Močvirno področje Carska bara je raj za ptice

Obisk v specialnem naravnem močvirnem rezervatu Srbije

Filip Matko Ficko, četrtek, 25. maj 2017 ob 08:26
Radenčani so krenili proti Carski bari

Radenčani so krenili proti Carski bari

Ob polemikah o gradnji ali ne-gradnji hidroelektrarn na Muri je moč razmišljati tudi o morebitnem raju za živalski svet, če se ob tej panonski reki ohranijo mrtvice in močvirna področja. Pod vodstvom župana Janeza Rihtariča je 16. maja letos večina članov občinskega sveta Občine Radenci prvič obiskala prijateljsko občino Nova Crnja v Republiki Srbiji. Drugi dan obiska so si z velikim zanimanjem ogledali specialni naravni močvirni rezervat Carska bara.

Rezervat leži na severovzhodu Srbije med tremi velikimi mesti: Beograd, Novi Sad in Zrenjanin. Gre za neke vrste pragozdno močvirno področje na površini 4.726 hektarjev, prepreženo z rekami, jezeri, kanali in močvirji, z gostim zelenjem ter temnimi gozdovi, ki je prava oaza miru in nedotaknjene narave. Ornitologi so lahko veseli kar 250 vrst ptic, od katerih so mnoge vpisane v Rdeči knjigi svetovnih in Evropskih ogroženih vrst. Tu gnezdi vseh deset vrst Evropskih čapelj in to področje upravičeno imenujejo tudi »Carstvo ptic«.

Po enem delu rezervata (kjer je to dovoljeno !) vozi turistična ladjica in z njo so se z velikim veseljem popeljali tudi Radenčani ter doživeli enourno nepozabno doživetje v neokrnjeni naravi.

Na tleh tega edinstvenega področja, ki je v teh dneh »oblegano« s številnimi obiski, predvsem šolskih otrok, žive vidre, divje mačke, zajci, divje svinje, jeleni in srne. Neizmerno lepa je bujna vegetacija, v njej pa številni insekti, v močvirni vodi pa imajo svoj mir dragocene vrste rib, kot so ščuke, somi in številne druge… tudi kače (nestrupeni: belouška in ribarica).


Več v Narava