Ob veržejskem Salezijanskem Marijanišču je zrasel sonaravni vrt

Donacijo ureditve sonaravnega vrta sofinancirajo švicarske salezijanske organizacije Don Bosco Jugendhilfe Weltweit in partnerjev

Prlekija-on.net, sreda, 31. maj 2017 ob 17:092
Sonaravni vrt v Veržeju

Sonaravni vrt v Veržeju

Ob salezijanskem zavodu Marianum in ob Marijanišču v Veržeju je bila do nedavnega večja površina, ki je v prejšnjih letih Zavodu Marianum služila kot sadovnjak in njiva. Tako so se v Veržeju po nekaj letnem premisleku, kako še bolj primerno urediti okolico, ki bo hkrati služila obiskovalcem ter gostom Penziona Mavrica in Rokodelskega centra Veržej, odločili, da ob pomoči donacije švicarske salezijanske skupnosti Don Bosco Jugendhilfe Weltweit ter partnerjev in z lastnimi sredstvi in prostovoljnim delom na površini uredijo sonaravni vrt in učilnico v naravi. Rast sonaravnega vrta v Veržeju je skorajda že končana, ki bo odslej posameznike in skupine, ki obiščejo Zavod Marianum in občino ter župnijo Veržej, med drugim osveščala o pomenu lokalne samooskrbe v sonaravnem življenju ter jim dajala primerno okolje za razvedrilo in meditacijo.

Ob ureditvi sonaravnega vrta so površine razdelili na posamezne sklope, ki bodo ljudi osveščali, kako pomembno je, da ohranjamo naravno bogastvo in hkrati na ta način se bogati pokrajina ob Muri in naravno okolje. Vsa dela, ki so se začela in še potekajo v sonaravnem vrtu potekajo pod vodstvom Marka Štajnerja, zaposlenega v Zavodu Marianum. Potem, ko so pripravili površino in zemljišče, so najprej zasadili okoli 100 dreves različnih vrst, nato je sledila zasaditev več kot 1200 sadik, ki park okvirjajo z živo mejo v dolžini 400 metrov. V projektu ureditve sonaravnega vrta pa so še zasadili več kot 50 sadik sadnih dreves, ki bodo odslej sonaravnemu vrtu dajali pravi čar domačnosti. V vrtu pa so uredili, oziroma zasadili zeliščne grede, ekološki vrt, sadovnjak visokodebelnih dreves, travnik s čebelnjakom. Sam sonaravni vrt se bo uredil kot učilnica v naravi, kjer bodo lahko učenci, dijaki in skupine ter posamezni obiskovalci, ki obiskujejo tehnične in naravoslovne dneve v Rokodelskem centru domače in umetnostne obrti, spoznavali bogastvo rastlin in moč sonaravnega bivanja za zdrav način življenja.

Tudi skupine, družine in posamezniki Penziona Mavrica, ki deluje pod okriljem Zavoda Marianum bodo v vrtu našli prostor za srečevanje, druženje in sprostitev. Ureditev vrta, ki je že skorajda nared z asfaltiranimi potmi in z veliko zelenja, postavitev klopi, travnih in vrtnih površin, urejenim namakalnim sistemom in električne instalacije, je namreč dolgoročna naložba, ki bo med drugim omogočala nadgradnjo dejavnosti zavodskih enot in ob ugodnem razvoju tudi nova delovna mesta. Sestavni del Zavoda Marianum je tudi enota Marijanišče, ki omogoča izvajanje duhovnih programov, da bodo udeleženci programov v parku našli mir ter povezanost z naravo in z Bogom.

Kot pravijo v salezijanskem Zavodu Marinum Veržej, je urejen park odprt za vse, ki si želijo nekaj ur miru in sprostitve ob sprehodu in ogledu vrta in vse kar v njem raste. Pohodne površine so namenjene tudi gostom, domačinom in vsem, ki zaidejo v ta del Prlekije v Veržej, kjer bodo lahko v sonaravnem vrtu uživali, kajti prostor v parku je namenjen za dušo, telesno veselje in radost, hkrati pa spoznavanje samega vrta. Sonaravni veržejski vrt bo odslej postal mirna in prijazna oaza, ob veržejskem salezijanskem Marijanišču ter mlade osveščal, da se odločajo za sonaravni način življenja.

Jože Žerdin


Več v Kultura in izobraževanje