Zasedanje 27. nacionalnega otroškega parlamenta

Tema: Otroci in načrtovanje prihodnosti

Prlekija-on.net, torek, 30. maj 2017 ob 18:44
Predstavniki Pomurske regije v Državnem zboru po zasedanju

Predstavniki Pomurske regije v Državnem zboru po zasedanju

V ponedeljek, 29. maja 2017 je v glavni dvorani Državnega zobra potekalo zasedanje mladim parlamentarcev na 27. temo: Otroci in načrtovanje prihodnosti.

Pomurski delegati, v sestavi Marko Rengeo, Beno Jud, Anja Pušenjak, Timotej Pukšič, Anamarija Kelenc, Nika Kustec, Anja Hödl, Neli Senčar so se v Ljubljano odpravili zelo zgodaj. Spremljali so jih mentorji OP: Nada Forjan, Nataša Litrop, Dejan Kokol in regijska koordinatorica za otroški parlament za Pomurje Mateja Leskovar Polanič. Posebnost tokrat je bila ta, da je med mladimi bil na poti tudi predsednik delovnega predsedstva 27. NOP, Marko Rengeo.

Po uvodnih predstavitvah dela 27. NOP ter opravljenih nalogah 26. NOP, kar je vodila predsednica 26. NOP Kaja Petrovič, je bilo imenovano in potrjeno novo delovno predsedstvo.

Mladi poslanci so najprej dobili za nalogo izbrati novo temo za 28. OP ter glasovnice oddati. Sledilo je delo v 4 skupinah: Kdo sem in kakšen človek želim postati, Prihodnost, Vrednote in Okolje.

Po dveh urah dela, so se mladi delegati ponovno zbrali v glavni dvorani. Tokrat so se jim pridružili še predsednik Državnega zbora, dr. Milan Brglez, predsednik Vlade, dr. Miro Cerar, ministrica za izobraževanje, znanost in šport, dr. Maja Makovec Brenčič, g. Anton Peršak, minister za kulturo, mag. Andrej Del Fabro, direktor Direktorata za družino na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, g. Luka Mesec, poslanec poslanske skupine Združena levica, ga. Violeta Tomić, poslanka poslanske skupine Združena levica, ga. Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic, g. Tone Dolčič, namestnik varuhinje človekovih pravic, ga. Liana Kalčina, svetovalka varuhinje za mednarodno sodelovanje in snovalka programa Otroški parlament, dr. Fani Nolimal, vodja oddelka za osnovno šolstvo na Zavodu za šolstvo in Maja Planinc, predstavnica Slovenske fundacije za UNICEF.

Mladi so prisluhnili nagovoroma tako predsednika Državnega zbora kot predsednika Vlade, ostali gostje pa so se kasneje vključili v razpravo. Mladi so še pred samim poročanjem o delu v skupinah in razpravi, imeli možnost gostom zastaviti kako vprašanje. Vprašanja so bila naslovljena na dr. Cerarja, dr. Brgleza, ga. Nussdorfer. Gostje so odgovarjali na dokaj zahtevna vprašanja in se po slabi uri poslovili.

Sledilo je poročanje delovnih skupin ter razprava. Kritično in konstruktivno so mladi odstirali temo, o kateri so govorili vse šolsko leto. Želijo si bolj odprto družbo, izpostavili so pomen vzgoje tako v družini kot v šoli, želijo bolj odprt šolski sistem – šola naj bo šola za življenje, izpostavili so skrb za okolje ter izpostavili vrednote, ki jih želijo živeti: delavnost, poštenost in spoštovanje.

Poročevalca skupin sta bila tudi Timotej Pukšič iz OŠ Janeza Kuharja Razkrižje in Anja Pušenjak iz OŠ Janka Ribiča Cezanjevci.

Letošnji predsednik delovnega predsedstva, učenec OŠ Beltinci, Marko Rengeo je suvereno in korektno vodil zasedanje. Dal tudi izjavo za medije: želi si, da bi bili mladi bolj slišani.

Ob koncu pa je bila razglašena tudi novo izbrana tema, tema 28. Otroškega parlamenta. Le-ta se glasi: šolstvo in šolski sistem. Čeprav je bilo tudi letos v dvorani državnega zbora na 27. zasedanju otroškega parlamenta zelo veliko govora o šolstvu, bodo mladi tudi v naslednjem letu govorili o prihodnosti – prihodnosti šolstva.

Povezava na utrinek Planet TV (17 minut predvajanja).
Povzela: Mateja Leskovar Polanič, regijska koordinatorice za otroški parlament za Pomurje


Več v Kultura in izobraževanje