, je jasen in odločen NE alkoholu in prepovedanim drogam.

Preden so se maturanti v ritmu Straussovega Netopirja - Quadrille zavrteli na trgu, jih je v sončnem in vročem, že poletnem vremenu, nagovorila županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, četvorko pa je spremljal tudi ravnatelj GFML, Zvonko Kustec ter številni profesorji in mimoidoči.

Organizator je bila Plesna zveza Slovenije, ki kot neprofitna organizacija združuje društva, klube in zunanje pogodbene partnerje v različnih projektih. Tradicionalna Maturantska četvorka je potekala v 20. slovenskih krajih in več kot 30. krajih v sedmih evropskih državah. Za sinhrono plesanje preko radijskega signala je poskrbel Radia Slovenija International, ki je zagotovil tudi satelitski signal za tujino. V živo so se med 11.30 in 11.45 oglasili organizatorji in plesoči tudi iz Ljutomera, Novega mesta, Nove Gorice in Maribora ter iz Slovaške, Hrvaške, Srbije, Makedonije, Madžarske in Črne gore.

Poleg Ljutomera, so maturantje sočasno zaplesali še v Mariboru, Kopru, Sežani, Ajdovščini, Idrija, Tolminu, na Ptuju, Novem mestu, Murski Soboti, Lendavi, Trbovljah, Slovenskih Konjicah, Sevnici, Črnomlju, Šentjerneju, Kočevju, Litiji in Mirni. V tujini je v projekt EQDF2017 bilo vključenih še skupno 34 mest (Slovaška 6 mest, Hrvaška 7 mest, Srbija 14 mest, Makedonija 5 mest, Črna gora 1 mesto in Madžarska 1 mesto). Največ jih je plesalo na Slovaškem, več kot 10.000, skupaj pa preko 30.000, v Sloveniji največ v Mariboru, okoli 2.000.

Tradicionalna zabava za maturante poteka v Sloveniji sicer pod pokroviteljstvom dveh organizatorjev, Maturantska parada v organizaciji plesne šole Urška, Maturantska četvorka pa v organizaciji Plesne zveze Slovenije.

Po četvorki so maturanti tradicionalno "odplesali" v park.


Več v Družabno