Skoraj 3.000 udeležencev na 27. mednarodnem pohodu Radenska plus 2017

Živa reka ljudi zasedla vinorodne gorice

Prlekija-on.net, torek, 23. maj 2017 ob 07:48
Pohod Radenska plus 2017

Pohod Radenska plus 2017

Podobno kot minulih 26 let, je tudi ob letošnjem mednarodnem maratonu treh src (MMTS), potekal še tradicionalni, 27. planinski pohod treh src, ki se imenuje "Radenska plus". In enako kot na celotnem 37. MMTS, je tudi na pohodu zabeležena množična udeležba, in sicer skoraj 3.000 ljubiteljev planinstva, pohodništva in sploh narave in zdravja iz cele države in tudi iz nekaterih drugih držav. Že ob 8. uri zjutraj se je tako izpred posebnega panoja v radenskem parku, začela ustvarjati živa reka ljudi, ki so sodelovali na 27. pohodu Radenska plus. Malo pozneje pa so ti isti pohodniki, vseh starosti, od tistih, ki so komajda shodili, do tistih, ki še komaj premikajo korake ali pa si pomagajo z berglami, zasedli vinorodne kapelske gorice. Pot za omenjeni planinsko – pohodniški praznik je namreč krožna, lepo označena in je udeležence vodila iz Radencev v smeri Kapele.

Po Atilovi poti, po manjšem vzponu skozi gozd, na Strmec, in pohodniki so že bili »Pri stari preši« v Paričjaku, kjer domujeta Turistično društvo Kapela in Društvo vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela Radenci. Prav tam je TD Klopotec Kapela, s pomočjo drugih društev, ustanov in organizacij s Kapele pripravilo "Atilovo tržnico", ki je tudi bila prava paša za oči, še posebej pa za že nekoliko utrujene želodce. Na tržnici, ki je bila odprta že od zgodnjih jutranjih ur, so bile pripravljene: stojnice domače obrti, možnost pokušine domačih dobrot, predstavljena so bila društva, obrtniki, organizacije, posamezniki..., vso dogajanje pa je spremljala tudi domača glasba. Vsekakor ne gre prezreti niti lokalne kulinarične posebnosti, ki jih na tržnici ni manjkalo. In tudi zaradi "Kmečke Atilove tržnice" na Kapeli, se je izplačalo prehoditi "pohod treh src".

In potem ko so si udeleženci pohoda na "Atilovi tržnici" nabrali moči ter potrdili pohodniške kartončke, se je pot nadaljevala čez Kapelski in Turjanski Vrh, sredi vinogradov do vasi Turjanci, kjer so vsi bili deležni novega postanka in okrepčevalnice v organizaciji TD Radenci. Pot je v nadaljevanju prečkala regionalko Radenci - Ljutomer in se nadaljevala po peš poti ob Muri vse do startno ciljnega prostora ter radenskega parka, kjer se je odvijalo veliko dogodkov povezanih s praznikom teka, rekreacije, zdravja in druženja, 37. MMTS. Pot pohoda je sicer bila lahka in primerna za vse starostne skupine in so jo vsi udeleženci, kljub nekoliko višji vročini, z lahkoto prehodili v dveh do treh urah. S 312 metri nadmorske višine je Kapela najvišja točka pohoda. Tam na vrhu med vinogradi stoji cerkev sv. Magdalene, ki je bila zgrajena v prvi polovici 19. stoletja in je zaščitena kot sakralni spomenik, ki si ga je tudi bilo vredno ogledati. Od tod je lep razgled po okoliških hribih, ob lepem vremenu, kot je bilo tokrat, so vidni: Pohorje, Kozjak, Boč, Donačka gora, Macelj, Ivanjščica, Haloze, Marija Snežna, Sveti Urban, Stara Gora, Jeruzalem, Prekmurje in razgled vse do Blatnega jezera na Madžarskem.

In ker je vse bilo vrhunsko, ob tem jim je služilo tudi lepo vreme in odlična organizacija, ne preseneča dejstvo, da so se pohodniki v veliki večini od Radencev in Kapele poslovili z besedami: Na svidenje čez leto dni, na 28. mednarodnem pohodu "Radenska plus 2018".


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Šport