Romarski shod ob prazniku Marije Pomočnice v Veržeju

V Veržeju romarski shod poteka že 72 let

Prlekija-on.net, ponedeljek, 22. maj 2017 ob 13:12
Romarski shod v Veržeju

Romarski shod v Veržeju

Župnija Veržej in Salezijanski Zavod Marinum Veržej sta ob prazniku Marije Pomočnice kristjanov v nedeljo, 21. maja pripravila romarski shod. Tako so v soboto po večerni sveti maši v domski kapeli v Marijanišču kip Marije Pomočnice v nočni procesiji odnesli v cerkev sv. Mihaela v Veržeju, kjer je prenočila. Osrednji verski dogodek ob prazniku Marije Pomočnice kristjanov je bil v nedeljo, ko je pred Marijinim kipom potekala molitvena ura za duhovne poklice.

Slovesna procesija z Marijinim kipom se je začela pred župnijsko cerkvijo, Marijin kip so nosili gasilci iz župnije Veržej. V procesiji, ki se je vila po ulicah Veržeja do dvorišča Zavoda Marianum Veržej so bili verniki iz murskosoboške škofije iz Prlekije in Prekmurja, sestre Hčere Marije pomočnice iz Murske Sobote in domači duhovniki salezijanci. Pred drugo svetovno vojno je bila procesija s Marijinim kipom prepovedana, a po drugi svetovni vojni so jo zopet obudili. Tako v Veržeju procesija z Marjinim kipom že hodi dolgih 72 let. Zadnjih nekaj let pa odkar je Marijin kip v Marijanišču, se procesija vedno zaključi na salezijanskem dvorišču.

Pred začetkom svete maše, je zbrane romarje in Marijine častilce pozdravil direktor Zavoda Marianum Veržej Peter Pučnik ter jim zaželel prisrčno dobrodošlico pri Veržejski Mariji. Osrednjo slovesnost ob prazniku Marije Pomočnice je z darovano sveto mašo vodil bivši predstojnik slovenskih salezijancev dr. Alojzij Slavko Snoj, ob somaševanju salezijancev iz Veržeja in župnika župnije Križevci Štefana Vinkoviča. Romar Alojzij Slavko Snoj je skupaj z vsemi romarji molil pred Marijo in vse skupaj izročil v njeno varstvo, v pridigi poudaril pomen praznika Marije Pomočnice kristjanov. Nekaj besed je namenil božjemu služabniku Andreju Majcnu in duhovniku msgr. Jožetu Kerecu, ki je pokopan na veržejskem pokopališču, ki sta se celo življenje posvetila Mariji. Tudi kip Marije Pomočnice je v Veržeju doživel veliko zla pred sovražnikom, a Veržejci so Marijin kip ohranili vse do danes ter se k njemu zatekajo, ob njem molijo za zdravje in razumevanje v družinah.

Sveto mašo je s petjem Marijinih pesmi obogatil cerkveni pevski zbor France Gačnik iz Stranj pri Kamniku. Vsak, ki se je udeležil procesije in svete maše je pristopil h Marijinemu kipu, se ji je priporočil in izročil vse tisto kar nosi s seboj, mu Marija ne bo rekla ne, bo ga vzela pod svoj plašč. Romarski shod ob prazniku Marije Pomočnice je bil za vsakega romarja posebno doživetje, saj so ta Marijin praznik počastili in praznovali kot ena družina. Po sveti maši so Marijin kip odnesli nazaj v domsko kapelo. Za ta Marjin praznik so gospodinje iz župnije Veržej spekle prleške dobrote, gospodarji pa so iz prleških vinskih kleti prinesli vinsko kapljico. Ves čas romarskega shoda se je iz veržejskega zvonika slišal glas veržejskih pritrkovalcev, ki so zvone pritrkovali.

Jože Žerdin


Več v Kultura in izobraževanje